Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Broen_1000Prisen i Åpen Klasse går i år til Bjørn Rune Markhus.
Søknader der man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene samles under Åpen klasse. Premien i denne kategorien er kr 10.000.

Årets vinner viser inspirerende trebruk og pågangsmot.

Brokommunen Austrheim har fått en skulpturbro i sin sentrumsparkpark som gir innbyggere og besøkende et samlingpunkt og en spennende visuell konstruksjon. Initiativtaker og byggmester Bjørn Rune Markhus fikk med seg bygg- og anleggslinjen på videregående til å lage den spenstige trebroen som bygger videre på kommunens identitet.

Fagjuryens begrunnelse:

Fagjuryen syntes dette prosjektet var veldig spennende ettersom det tester grensene for hva trematerialet kan, og hvor tynne dimensjoner som kan benyttes.
Særlig jurymedlem Frank Ivar (leder i Byggmesterforbundet) syntes denne historien og håndverket imponerte, og prosjektet viser hvor mange muligheter det er med tre.

Både ute- og hyttekjøkkenet var også sterke kandidater i årets Åpen Klasse, og håndverket i å lage den plassbygde innredningen på hytta til Janne Lundtveit Moe gjorde prosjektet til en enstemming 2.plass i denne kategorien. HytteAsgeir Borgemoen hadde traktorhengeren til Tor Kristian Hansen som sin favoritt, og hele juryen syntes at restaureringsjobben var gjort på en svært flott måte, og bør være et eksempel til etterfølgelse.Henger -I dag blir ofte ting kastet og vraket alt for tidlig. Dette viser jo også hvor solid treverk er, argumenterte Asgeir. Konklusjonen ble at traktorhengeren blir hedret med 3. plass.

Men, tilbake til vinneren av Åpen Klasse og historien bak miniatyrbroen:Bro

I november 2014 plasserte Kunst og Designhøyskolen i Bergen en eksperimentell bro mellom Bryggen og Zakariasbryggen. Brokonstruksjonen med navnet» The Brigde»spenner 24 meter og er 8,5 meter høy og vakte stor oppmerksomhet i sentrum av Bergen.

Den spennende strukturen som var skapt av tre i sin helhet av førsteårsstudentene på KHiB begeistret Bjørn Rune Markhus såpass at han ville flytte den til sin hjemkommune, og bygge en egen miniatyr. Etter kontakt og samtaler med professor Petter Bergerud og ordfører Per Lerøy i Austrheim kommune ble det bestemt at «The Brigde» skulle flyttes til Kystlandsbyen i Austrheim kommune. Her skal broen bli plassert mellom en holme og havna i Kystlandsbyen. ByggeHan tok videre initiativet til et fellesprosjekt med kommunen, Austrheim Videregående skoles bygg- og anlegglinje og Kunsthuset Austrheim med mål om lage et kopi av «The Bridge» i den nye sentrumsparken.Teamarbeid Målet ser dere her, og vi gleder oss stort til å besøke Bjørn Rune og bygg- og anleggsklassen som bygget miniatyren. PlasseringAustrheim har faktisk hele 14 broer som som knytter øykommunen sammen, og symbolet på broer er gjenspeilet i kommunevåpenet.

Om broen som inspirerte:

modellHvert år har Kunst- og designhøgskolen i Bergen prosjekter der treet testes ut konstruktivt, strukturelt og visuelt. Førsteårsstudenter ved Møbeldesign og interiørarkitektur blir utfordret til å lage en spennende struktur som skal sette fokus på kvaliteter og inspirere til økt bruk av tre i ulike sammenhenger.

«The Bridge» er en brokonstruksjon som baserer seg på å bruke så tynne og lette materialer som mulig. Broen er 24 meter lang og er 8,5 meter høy.
Den er satt sammen av cirka seks kilometer med trevirke og veier 4,5 tonn.
I broens lengdesnitt er 82 bladformede enheter av laminert 52 x 68 mm lekter i gran satt sammen i en bue.
Enhetene er høyest på midten der belastningen er størst. Bueformen representerer et sterkere formforløp enn om broen hadde vært rett. Under er det strukket en 5 mm wire som tar strekkrefter. Disse danner sammen med de bladformede elementene en fagverksdrager på hver side. Over er det også montert en 5 mm wire som skal virke ved ujevn belastning.  Broen er bredest på landsidene og smal på midten for å gi en stabilitet. Med et buet plan og et buet snitt får hele konstruksjonen en dobbelkrum hovedform som gir en samlende styrke.

Utekjøkkenet til Hege Inderberg vant soleklart den uoffisielle avstemmingen vi hadde på bloggen og vi lover å sende familien en liten overraskelse og gleder oss til å vise deg flere bilder:)

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format