Hjem Bergene Holm Inspirasjonspris Vakkert og solid drivhus

Vakkert og solid drivhus

av Hege Voll Midtgaard

Med god planlegging, godt håndverk, gode materialer og flere gamle, restaurerte vinduer har familien bygget sin drivhusdrøm. Der dyrker de både det sosiale og en rekke grønne vekster.

Uteromsprisfinalist nr. 5
Janne Sundby Geirsta og Gjermund Geirsta fra Atrå i Telemark

Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. til 9. juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.


Tekst fra søker

Vi bor på en gammel gård som har vært i Gjermunds familie siden 1700-tallet. Det har vært en lendsmannsgård og er et ærverdig hus. Det er også gammelt kulturlandskap rundt oss.

Jeg har ønsket meg drivhus siden vi flyttet hit, siden vi hadde drivhus der vi bodde før. Vi er glad i hagestell og er opptatt av å ta vare på den arven og historien som vi har her på gården. Derfor kunne vi ikke sette opp et drivhus i polykarbonat, det måtte passe inn og vi ville også ha det så stort at vi kunne sitte i det fordi vi ikke har noen veranda med tak.

Jeg har kikket på mange hus opp igjennom og hadde en viss mening om hvordan det skulle se ut. Vi måtte få unna en del vedlikehold på andre hus før vi kunne bruke tid og ressurser på et drivhus, men sommeren 2016 bestemte vi oss for at nå var tiden kommet.

De store vinduene har jeg hatt lagret i mange år, de fikk jeg av en som skulle bytte vinduer i sveitserhuset sitt.
De små fant jeg i låven her og har nok stått i huset en gang i tiden. Døra fikk vi av en kamerat.

Jeg tok mål av de vinduene vi hadde til rådighet for å regne ut hvor stort hus vi kunne bygge, vi ville ikke ha et lappeteppe av vinduer derfor måtte vi klare oss med de to typene vi hadde. Det holdt til 18m2 (3×6 meter).
Jeg tegnet en skisse slik jeg kunne tenke meg at huset skulle se ut og med best mulig utnyttelse av vinduene. Vi hadde bestemt oss for hvor huset skulle stå og da var utsikten over bygda Atrå og Tinnsjøen viktig.


Jeg var opptatt av at det ikke måtte ha for bratt takvinkel, og for å dempe uttrykket av huset litt, slik at det ikke skulle konkurrere med oppmerksomheten til hovedhuset, gravde vi oss litt inn i skråningen, da fikk vi også større plass mellom huset og drivhuset.

Siden mannen min er snekker er det han som har stått for oppmåling, og beregning av huset. Han tegnet en arbeidstegning med mål og vinkler på, som dessverre har gått tapt i ryddesjauen etter husbyggingen.

De øvrige husene ligger vinkelrett i forhold til himmelretning; huset nord/sør og låven øst/vest, derfor måtte drivhuset også ligge øst/vest for at det ikke skulle se skeivt ut i forhold til huset.

Vi ønsket at hovedhuset skal være den udiskutable eneren, men drivhuset dukker beskjedent fram bak syrin og rosebusk.

Jeg har stått for utformingen av uteområdet som samsvarer med resten av hagen og gårdsplassen og tanken er at det skal passe inn i det kulturlandskapet som ligger rundt oss, med steinmurer og beitemark.

Huset er også solid bygget fordi det er ofte mye snø her og det kan blåse stiv kuling rett fra Hardangervidda. Mannen min har gjort det meste av arbeidet selv med byggingen, har fått litt hjelp her og der som det har vært nødvendig å være flere og jeg har byttet glass og kittet og malt vinduene og huset etterhvert som det kom opp. Glassene i døra er også byttet til blanke glass, men på bildene er det de gamle glassene.
Vi hadde litt hjelp av maler for å komme i mål med alle kriker og kroker oppunder taket før vinteren og fikk ferdig betong og en profesjonell til å gjøre gravingen og muringen av gråsteinsmuren.


Huset sto ferdig utvendig høsten 2017 og ble innredet våren 2018. Vi hadde en ganske klar mening om hvordan ting skulle være fra starten av, mindre avgjørelser ble tatt underveis.

Siden Gjermund er en erfaren snekker har han bygget hus og mye annet mange ganger, så det var ikke et “prøv og feil”prosjekt. Jeg er også håndverker og vi har nok ganske høye krav til resultatet og når noe skal gjøres blir det gjort ordentlig, kvalitet i materialene er også viktig.

Vi ville at huset skulle kunne brukes til å dyrke i og ikke bare til å være i. Derfor ble det laget en trekasse langs innerveggen med murerbaljer oppi, som har hull i sidene for avrenning, og det er sluk i golvet.

Den kassen som er nærmest døra har utsparing i betongen slik at vi har mulighet til å plante druer eller andre ting med stort rotsystem der, denne kassen er dypere og røttene har mulighet til å søke seg ut i grunnen.
På andresiden av døra er det plass til krukker og jeg ønsket å ha den gamle benken der til oppbevaring, også syntes jeg den passer så godt der. På resten av den langsiden og enden har vi prøvd å begrense ting som skygger for den flotte utsikten.

Vi har valgt lette møbler og har valgt et bord som kan slås ut når vi er mange, flere stoler ligger i benken, der er det også plass til tepper og annet som må lagres tørt. I benken har jeg sydd masse fargerike puter med dunfyll og med tykk og god madrass fordi det skal være innbydende å sette/legge seg ned der.

Vi har strøm i huset og har montert terrassevarmer over sitteplassen, vi har også en parafin ovn som vi kan tenne utover høsten hvis det trengs. I bolighuset er det tråløs wifi og signalene når ut dit. Så der kan vi se på tv og høre musikk.

Oppå betongsålen ligger en bunnsville i impregnert materiale som huset er bygget oppå, luftemuligheter er lagt inn over de korte vinduene på langsiden ved et bord som kan vippes opp og det er et lite vindu i gavlen på motsatt ende av døra som kan åpnes og det er satt inn stormkrok på døra slik at den kan stå helt oppe, eller på gløtt.


Skulle vi bygget huset på nytt ville vi laget en betongkant rundt kanten og lagt bunnsvilla oppå denne. Ellers er huset blitt som vi så for oss. Luftingen fungerer veldig bra, selv i sommer med ekstrem varme gikk det bra og det er ikke fuktig inne der. Takplatene gjør at plantene ikke blir svidd av sola. Huset ligger slik at den tida på dagen når sola er sterkest skinner den mest igjennom taket, det som kommer igjennom glasset som ikke tar av for strålene er så lite at det går fint, det er ikke behov for solskjerming i form av gardiner el.

Prosjektet var tenkt godt igjennom før vi startet og resultatet ble slik vi hadde sett for oss. Det er også viktig å stå på til alt er ferdig, ellers har det lett for å bli litt halvferdig. Vi ventet med å bygge til vi visste vi hadde mulighet til å fullføre helt. Vi har brukt det mye til å oppholde oss i og plantene trives over evne der, høstet enormt med tomater, agurker, paprika, og chili i tillegg til urter og varmekjære blomster.

Syntes nesten huset ble enda finere enn jeg så for meg, og det har blitt et flott tilskudd til hagen, uten å være for prangende.


Se bildeserie fra dette prosjektet

Carlsen Fritzøe Rjukan er det lokale byggevare huset som vi bruker når vi trenger byggevarer. Der treffer vi fagfolk som også er kjente ansikter som gir oss veiledning og service.


Grusplassen foran huset er praktisk og bryggepanna som fungerer som grill og bålpanne står trygt i grusen. Det er en fin plass å samles på og på vinteren er det fint å kunne fyre der. Den vakre støttemuren er fin å sitte på og jeg har plantet forskjellig jordbær langs kanten. Det er lagt duk under grusen, med tiden vil jeg legge en steinkant rundt for at ikke småstein skal havne i plenen og gå i gressklipperen. Det samme på baksiden hvor jeg vil lage en sitteplass og kanskje plante et ferskentre, men vi må bo oss inn litt, da er det lettere å se bruken og behovene.

Vi er fornøyde med at huset ble som vi hadde tenkt, huset er på 18m2 – 3×6 m, og det er akkurat passe stort for oss, er fornøyd med at luftingen fungerer og at sitteplassen ble så deilig. Er kjempefornøyd med klaffebordet som gjør at vi kan være mange rundt bordet når vi har gjester og til hverdags når vi er bare oss to og datteren vår, kan vi slå det sammen. Betongsålen gjør det stabilt og det er veldig deilig med lemmene av terrassebord oppå som er gode å gå barbeint på. Det fungerer også bra i forhold til vannsøl, det renner igjennom sprekkene ned på betongen og ut i sluket. Gulvet er laget som lemmer slik at de kan løftes opp for renhold under lemmene. Det var et deilig sted å være i sommer som var nesten i overkant fin, og nå frykter jeg heller ikke regntunge kalde somre mer, nå kan vi sitte tørt og varmt under tak, både vi og plantene.

Det har vært viktig for oss å bruke materialer av kvalitet for et bra og varig resultat, det har også vært tilfredsstillende å gi de gamle vinduene, som var av kjærneved og hadde veldig god kvalitet, et nytt liv.

Nå når det snart er vinter og jul, vil jeg bytte ut noe av den mest sommerlige pynten og gjøre det klart for vinteren. Tenker å invitere på boller og kakao med fyr i bålpanna og aketurnering, med muligheter for å sette seg i drivhuset og varme seg litt eller ute rundt bålet.


Vi har plantet et fikentre i den store plantekassa, det har jeg pakket godt inn for vinteren og jeg har satt noen krukker med roser og andre planter oppi plantekassene hvor tomatene sto og pakket disse også inn i bobleplast så får de stå der i vinter. Ser fram til tidlig vår i drivhuset, sola vil varme godt opp der tidlig og jeg får anledning til å få planter som jeg sår og driver fram inne, mye tidligere ut av huset enn før. Kan også lage et lite hus inni huset av bobleplast til spirene hvis jeg er redd for frost.

Vi er fornøyde med jobben og har også fått mange gode ord av andre. Vi hadde derfor lyst til å melde oss på denne prisutdelingen for å få en uavhengig faglig vurdering av prosjektet vårt.


Juryens kommentarer:

Helt klart et drivhus som mange drømmer om!
Dette prosjektet er veldig gjennomtenkt og godt planlagt.
Drivhuset er dessuten pent tilpasset hovedhuset og utført i en kombinasjon av gjenbrukte og nye materialer.
Solid gulv i betong og impregnerte materialer og smart løsning for sittebenk og nedfelte plantekasser.
Juryen liker at drivhuset har god størrelse og dermed gir fleksibilitet og flere muligheter for ulik bruk.

Å bruke gamle vinduer på denne måten i kombinasjon med nye materialer og et smart gjennomsiktig tak, gjør at drømmen om et drivhus er oppnåelig og miljøvennlig.


Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?

Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.

Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.

Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!

Vil du delta i neste års Uteromspris kan du søke og finne mer informasjon her.

Andre innlegg vi tror du vil like

2 Kommentarer

Anja 2. July, 2019 - 17:36

Kjempe fint

Svar
Kari Anne Valsø 2. July, 2019 - 20:51

Alt passer sammen og oser av kvalitet. Vi er stolte sambygdinger som unner Janne og Gjermund å vinne

Svar

legg igjen en kommentar