fbpx
Hjem Bergene Holm Inspirasjonspris Nytt naust med Shipdeck og zinktak

Nytt naust med Shipdeck og zinktak

av Bergene Holm

Nytt, flott naust bygget på familiens gamle naustplass. Det nye bygget kan brukes til mye mere enn bare en lagerplass for havbruk!

Uteromsprisfinalist nr. 12
Tomas Alexander Farstad og Camilla Moe Betten fra Smøla

Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. juli til 9. juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.


Tekst fra søkeren

Det hele startet for 3 år siden, da kom drømmen om eget naust. Men det skulle bli en lang prosess. Først så vi på ett naust som vi prøvde å kjøpe, men etter 7mnd med frem og tilbake ble det skrinlagt. Neste steg ble å forsøke å finne en tomt.

Tomt fant vi men etter flere måneder med vage svar ifra eier, ble også det skrinlagt. Da ble prosjektet lagt dødt en stund.

Først ett halvår senere ble det endelig klart for kjøp av naust. Min bestefar ville selge meg hans naust, slik at vi kunne sette det i stand. Før vi startet på naustet ville jeg gi noe tilbake til bestemor og bestefar. Bestemor hadde drømt om noen store vindu med utsikt mot havet. Og siden jeg fikk kjøpe naustet så ville vi oppfylle den drømmen.

Det ble fort bestemt at det naustet vi kjøpte var i så dårlig stand at det var bedre å rive det og starte på nytt.


Nytt naust ble tegnet og søknader sendt. Først tenkte vi å bygge ett enkelt og rimelig naust.

Første steg var å kjøpe seg inn i bilveien som gikk ned til eiendommen da bestefar bare hadde gangrett.
Så startet rivingen, når det var gjort var det klart for grunnentreprenør. Vi skulle i utgangspunktet støpe opp kar som naustet skulle stå på, men bestemte oss heller for å fylle ut i sjøen og støpe ringmur.
Vi sprengte ned hele tomten på ca 190m2 slik at det som ikke ble bebygd kunne benyttes som parkeringsplass. Når grunnentreprenøren var ferdig var det bare å støpe en mur. Betongbil ble bestilt og støpingen gikk som en lek selv om det var minusgrader. Neste steg ble bjelkelag.

For å sikre at det ikke skulle trekke vind gjennom gulvet startet vi å se på løsninger på det. Etter litt søking på nett og ett besøk på messestand hos Bergene Holm falt vi for Shipdeck. Fantastisk flott gulv! Der forsvant det rimelige naustet. Etter dette ble det bare valgt flere eksklusive materialer.

Veggene var ferdigbygd lenge før grunnentreprenør startet, så når dekket var ferdig var det klart for transport og kraning av vegger. Videre ble taksperrer montert, da kom neste endring. Etter å ha sett på en takrenne i zink fra Lindab begynte vi å se på ett annet tak. Lindab click magestic. Fantastisk fint tak og selgeren hos Lindab fikk overbevist meg. Det ble da noen endringer, men det løste seg greit. Mens vi ventet på taket så begynte vi å bygge kaien.

Der ble det valgt royal impregnert dekke i brun farge. Samme farge ble valgt på bordkledning. Og for at alt skulle passe godt sammen ble det valgt dobbelfals tett kledning. Da det var litt leveringstid på taket så startet vi også på flytebryggen.  Der brukte vi halvfabrikat (ferdigsveiset understell ifra gamle oppdrettsmerer).
Brygge ble bygget og vindu installert (trevindu med alukledd utside), tak etterhvert lagt og bordkledning montert.


Da det meste utvendig var komplett startet vi innvendig. Vi skulle i utgangspunktet ikke gjøre noe der, men siden vi oppgraderte gulvet så ville vi gjøre mer ut av det innvendig også. Veggen ble bygd med asfaltplater og vindsperre. Innvendig la vi 18mm rupanel som vi beiset i en grå farge som så værslitt ut. Det ble tatt vare på noe av dem gamle kledningen på naustet etter bestefar så den ville vi bruke på noen steder innvendig for å bevare noen minner etter bestefar. Det ble etter vår mening en fantastisk kombinasjon. Vi ville ha en sløyebenk og bak den la vi baderomsplater som matchet resten av fargene.

Vi har 2 små barn og de måtte jo også få seg ett lite sted nedi naustet. Da ble hemsen valgt, og der la vi teppeflis og monterte kryssfinerplater som vi beiset i samme grå farge.

Nesten i mål, montering av pålene på kaia sto igjen. De brukte vi lastebilkran for å få montert. Etter dette var det bare å legge på plass flytebrygga og montere landgang.


Se bildeserie fra dette prosjektet

Materialene er handlet på Byggtorget Smølabygg


Vi er mest fornøyd med fasaden og anlegget i rundt. Vi føler at vi har bygd ett bygg som virkelig står i forhold til plassen det står på.

Dette har ikke blitt slik uten de innspillene vi har fått underveis og ikke minst de ideene som dukket opp underveis. Det å stå å jobbe i solnedgang hver kveld gjorde at vi skjønte at her måtte vi legge i litt ekstra for å få ett flott sted som kan brukes til mye mere enn bare en lagerplass for havbruk.

Vi valgte å satse på både lager og samlingssted og det angrer vi ikke på.

Taket er jo selve diamanten på bygget, Lindab Magestic “zink” som patineres over tid – så det blir spennende å se hvordan det blir til slutt!


Fagjuryens kommentarer

Drømmen om et naust, juryen lot seg inspirere av både drømmen og prosjektet, og ikke minst planen og arbeidet som ofte endrer seg underveis.

(Juryen har ikke mottatt bilder av hvordan naustet har blitt innvendig og bedømmer derfor det ytre.)
Eier har gjort solide materialvalg og resultatet er et solid naust med rekkverk og brygge som vi stå i mange år og som sannsynligvis bare blir flottere og flottere etter hvert som materialene tilpasser seg naturen og været.


Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?

Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.

Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.

Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!

Andre innlegg vi tror du vil like

3 Kommentarer

Truls Bakken 7. July, 2019 - 16:31

Fin fint zink tak 😁

Svar
Laila Roksvåg 8. July, 2019 - 22:47

Naustet til Tomas og Camilla er min nabo, og er et kjempefint prosjekt. Har fulgt med i byggeperioden, og jobben som ble gjort da gammelnaustet ble plukket fra hverandre. Kjempefint, passer godt i nærområdet.

Svar
Tove 8. July, 2019 - 23:42

Mange flotte prosjekt 🌞

Svar

legg igjen en kommentar