Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


DroneDen fjerde finalisten i Eksteriørprisen har også vært med oss tidligere i år, da som finalist til Uteromsprisen. Uterom og eksteriør henger ofte tett sammen og påvirkes av hverandre, selv om fagjuryen gjør sitt ytterste for å vurdere dette separat.


Finalist: Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan

For 3 år siden kjøpte Ann-Lisbeth og Thor et lite rødt hus fra ca 1905, som i løpet av årene var blitt sporadisk oppusset. Alt var skjevt, og ingenting hadde blitt gjort av fagfolk, så det meste var på halv tolv.Foer

Bildet over viser huset og eiendommen før de begynte transformasjonen.
I starten bodde de i huset som det var, mens de startet en omfattende søknadsprosess for å få bygget garasje og bygge ut og totalrenovere selve huset.  
Thor gikk rett i arbeidsklærne etter jobb, og han har jobbet til han sovnet hver kveld. Alle helger og all ferie er også brukt for å skape det hjemmet og eiendommen de ønsket seg. Reisverk TakDet har gått slag i slag; I oktober 2015 startet Thor å bygge den doble garasjen. I mai 2016 begynte de på tilbygget, og alt utvendig. I slutten av september flyttet de ut av huset for å starte innvendig. Absolutt alle rom er totaloppusset og flyttet på. I mai 2017 kunne de endelig flytte inn igjen. Utenom elektriker og rørleggerjobben har Thor gjort alt selv på kvelder, i helger og ferier.
VindtettingGamledelen av huset har beholdt sveitserstilen fra 1905, mens tilbygget er funkisstil.
ModerneGamledelen av huset fremstår i sveitserstil fra 1905 både utvendig og innvendig. Tilbygget er funkisstil, som de har jobbet hardt for å få til en fin overgang mellom det nye og det gamle. Funkisdelen er dempet, slik at den glir fint opp mot sveitserstilen, og i tillegg skjules den av beplantning når en ser tomten fra veien. Ved å bygge terrasser både taket av den nye funkisdelen (som bindes sammen med hovedhuset) har de nå utsikt til sjøen. Kledningen er av typen dobbelfals ny, montert stående.gangvei_1000
De møtte på mange bygningsmessige utfordringer underveis. Det var råte i etasjeskillere og tak, og setningsskader som måtte rettes opp. RiveHuset er tilleggsisolert er til TEK10-standard og alle vinduer og dører er byttet ut. I gamledelen byttet de ut husmorsvinduene som var satt inn av tidligere eier, tilbake til datidens krysspostvinduer.GammelDe har også lagt mye tid viktige detaljer som rekkverk, utskjæringer rundt vinduer, på balkong og terrasse. topprekke_1000 Rekkverk_1000 Liten Terrasse_1000

Juryens kommentarer:

  • Den opprinnelige og slitne eneboligen har fått en real «make-over» og fremstår nå i helt ny (gammel) drakt.
  • Garasje oppført i samme stil som skaper et fint og lunt gårdsrom.
  • Tilbygg i moderne stil gir trengt husstørrelse, takterrasse og skjermet uteområde.
  • Det er krevende å lage fine og helhetlige tilbygg til tradisjonshus som enten kan bygges i tilnærmet lik stil som hovedhus eller bryte helt både i stil, form og farge. Her har huseier valgt en moderne form, men beholdt samme type kledning og farge. Juryen er noe delt her, men totalt sett er huseiers løsning både smart, praktisk og glir godt inn i eiendommen for øvrig.
  • Spennende uterom som binder hus, garasje, tilbygg og eksteriøret sammen.

EiendommenTredje finalist er en nybygget bolig der de to byggene på utsiktstomten skaper fin harmoni og balanse.


Finalist nr. 3:
Kirsti Grytbakk og Tore Heggem

ReisverkI mange år hadde Kirsti og Tore drømt om å bygge hus. Plassmangel og kombinert med at drømmetomta dukket opp ble avgjørende for oppstart. Nybygget er plassert på en utsiktstomt hvor familien kan se fjell i 3 himmelretninger. Trollheimen mot sør.MalmfuruTore jobber som ingeniør/tegner i Rindalshytter og hadde lenge drømt om å få tegnet sitt eget hus. Kirsti og Tore hadde litt forskjellig smak i forhold til type hus. Kirsti likte tradisjonelle hus (trønderlån-stil) , mens Tore likte moderne hus med store vindusflater.

Som et kompromiss tegnet de et hus som hadde begge aspekter: Tradisjonell bygningskropp, men med moderne uttrykk. De kom fort frem til at dette ble perfekt for den lille familien. FamilieKledningen er i profilen stående dobbeltfals tett og av typen malmfuru. De har også brutt opp langsiden med et felt med liggende skåkledning.  Inspirasjon til kledning hentet de fra blant annet Rindal skimuseum.KledningMaterialene kjøpte de gjennom bedriften Tore jobber i (Rindalshytter as). De har samme eiere som Bygger’n Rindal.

Gode håndverkere har utført et godt og presist arbeid, og paret har hele tiden vært i tett dialog med de som har jobbet på huset.KortsideErfaringen i ettertid er at det å bygge seg et selvtegnet hus er ganske så krevende. Det er mange valg som skal tas, og noen kompromisser har det blitt, men i det store og hele er de veldig godt fornøyd med resultatet.Kirsti og Tore er aller mest fornøyd med er helheten. FrontJuryen synes huset fremstår stilrent og harmonisk. Fasaden har en bevisst og vellykket plassering av vinduer som danner fine linjer. Huset er godt tilpasset tomten og de to byggene er plassert i god balanse til hverandre, mener juryen.

Flere kommentarer fra fagjuryen:

  • Flott, nytt hus som balanserer det tradisjonelle med det moderne.
  • Valg av kledning uten profil, underbygger den stramme, moderne stilen, mens valg av farge ivaretar det tradisjonelle og tidløse.
  • Juryen likte vindustypen med mørk omramming og hvordan de er trukket noe tilbake i veggen
  • Hus uten takutstikk kan være krevende for kledningen, og krever kunnskap om riktig montering som sikrer god lufting

VinduerFagjuryen til Bergene Holm Inspirasjonspris har i år valgt 7 svært ulike hus og historier som finalister til eksteriørkategorien i Inspirasjonsprisen 2018.  Denne finalisten har transformert sin bolig fra et lite, typisk 60-talls hus, til et stort, moderne, utradisjonelt hus.


Finalist nr 2:
Vigdis Sjøvik Olsen

Det er ganske utrolig at huset over og det du ser på bildet under har samme grunnmur.  Foer Den gamle eneboligen kjøpte Vigdis og mannen hennes i 2015. De hadde behov for å utvide og modernisere huset og startet med en ide om et hus med uvanlige linjer. De satte seg ned med tegneprogram og fikk ideene sine ned på papiret. Søknaden ble raskt godkjent, og de kunne sette i gang sommeren 2016. De opplevde gjennomgående god service hos sin forhandler, Carlsen og Fritzøe Østsiden i Fredrikstad.

Huset skulle bli større så de måtte starte med graving.GraveDe ønsket seg et hus som var kledd i tre som trengte minimalt med stell og pleie ettersom høyden opp til mønet er ca 10 meter på sitt høyeste.Ny etasje HusformKledningen er malmfuru, som er behandlet med jernvitrol. Kledning FasadeFasaden har store vindusflater som gir gjennomlys i alle rom. For å få mest mulig effekt av utsikt og lys monterte de skråvinduer. Vinduene har aluminiumsbeslag, slik at de krever mindre vedlikehold og er mer værbestandig. Familien er veldig fornøyd med fargespillet malmfuruen gir. Fargen endrer seg i takt med fuktigheten i været, fra relativt brun på fuktige dager, til mer grå på tørre dager. InngangDe skrå linjene i huset og effekten de store vindusflate i 2 etasje er det familien liker aller best med sitt nye hjem. De har hatt en spennende prosess fra en ide til ferdig hus, og huset har blitt akkurat så bra som de håpet. Huset er ferdig, og nå gleder de seg til å ta fatt på uteområdet.

Juryens kommentarer til prosjektet:

  • «Ekstrem oppussing», huset er ikke til å kjenne igjen.
  • Spennende vinkler og tilpassede vindusløsninger som gir huset karakter.
  • Noe forstyrrende med bæresøyle midt i trappen ved inngangspartiet som i tillegg blir veldig lite på øverste trinn.
  • Smart å tenke på vedlikeholdet når mønehøyden er så stor.
  • Kledning i helge lengder er pent og gjennomtenkt montert – hever kvaliteten på huset.
  • Viktig med riktig montering og konstruktiv trebeskyttelse når det er lite takutspring og vinduskasser.

 

 

 

KontrastDet er 7 svært ulike hus og historier som er finalister til eksteriørkategorien i Inspirasjonsprisen 2018. Fagjuryen har plukket både påbygg, renovering, og nybygg som viser mangfoldet av tre i alle typer private hus. Første finalist er et spennende nybygg.


Finalist: Linda Iren Tveit Austrheim

Familien har tegnet og bygd drømmehuset sitt på hyttetomten. GresstakFamilien har tenkt langsiktig og bygd nesten hele huset på ett plan, også med tanke på at det skulle gå mer i ett mer naturen og omgivelsen. Fargene er derfor også naturfarger – brunt, grønt og gråtoner. Taket er av sedum, og huset er kledd med royalimpregnert kledning i setersvart og ellers kledd i grå skiferfliser rundt stuevinduene. Ungene har fått sin egen fotballbinge på baksiden av huset, og denne var finalist i Åpen Klasse i år!

Du kan lese om ballbingen her.Flere byggByggeprosessen har gått bra, synes familien. Men, de har også erfart at mange ting er krevende i ein lang byggeprosess. Familien er svært fornøyd med hvordan huset passer inn i naturen og ikke virker ruvende. Med godt lys og store flater, og likevel lunt og fint uten innsyn.

GarasjeJuryens kommentarer:
Et hus med spennende kontraster både mht materialkombinasjoner og stiluttrykk. Huset kan like godt være en moderne hytte og omvendt.
Juryen opplever at det er flere som velger dette inntrykket noe som kanskje viser at hytteprodusenter har vært flinkere til å tegne moderne hytter enn husprodusentene…?
Fint samspill mellom betong, tre og gress på taket som balanserer den moderne hus/hyttestilen. Bildene er noe mørke og dessverre litt få for at juryen kan sette seg grundigere inn i prosjektet.