Hjem Badstue Kombinert drivhus og badstue i hagen

Kombinert drivhus og badstue i hagen

av Hege Voll Midtgaard

Denne familien har klart å kombinere to interesser i et lite bygg på en dårlig utnyttet plass i hagen. Ideen var et rom der de fikk ro, kom tett på natur og fikk en pause fra hverdagen. Kombinasjonen drivhus og badstue er jo perfekt!

Uteromsprisfinalist nr. 3
Endre Hareide Hallre fra Oslo

Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. til 9. juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.


Tekst fra søker

Etter en totalrenovering av huset som etterlot hagen som et stort gjørmehull, stod vi med blanke ark under utformingen av uterommet. De to første årene brukte vi på å anlegge en hage vi kunne trives i, med vegetasjon, oppholdssoner og gangstier. Ønsket var en hage med fokus på spiselige vekster, stor variasjon og lekenhet i utformingen.

Da hagen begynte å ta form opplevde vi at det nedre hjørnet i hagen var svært dårlig utnyttet. Et litt unaturlig sted å oppholde seg, med dårlige solforhold og mye fuktighet på grunn av helningen på tomten.

Vi ønsket å tilføye uterommet noe mer, samtidig som det skulle være en naturlig avslutning på hagen og skape en ramme for uterommet. Ideer som redskapsbod, drivhus og platting var oppe til diskusjon. Men siden vi er oppvokst med å jevnlig bade badstue, fikk vi ideen om å kombinere denne funksjonen med et drivhus som samtidig kunne romme den stadig voksende hageinteressen. Slik ble tanken om drivhusbadstuen i Bergsalleen født.

Ideen var et rom som skulle være et sted vi kunne ta en pause fra hverdagen. Et rent, vakkert rom for å rense kropp og sjel.

Det skulle ha et stort vindu, men ikke med en tradisjonell utsikt. Drivhusdelen i kanalplast ble en naturlig måte å stenge for innsyn og gi en større følelse av privatliv. Utenfor det store vinduet fikk vi et nytt rom å se ut på, med planter og krukker, men også et rom hvor lyset utenfra blir brutt gjennom kanalplasten. Hver dag og hver kveld ville gi et ulikt lysspill som ville bli utsikten vår fra inne i badstuen. Kanalplast og vinduer i badstuen slipper ikke bare lyset inn, men bidrar også til å komme tettere på elementene. I motsetning til en mer tradisjonell plassering av badstue inne i huset bidrar drivhusbadstuen til å knytte seg tettere på naturen, selv om man ikke er på hytta. Når regnet som trommer forsiktig på taket er den eneste lyden, øker opplevelsen av pause og ro i hverdagen.


Føre var da tomten ble drenert

Under arbeidet med å drenere rundt det gamle huset utnyttet vi maskinkraften og gravde ned isolasjon og rør til å kunne støpe hjørnefundamenter for en fremtidig bod. På dette tidspunktet visste vi ikke hva vi ville bygge, så vi satte rørene ned på noen generelle mål. Da drivhusbadstuen ble prosjektert var sesongen allerede på hell og vi støpte fundamenter og la opp to bærebjelker før frosten kom. På vinteren bygget vi vegger og gulv som elementer under tak et annet sted og fikk fraktet dem inn til oss tidlig på våren. Med muskelkraft bar vi inn i de tunge vegg- og gulvelementene og bygde taket på stedet. I løpet av sommeren jobbet vi med uteområdet rundt bygningen og la heller, singel og steinblokker. Drivhuset ble tilført til slutt som en forlengelse av badstuen.

Vi ønsket å invitere venner og familie med på bruken og har skapt rom for å være sosial rundt bygget.
En utedusj koblet på sommervann fra utekranen på huset gir en avkjølende dusj også høst og vår. Benker og sitteplasser gir en avslappende atmosfære og en pause fra varmen.

Også når badstuen ikke er i bruk har disse plassene skapt attraktive rom i hagen.

Som andre hageentustiaster venter vi hvert år utålmodige på at våren skal komme, men nå har vi skapt oss en mulighet for å være i hagen hele året.

Fra å være et mørkt, ubrukt hjørne som tynget hagen, ble dette et av de mest brukte områdene på tomten – særlig på vinterstid. Drivhusbadstuen har blitt et sosialt møtepunkt som bidrar til at hagen blir brukt aktivt uansett sesong.


Se bildeserie fra dette prosjektet

Kvistfri panel, kledning og andre materialer er handlet hos Byggmakker Hønefoss. Vi fikk god service av faglige dyktige medarbeidere.


Fagjuryens kommentar

Dette var et prosjekt som juryen ikke har sett tidligere, en kombinasjon av drivhus og badstue.
Juryen diskuterte hvorvidt det var effekter fra badstuen som kunne oppnås i drivhuset, men ser at det var ønsket om å forene to interesser som resulterte i dette prosjektet.

Badstuen er nydelig utført og med helhetlig og gjennomtenkt materialbruk.
De fleste badstuer er lukkede rom uten utsikt, her har eier både oppnådd hyggelig utsikt til planter, samt lys inn fra drivhus.
Et spennende resultat på en del av en tomt som var trist og ikke i bruk!


Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?

Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.

Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.

Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!

Vil du delta i neste års Uteromspris kan du søke og finne mer informasjon her.

Andre innlegg vi tror du vil like

3 Kommentarer

Tatjana 2. July, 2019 - 14:32

Jeg har stemt😃😃😃

Svar
Tatjana 2. July, 2019 - 14:33

Jeg har stemt😃

Svar
Inger Line Thorset 4. July, 2019 - 11:05

Eg har også stemt 😊

Svar

legg igjen en kommentar