Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Det er alltid krevende for juryen å kåre en vinner i denne kategorien. Eksteriørprisen har mange solide søkere, særlig blant Sveitserhustilhengerne. I år var det spesielt mange hus i denne stilen.

Det er tydelig at det legges ned et betydelig arbeid både i byggeprosjekter og søknad. Ikke minst er det er en flott premie som fortjener en verdig vinner. I år er 1. premien 100.000 kroner til vinneren av Eksteriørprisen.

I tillegg vil juryen i år kåre en vinner i ”Åpen Klasse” og ”Beste Søknad”.

I alle kategorier sorterer juryen prosjektene i delkategorier. Eksteriørkategorien blir prosjektene for eksempel delt i nybygg, restaurering/oppussing, hytte, tilbygg.
Hensikten er å finne de beste prosjektene i flere genre. Ut fra delkategoriene er det plukket ut 8 delfinalister. Disse er ekstra nøye vurdert av juryen, som har solid kompetanse både innen arkitektur og byggfag.

Det er mange diskusjoner er utspilt før juryen nå står igjen med tre verdige finalister.

Årets tre finalister har mange fellestrekk og det vil bli krevende for juryen og enes om førsteplassen. Juryens totalopplevelse av prosjektet, søknadens innhold og bilder og selvsagt sluttresultat vil bli avgjørende.

Finalist 1 Eksteriør; Skipperhus

I april 2008 ble huset til Lars Oddvin Hovda i Sveio i Hordaland totalskadd av brann. Han har siden bygget opp et nytt hus på tomta, med utsikt over Bømlafjorden.

Underveis i byggeprosessen

Grunnarbeidene startet høsten 2008. Byggarbeidene tok til i februar 2009 og i januar 2011 flyttet han inn.

Under tegning av huset forsøkte han å bake den gamle stilen inn i det nye, og det ble mange «spionturer» rundt på nye byggefelt i Haugesundsområdet, i tillegg til turer innom gamlebyen i Skudeneshavn på Karmøy. Resultatet ble et hus i typisk sørlandsstil.

Huset ved havet

Huset er bygget med stilriktige detaljer som takoppløft på hovedfasade, hvitmalt bred liggende 8”-kledning, pynteklosser rundt vinduer, profilert vannstokk/bunnstokk, brede søyler, sidehengslede 6-rutede vinduer med gjennomgående sprosser og runde ”kuøye-vinduer” i gavleveggene på råloftet.

Impregnerte materialer

Til rekkverkene har Lars brukt impregnerte materialer: Håndrekke og bunnrekke i dimensjonen 48 x 98 mm og skråstilte altanspiler i dimensjonen 4,5 x 4,5 x 80 cm.

Søylene måler 140 x 140 cm og er brukt på fasadebalkong, inngangsparti og som rekkverkssøyler.

Inngangsparti og platting

Huset er tydelig inspirert av typiske sørlandshus/skipperhus. På Sør- og Vestlandet med mye «vær» har disse ofte liggende kledning.

Til hele huset er det benyttet liggende, trykkimpregnert Enkelfalset kledning i dimensjonen 22 x 198 mm. Kledningen har grunning + et strøk maling fra produsent, og er deretter påført to strøk med Jotun Extreme Oljemaling.

Kledning

Huset ligger med hovedfasaden vendt mot sørvest, med utsikt mot havet. Det er opparbeidet plen på fremsiden og Lars planlegger å bygge terrasse utenfor kjøkkenet neste år. For å få huset til å gli inn i terrenget er det satt opp murer med naturstein.

Det er utsikt til sjøen fra alle rom i hovedetasjen og fra loftet der det er praktiske takvinduer. Lars er ellers veldig fornøyd med å ha fått seg garasje i kjelleren.

Platting og rekkverk

Til terrassen har han benyttet impregnerte terrassebord i dimensjonen 28 x 120 mm, som har fått tre strøk med  Baron terrassebeis.

Trapp ned til hagen

Juryens argumenter:

Huset er nytt, men oppført i skipperhusstil, tydelig inspirert av bl.a. gamlebyen i Skudeneshavn.
Enkle, men fine former, stiltypisk takoppløft og liggende kledning gir huset det særpreget man forventer å finne langs kysten på Vestlandet.
Huseier har bygget et hus som harmonerer svært godt med sine omgivelser og som allerede ser ut som det alltid har vært der.
Håndverksmessig er huset solid og fremstår helhetlig og gjennomtenkt.

Søknaden er godt beskrevet med både tekst og bilder.
En verdig finalist.

De andre kandidatene finner du her:

Finalist 2 Sveitserhus
Finalist 3 Fra Funkis til Sveitser

Vinneren blir kåret av fagjuryen fredag 31. mars.

1 kommentar til “Finalist 1 Eksteriør; Skipperhus”

[…] Finalist 1 Skipperhus Finalist 3 Fra Funkis til Sveitser […]

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format