Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Sort og hvittEksteriørprisen skaper alltid debatt og stor diskusjon i fagjuryen. Dette topp 3 -prosjektet var årets mest kontroversielle kandidat, og satte juryens følelser i sving. Mens Dagny mente kontrasten var hard og dramatisk, syntes juryens arkitekt at dette var noe av det mest spennende bruken av formspråk og tre de hadde sett på lenge.Fra hagenDet som er helt sikkert er at Dag Trygve Enden og Cathrine Hothedal på Kaupang har et skapt et unikt hjem på historisk grunn.

Deres idylliske trehus i tradisjonell sørlandsstil var for lite (117 kvm) og hadde upraktisk planløsning, men lå på en flott tomt med nydelig utsikt. FoerSiden Kaupang er Norges første handelssted og av høy historisk verdi var tomten omfattet av kulturminneloven. På grunn av de strenge reguleringene har det vært en tidkrevende prosess, og det tok tre år fra de engasjerte arkitekt og gikk i dialog med vernemyndighetene, til prosjektet var realisert. UtgravingUnder oppstart av prosjektet ble det åpenbart at det var mange spor etter vikingtiden i grunnen, som resulterte i en  arkeologisk utgraving. Avisutklipp

I hagen deres på Kaupang fant arkeologene for første gang i Nord-Europa spor etter en smykkesmie fra vikingtiden.

Etter lengre dialog med arkitekt,  Fylkeskommune og Riksantikvar kom de i fellesskap frem til en utbyggingsløsning som ivaretok både familiens behov og vernemyndighetenes ønsker. De ble i felleskap enige om at det bør være et tydelig skille mellom det opprinnelige huset og tilbyggetHuskropp ByggeTilbygget er delvis bygget på fotavtrykket av det gamle uthuset, og med lik møneretning. Med et tilbaketrukket inngangsparti som skiller ny og gammel del fremstår tilbygget som et separat bygg, slik som det gamle uthuset. I tillegg er tilbygget plassert slik at deler av tomten som før lå litt bortgjemt nå kommer bedre til sin rett. Med stor, ny terrasse i impregnerte materialer har de nå også bedre sol-, utsikts- og vindforhold enn den opprinnelige.LeveggFamilien er aller mest fornøyd med at de har klart å kombinere det opprinnelige husets tradisjonelle stil med et tilbygg med moderne uttrykk. Til tross for at tilbygget utgjør mer enn en dobling av boareal og fotavtrykk, så er vi veldig fornøyd med at det opprinnelige huset fortsatt fremstår som ”hovedhuset” visuelt sett som følge av plassering på tomten, utforming, farge og materialbruk.Både i første og andre etasje er det etablert siktlinjer som ivaretar overgangen mellom det nye og det opprinnelige huset.  Rod dorDet nye huset er funksjonelt og godt integrert med det opprinnelige huset, selv om de arkitektonisk er helt ulike. Tilbygget har en stram Dobbelfals Tett kledning fra Carlsen Fritzøe Stavern (via Byggmester Holhjem og Lindhjem), mens den eldre delen har fått ny Utvendig rustikk kledning.
Boarealet er doblet til ca. 240m2. I tillegg har de fått en integrert dobbelgarasje.
KledningLeder i byggmesterforbundet er alltid skeptisk til de vannfeller som kan oppstå i bygg uten takutstikk, mens juryleder Tone Bente synes at hustrenden viser noe nytt og spennede, og at vi som trelastprodusenter sammen med byggevarehandel og byggmestere må bli flinkere til å sikre at flere kjøper impregnerte og ferdigbehandlede varer. Fasade vei_550Fagjuryen synes familien på en spennende måte har klart å kombinere det opprinnelige husets tradisjonelle stil med et tilbygg med moderne uttrykk. Plassering på tomten, utforming, farge og materialbruk skaper en spennende kontrast som trigger nysgjerrigheten. Det er mange som trenger større plass og ønsker seg mer lys og luft i gamle hus og dette viser at tilbygg og ombygging kan løses på mange måter.

Ser du etter inspirasjon til hvordan finne din stil på husfasaden kan du se her

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format