Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Sperrene-er-montert_1000

I kategorien Eksteriør er vi på jakt etter gjennomført bruk av tre i alle typer private bygg, hus og hytter. Tilbygg og ombygging av hus godt tilpasset eksisterende bygg konkurrerer også i denne kategorien. Premien er på 50.000 kr og vinneren kåres av en fagjury som er satt sammen av fagfolk som på ulike måter representerer byggenæringen.

Årets siste finalister kan man nesten miste motet av… Det er lagt så mye tid, penger og innsats i de flotte finalistene i kategorien for Eksteriør at fagjuryen har hatt en krevende jobb med å vurdere de ulike prosjektene – som alle fint kunne blitt årets vinner. Her er det massevis av inspirasjon!
Juryen har valgt 9 flotte kandidater til Eksteriørprisen og endelig vinner kåres mandag 12. juni.
Her er de 9 finalistene i tilfeldig rekkefølge:

Finalist 1

Andreas Mørck og familien fra Nittedal har lagt kvalitet i hvert spikerslag.

Hele husetFamilien ønsket seg et klassisk og solid hus med kvalitetsfølelse i materialer og arbeid. Utgangspunktet var et hus bygget på 60-tallet med stående tømmermannspanel og lav takvinkel. ByggingDe valgte å gi huset ny kledning av typen Barokk med bred overligger og detaljert vindusomramning. Inspirasjonen hentet de fra gamle hus i Osloområdet og materialene handlet de på Maxbo Nittedal.FasadeJuryen synes prosjektet er svært godt gjennomført både i detaljer og helhet. Farge og kledningsvalg står i stil og den gjennomtenkte materialbruken blir prikken over ién.

Finalist 2

Erlend Skrove har bygget nytt hus på en fantastisk tomt.Liggende og staaendeHuset er på ca. 300 m2 BTA over to plan, og er plassert ytterst på kanten av fjellet sør for Steinkjer sentrum i et nyetablert byggefelt. UtsiktPå moderne hus i funkis-stil velger mange puss eller platefasade, men familien i Steinkjær er veldig glade for at de valgte trekledning. På den utkragede delen av huset er det stående dobbelfalset kledning med spor. Uttrykket bryter med limtreet i den brune delen av huset, og skaper en fin kontrast. Kledningsbordene er kjøpt gjennom XL-BYGG Gunnar T. Strøm og ble levert ferdig grunnet, og vil snart bli malt i en grålig nyanse.FasadeFagjuryen er alltid noe bekymret for hustrenden der det bygges uten takutspring og vannbrett som beskytter husfasadene for vær og klimapåkjenning. Likevel synes juryen at dette nybygget utvilsomt er flott og viser kombinasjonen av tre, glass og stein på en spennende måte.

Finalist 3

Kari-Anne Hoel og familien på Blaker har bygget et stort bryggerhus til stor glede for liten og stor.  KledningOpprinnelig sto det et gammelt bryggerhus der det nye nå står, med det i en slik forfatning at det måtte rives for flere år siden. Med stående kledning av typen Perlestaff kjøpt på Maxbo Sørumsand passer bryggerhuset godt til hovedhuset på gården.ByggeGården har nå fått det fine tunet de ønsket seg.GaardenFagjuryen valgte å flytte dette prosjektet fra Uteromsprisen til Eksteriørprisen. Bryggerhuset er av like god standard som en enebolig og det gir et løft til hele gården. Selv om glassveggene gjør bygget noe mer moderne gjør kledning, vinduer og takvinkler at det innordner seg godt til den øvrige bebyggelsen.

Finalist 4

Familien Andøl fra Vollen utenfor Oslo har snart brukt 20 år på å restaurere og bygge sitt drømmehjem. FasadeHuset er fra 1905 og var opprinnelig et forsamlingshus. SalgsoppgaveHuset var brunbeiset, hadde brønnvann og snurredass i et tilbygg da de kjøpte det, og ombyggingen har gått i faser. Mesteparten av materialene er kjøpt på Montér i Slemmestad og Thaugland byggvare.
Hovedmålet med å få gjennomgående lys tvers igjennom huset har de med de mange vakre vindusløsningene lyktes med.FremsideJuryen lot seg umiddelbart sjarmere og imponere av dette huset og familien som har vist en tålmodighet og innsatsvilje i å skape et drømmehjem. Tiril og familien var også en av finalistene til Interiørprisen og det viser hvor helhetlig dette hjemmet er bygget opp. Detaljer og kledning står i harmoni med de mange vindusflatene og de nette proposjonene på det ellers store bygget.

Finalist 5

Christian Eftedal og hans familie i Larvik har også transformert et falleferdig hus til det ugjenkjennelige.HeleFamilien så potensialet og har klart å skape deres egen drømmebolig i Sveitserhus-stilen ved å total ombygging av et dødsbo.
UtgangspunktDe har bygget på med totalt 60m2, endret takkonstruksjonen og bygget ny kvist. Detaljene har de selv tegnet og laget med utgangspunkt i spølene på verandaen. 
BalkongHuset har blitt akkurat det de drømte om.
Fagjuryen synes dette prosjektet viser mye av det samme som flere av årets andre finalister; et imponerende pågangsmot og arbeidsinnsats. Dette huset har tydelig lest seg opp på stilhistorie og følger en symmetrisk grunnplan (ofte var en korsplan med veranda på midten), men terrassen bryter symmetrien slik som Sveitserstilen også etterhvert ble asymmetrisk. Her er alt «gjort etter boka», med Sveitserkledning og prydverk satt inn under takkantene, rundt vinduene og i bånd på fasadene.

Finalist 6

Ida Fjelnsetnes Haavaldsen og hennes samboer fra Sandefjord har egenhendig restaurert sitt hus.NyttAlt måtte gjøres, fra drenering og tak- og kledningsbytte til oppussing av alle rom inne. Det unge paret på 23 og 25 år fikk også en sønn midt oppi byggekaoset og det var ikke alle som hadde trua på at de ville klare dette selv. Alt uten om elektrisk og VVS, har de gjort selv. KledningByggematerialene er kjøpt på Optimera/Montér i Sandefjord og det er litt av en forskjell på ny Dobbelfalset kledning og den gamle! FoerJuryen synes dette prosjektet viser at det meste er mulig, og at dagens generasjon unge ikke nødvendigvis bare er «dessertgenerasjonen» som har mistet mye av evnen og viljen til å arbeide mye og klare ting selv. Ida og samboeren beviser at det fremdeles er mulig å bygge sitt eget flotte nye hjem!

Finalist 7

Dag Trygve Enden og Cathrine Hothedal på Kaupang har et skapt et unikt hjem på historisk grunn.Sort og hvittDeres idylliske trehus i tradisjonell sørlandsstil var for lite og hadde upraktisk planløsning, men lå på en flott tomt med nydelig utsikt. Fra hagenSiden Kaupang er Norges første handelssted og av høy historisk verdi var tomten omfattet av kulturminneloven. På grunn av de strenge reguleringene har det vært en tidkrevende prosess, og det tok tre år fra de engasjerte arkitekt og gikk i dialog med vernemyndighetene, til prosjektet var realisert. Under oppstart av prosjektet ble det åpenbart at det var mye spor etter vikingtiden i grunnen, som resulterte i en  arkeologisk utgraving. Vi lover å fortelle mer om den spennende prosessen i et senere innlegg.Rod dorDet nye huset er funksjonelt og godt integrert med det opprinnelige huset, selv om de arkitektonisk er helt ulike. Tilbygget har en stram Dobbelfals Tett kledning fra Carlsen Fritzøe Stavern (via Byggmester Holhjem og Lindhjem), mens den eldre delen har fått ny Utvendig rustikk kledning.

Fagjuryen synes familien på en spennende måte har klart å kombinere det opprinnelige husets tradisjonelle stil med et tilbygg med moderne uttrykk. Plassering på tomten, utforming, farge og materialbruk skaper en spennende kontrast som trigger nyskjerrigheten. Det er mange som trenger større plass og ønsker seg mer lys og luft i gamle hus og dette viser at tilbygg og ombygging kan løses på mange måter.

Finalist 8

Åse og Bjørn Nes Kvande har selv tegnet sitt drømmehus rett ved Stangvikfjorden. HeleDet var viktig for paret at huset ble liggende fint i terrenget og at naturen ble bevart. Huset var innflyttingsklart sommeren 2016. Hvert et vindu og hver krok er nøye planlagt og huset og uteområdet nærmest går i ett. KledningParet har valgt en royalimpregnert liggende kledning av typen dobbelfals med spor og stående Dobbelsfals Tett kjøpt gjennom Byggmakker Surnadal.
TurkisFagjuryen mistet nesten pusten av beliggenheten på denne boligen og forstår godt at de har satt inn store vindusflater mot fjorden. Den spenstige turkise fargen står godt til kledningen og juryen berømmer valget om å gi huset et beskjedent takutspring på deler av fasaden da det på Vestlandet kan være tøffe værforhold med mye nedbør. Kombinasjonen og stående og liggende kledning gir også fasaden liv og subtil variasjon som kler det moderne utrykket.

Finalist 9

Tollbodgaten 6 sameie v/Sverre Andersen har restaurert det flotte hjørnebygget i sjarmerende Stavern.Ny fasade mot kryssFra å fremstå som en noe sliten bygård fremstår bygget i dag som en perle med vakre detaljer og solid helhetsinntrykk.
Bakgaard_foerDet var noen kilometer med kledningsbord i Utvendig rustikk som måtte erstattes for å gi bygget den vakre fasaden den i dag igjen har. Materialene har de kjøpt gjennom Carlsen Fritzøe Stavern.
Glassparti

Fagjuryen er svært glad i at vakre store trebygninger bevares og her er restaureringen utført med glans.

Hvilke prosjekter har fagjuryen valgt til Topp 3?

Vi bøyer oss i støvet av beundring for hva disse parene, familiene og sameiet i Stavern har fått til, og gratulerer med finaleplass! Hva synes dere om finalistene?

I denne kategorien er det kun fagjuryen som avgjør – de har allerede valgt sine 3 favoritter og titter du innom bloggen senere i uken kan du se hvilke:)

1 kommentar til “Finalistene til Eksteriørprisen”

Hei. Er veldig spent på hvem som ble de 3 finalistene. (: Så det skulle legges ut forrige uke, men har ikke sett noe skrevet om det.

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format