Interiørprisen 2013 – finalist 2
Charlotte Wendel og Stian Solberg har kjøpt seg et hus i Helgeroa i Vestfold. Huset fra 1865 ble bygget av skomaker Ole Jacobsen. Boligen på ca 70 kvm rommet den gang to voksne og 14 barn.
Huset med uthus, anneks og 5,5 mål tomt ble i Jacobsen-slekten frem til 1966 da det ble solgt for 25 000 kr som et sommerhus.
Noen oppgraderinger har blitt gjort underveis, men da Charlotte og Stian var på visning var det likevel tydelig at huset måtte totalrenoveres.
Over hundre stykker var på visning sammen med dem! “Vi falt pladask for dette sjarmerende huset, tomten og beliggenheten”, minnes Charlotte.
De vant tilslutt budrunden og kunne gå igang med den omfattende renoverings-prosessen.
Paret på 22 og 24 år hadde ikke eid egen bolig før, og deres oppussings-kunnskaper strakk seg til maling og småsnekring. Etterhvert som de begynte å rive dukket nye utfordringer opp og læringskurven ble bratt!
Blant annet var boligen uisolert og de 100 år gamle vinduene med enkle glass var isolert med tang og gamle aviser.
Ingen av gulvene i 1. etg hadde lik høyde og alle var av ulike materialer. I tillegg var det råte i stuegulvet, for under der var potetkjelleren som sto i vann!
De hadde kun utedo og brønnvann.
“Ville vi komme i mål? Vi var litt usikre på det i begynnelsen”, innrømmer det unge paret. “Men gleden over at det var vårt eget, og at det stadig gikk fremover gjorde entusiasmen over å jobbe i huset stor! Og vi har aldri angret på at vi kjøpte huset.”
Med et fredet hus med mye historie var det viktig for Stian og Charlotte å bevare sjelen i boligen. De snakket med folk fra nærområdet og leste i Brundlanesbøkene om husets historie.
Renoveringen tok ganske nøyaktig ett år. Nedrivingen ble gjort på en uke, og den neste måneden gikk med til forberedelsene til støpingen av nytt gulv i 1. etasje. “Å få et ordentlig gulv å gå på var definitivt høydepunktet under hele oppussingen!”
Nå hadde de jordgulv, grus, isolasjon, plast og gulvvarme trygt støpt fast under beina, dette var en lettelse. Da var det bare begynne å bygge!
Det paret syntes var mest frustrerende i denne renoveringsprosessen var all venting på de ulike tingene håndverkerne måtte gjøre i huset. Det, sammen med alt man er nødt til å gjøre som ikke synes i etterkant, som isolasjon, å rette opp skjevheter, eller å måtte male enda et strøk tok mye tid for paret som ønsket å flytte inn i huset sitt.
For å få en rød tråd i hele huset har de vært veldig bevisste på valg av stil og farger.
På det nystøpte gulvet har de valgt å legge et røft eikegulv med sagstriper i. Parketten ligger både på kjøkkenet og i stuen og får rommene til å henge sammen.
Hvitt og jordfarger ble mye brukt. En blåfarge som de fant på gammel panel ble brukt på en vegg på gjesterommet.
I stuen og på kjøkkenet har de satt opp en bred, liggende faspanel inspirert av tømmervegger. – Dette gir huset den rette landlige følelsen og er noe som ikke alle andre har, forteller Charlotte.
Siden huset er verneverdig ønsket de å finne vinduer i samme stil som de gamle. Valget falt på vakre vinduer med hengsler ute og inne, som i tillegg har innvendige utskjæringer.
Som en avslutning satte de opp brede profilerte lister. – Disse kraftige listene gir et mer maskulint uttrykk enn lister som er smale og nette og vi synes de står fint i stil til panelet, sier Stian. De valgte å lage vindusbrett til alle vinduene i stua.
Kistetaket er malt hvitt i høyglans som reflekterer mye lys.
Målet har vært å ta hensyn til husets beliggenhet og den opprinnelige stilen, og samtidig skape et moderne og funksjonelt hjem for en ung familie.
Juryens kommentarer
Juryen er imponert over innsatsen til dette unge paret. Gårdshuset fra 1865 har fått et gjennomgående og helhetlig ansiktsløft. Interiøret fremstår gjennomtenkt og i pakt med husets alder og byggeskikk. De brede panelbordene er montert liggende og gir en smart og riktig «tømmerveggeffekt», samtidig som den fremstår med et moderne tilsnitt. Juryen la spesielt merke til taket i stuen og kjøkken. Ved å sette opp dragere og beliste disse, blir taket som et møbel i seg selv. Det gir tyngde og karakter til både rommene og huset. Juryen liker også at man har turt å bryte opp malte vegger med en beiset fonnvegg. Effektfullt og fint. Her er det gjennomført bruk av listverk som harmonerer godt til panel og husets øvrige stil.
Bergene Holm AS deler hvert år ut Interiørprisen til søkere med helhetlig og gjennomført bruk av tre i interiøret. Det kan være trepanel og/eller matchende listverk i et rom, et hus eller på en hytte, som kan inspirere andre til å bruke tre i interiøret når de bygger eller pusser opp.
Premien er 50.000 kr.
I år har fagjuryen plukket ut tre likeverdige finalister. Du bestemmer hvem som skal vinne!
Konkurranseregler:
Det kreves ingen innlogging for å få avgi stemmer.
Vi bruker tjenesten Polldaddy til å registrere stemmene. Du kan kun stemme én gang per dag. Avstemmingen er skjult.
Den finalisten som får flest stemmer vinner konkurransen.
Vi forbeholder oss retten til å kontakte Polldaddy og motta oversikt over stemmegivningen når denne er avsluttet.
Vi presenterer vinneren når alt er funnet i orden.
Har du allerede stemt på din favoritt?
Legg igjen en hilsen på vår Facebookside og bli med i trekningen av en lekker hageslange fra Garden Glory!
1 Kommenter
Har er et godt eksempel på hva man kan gjøre men egeninnsats og kreavitet, det er tydelig at det er valgt billige løsninger som har gitt helt utrolige resultater.
Samtidig er det benyttet løsninger som bevarer husets tidsriktige stil – samtidig som nåtidens standar er til stede.
Et godt eksempel på hva som er mulig – som nesten er umulig – til det motsatte er bevist. Så her det vel ingen tvil om at dette er vinneren