Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Etter flere befaringer og gjentatte diskusjoner, har juryen endelig gleden av å kunne presentere vinneren av den mest prestisjetunge prisen av Inspirasjonsprisene, nemlig EKSTERIØRPRISEN.

Det var svært mange gode søknader i 2014 og juryen har hatt en stor oppgave med å studere alle prosjektene for til slutt å sitte igjen med verdige finalister – og en vinner av 100.ooo kroner og plankett.

Finalistene representerer ulike bygningstyper og det har derfor ikke vært lett å stille de ulike prosjektene opp mot hverandre. Kriteriene for Eksteriørprisen som juryen legger til grunn er bl.a.«gjennomført, nyskapende eller kreativ bruk av tre i alle typer private bygg, hus og hytter. Tilbygg eller ombygging av hus eller hytte godt tilpasset eksisterende bygg.»

Nedenfor har juryen oppsummert sine vurderinger og kommentarer:

ORØD LYSTGÅRD | HALDEN

Skolestua og Vognremissen_1000Prosjektet inngår i en kategori bygninger som det er få igjen av-, dvs. lystgårder. Det er imponerende å se hva de nye eierne har fått til av endringer etter at de overtok anlegget for tre år siden. Å tilbakeføre et hus til en særegen stil /epoke kan ofte føre til kompromisser med dagens ønsker, behov og muligheter. Her har hele tilnærmelsen til oppgaven vært museal og prisverdig med tapeter, stukkatur, maling som hovedingrediensene i rehabiliteringsarbeidet. Utvendig er hovedhuset skrapt og malt.

Det er derfor kun det røde «vognskjulet» som faller innenfor kriteriene til Eksteriørprisen. Her var forfallet nesten komplett slik at oppsetting av ny kledning var uunngåelig. Dette arbeidet er gjort stilmessig og nennsomt. Juryen vurderer det likevel mer i retning av bevaring og restaurering.

KLOKKEGÅRDEN | EIDSBERG

Frøyset_830Også for dette prosjektet er historien viktigste innfallsvinkel. Her har man vært så pietetsfull at ved fullført tilbakeføring til opprinnelig bruk, var vel strengt tatt huset ikke veldig anvendelig for en småbarnsfamilie. Løsningen ble å bygge et tilbygg – som ser litt ut som en vinterhage, men som rommer kjøkken og spiseplass. Det er dette tilbygget som juryen har vurdert i forhold til Eksteriørprisen.

Tilbyggets størrelse og utførelse er helhetlig og gjennomtenkt. Forfra, ser tilbygget ut som et klassisk tilbygg på et slikt hus og fra brukersiden, glir det fint inn i hagemiljøet. Selve byggeriet veldig fint gjort , med høy kvalitet og på alle måter innordnet et historisk tun. Det har uvanlige detaljer i form av overlys, foldedør i glass etc. og bruksverdien på selve huset er betydelig økt. Juryen tror dette byggeriet i tre absolutt kan være en inspirasjon for andre som føler at huset de har byr på begrensinger. I så måte er dette tilbygget et inspirerende alternativ.

DELT 50-TALLSBOLIG | OSLO

Hoved_1000En sliten tomannsbolig i Oslo har fått en seriøs face-lift av to venninner som ønsket noe eget med hage, men som ikke hadde økonomi til alternativene som var tilgjengelig på markedet. Dette er en form for eplehagefortetting/utvikling som tvinges frem av befolkningsveksten, spesielt i bynære områder. Prosjektet representerer er en veldig relevant utfordring for mange som vil inn i et opphetet boligmarked og som ikke helt når opp i budrundene.

Her var det mulighet for betydelig egeninnsats i form av bl.a. rivning. En transformasjon fra horisontaldelt til vertikal delt bolig økte bruksverdien og takstverdien vesentlig. Ved å beholde skallet kunne eierne opprettholde en utnyttelsesgrad som egentlig var for høy i forhold til gjeldende reguleringsplan. Huset fremstår moderne og gjennomtenkt og sklir godt inn i øvrig bebyggelse (kombinasjon av en- og tomannsboliger). Juryen tror dette kan inspirere mange til å tenke annerledes både rundt hva som er mulig å gjøre når man går flere sammen, og hva det går an å få ut av en sliten tomannsbolig ved bruk av innsats og riktig materialbruk.

MODERNE | LARVIK

SommerEt stilig og moderne hus som vekker oppmerksomhet, særlig pga sin litt utypiske plassering i et landlig skogholt. Huset fremstår som meget funksjonelt og praktisk og eierne har lagt stor vekt på både materialvalg og detaljering. Detaljene i dette huset ligger nettopp i de enkle, rene linjene. Ingen staffasje, ingen pynt, ingen innramming etc. Det krever gode snekkerkunnskaper å få til det på en pen måte, uten at det blir snaut og snubbete.

Juryen liker hvordan huset sklir godt inn på tomt og i nabolag, selv om det er har et moderne uttrykk med store vindusflater. Den mørke fargen og riktig kledningsvalg gjør også sitt til at huset kler godt de høye trærne rundt.
Husets ulike takhøyder bryter de litt stramme linjene og gjør det mer spennende. Juryen tror huset kan inspirere mange, kanskje spesielt de som bygger «på landet» til å velge noe annet et «tradisjonshus».

HYTTETUN | RJUKAN

Hyttetun_1000Et flott hyttetun som har klart å ivareta både det tradisjonelle, funksjonelle og moderne. Selv om hytta har triplet seg i størrelse, så er formen fortsatt enkel og gjør at bygningene kler hverandre godt og ser ut til å skli godt inn i omgivelsene.
Det er bruken av farger og dimensjoner på bl.a. vinduene som gir hyttetunet det moderne tilsnittet. Tretaket vil etter hvert få en grå/værbitt patina om eier ikke etterbehandler med brun beis. Det vil gi fine kontraster til de brune veggene og gi et ytterligere inntrykk av «gammel støl».

Juryen mener dette er et inspirerende hytteprosjekt hvor eierne med stor sannsynlighet har vært gjennom en klassisk vurderingsprosess: rive og bygge nytt – eller – ta vare på og bygge ut. Dette prosjektet viser at man kan gjøre begge deler. Anneks er revet og oppført nytt. Gammel hytte er bygget inn i ny hytte. Det tror juryen har vært lurt og man har på den måten bevart både stedets sjel og potensial.

OG VINNEREN ER:
Juryen besitter ulik kompetanse og bakgrunn og har ulik innfallsvinkel til sine favorittprosjekter. Til slutt klarte likevel juryen å samle seg om ett prosjekt. Det ble….
Tomannsboligen i Oslo!
Hoved_1000Juryen har latt seg imponere av hvordan husets form og karakter er bevart og forbedret ved bruk av bl.a. ny kledning og gjennomtenkt vindusplan.
Utgangspunktet_1000Jobbing_1000De giftige eternittplatene er fjernet og erstattet med gråbeiset låvekledning på fasaden.
Pipe_1000Samtidig har damene ivaretatt sine behov og helt ulik stil gjennom materialvalg på gårdsplass, inngangsparti, i hagen og i interiøret.
Ekstriørprisen Nordengveien 70 AB_inngangsparti_1000
Fra innkjørsel_1000En gjennomført bruk av treverk utvendig, og i uteområdene har endret utgangspunktet totalt.

Vi gleder oss til å ta turen til Oslo og dele ut premie, heder og ære til to driftige damer som har lagt ned mange tusen arbeidstimer i hustransformasjonen. Da lover vi dere en fyldig bildeserie fra denne flotte tomannsboligen!

Vi takker alle som har søkt Inspirasjonsprisen og håper det har vært en fin opplevelse. Dersom dere som har deltatt skulle ferdigstille nye prosjekter i fremtiden, håper vi at dere søker igjen. Til alle nye søkere vil vi til slutt si: Inspirasjonsprisens formål er å fremme god bruk av tre, og gjennom Inspirasjonsprisen ønsker vi  å premiere byggeprosjekter som er til inspirasjon for andre. Så ingen prosjekter er for små eller for store.

For dagsferske oppdateringer om Inspirasjonsprisene eller annet TRE-relevant – følg oss på Facebook og Instagram:)

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format