Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Beate Holing sitt flotte trapperom var semifinalist til Interiørprisen, hun og naboen Berit er sammen også semifinalister til Eksteriørprisen - og jammen er ikke Beate kommet til finalen i Uteromsprisen også. Det er ganske imponerende! Det betyr egentlig bare at her er det mye flott, kreativ og inspirerende bruk av tre.
Hovedbilde_BeateDessverre gikk det meste av hage med plen og busker tapt under arbeidet med å oppgradere huset. Frukttrærne klarte de å bevare, men det var nesten det eneste. For å få saget ut nye vinduer i kjelleren, isolert og drenert, behøvdes en diger gravemaskin som i vått vær omskapte hagen til en gjørmehaug. Dette var utgangspunktet for uteområdet.

Tomt_1000 Graving_1000Plattingen skulle være stor og lik naboens. Mellom terrassene skulle de ha en levegg. Siden huset og kledningen er så stram og ren, valgte Beate å utforme uterommet litt annerledes. Stramt, men ikke fult så minimalistisk. For å skape opplevelsen av at innerom og uterom glir over i hverandre  ble det valgt å sette inn tre terrassedører slik at det kan åpnes opp i hele sin bredde. Dette krevde en tilsvarende bred trapp. Ikke bare skulle den være bred, den skulle ha gode trinn, og det øverste skulle ha god plass til å sitte å nyte kveldssolen.

Dermed sto det igjen en meters bredde på den ene siden av trappen, som Beate tenkte ville være best egnet som oppbevaring.
Resultatet ble en smart mulitfunksjonsbod juryen hadde stor sans for.
Bente hadde bygget et «hus» til varmepumpen med skråtak i tre. Hun hentet opp vinkelen og utformingen av taket på varmepumpehuset og høyden og utformingen på leveggen på den andre siden av plattingen. Dermed ble det en fin og smart sykkelparkering med inngang fra utsiden og vedbod med inngang fra innsiden (ved trappen).

Trapp Sykkeloppheng_1000 Bakside_1000Ettersom Beates del av huset vender mot nord, tar det noe tid før solen når plattingen om morgenen. Hun ønsket seg et sted å nyte morgenkaffen, og dette stedet måtte være så langt unna huset som mulig. Med skifer og bruddheller som underlag kan møbler fort bli ustø, så dermed kom bestemte hun seg for å designe og bygge noe mer permanent. Det måtte bli et fast møbel med innlagt strøm og tak som kan tas på eller av ut fra værforhold.Rammen til taket har samme vinkel som taket på boden og veggen tar opp utformingen til de andre elementene i uterommet. Mellom boder og møbel satte Bente opp en levegg, bare halvveis lukket, men nok til å beskytte mot naboens innkjøring.
Utepeisen kom som en naturlig fortsettelse.

Familien_1000 Bål_1000Juryen syntes dette uterommet har fått en god helhet og at utformingen er gjennomført. Beate er veldig fornøyd med det visuelle og ikke minst den praktiske boden. Favoritten er nok likevel «lounge-løsningen» . Fordi Beate har «bygget seg litt inn» kan hun sitte der pysjen og nyte morgenkaffen med god utsikt til hagen og epletrærne. Møbelet tar også gjerne imot gjester som bare stikker innom fordi det er uformelt og lett å sette seg nedpå.

Synes du uterommet til Beate Holing bør vinne Uteromsprisen?
Fra 7.-14. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.
Fagjuryryen skal også kunne påvirke og sikre at deres fagområder blir ivaretatt. De har fått 100 poeng hver.
Det kun er mulig å avgi en stemme per IP-adresse, og at stemmene blir talt opp 15.april. Da legges også stemmene fra fagjuryen til og summeres med folkets stemmer.

Presentasjon av vinneren og overrekkelse av premiesjekken på hele 50.000 kroner vil i år skje fra scenen på Hagemessen klokken 14.30 på fredag 17. April.

Nest siste finalist til Uteromsprisen er denne fine hagestuen til familien Baann Eftang.Utestue_1000image[1]Familien i Sandefjord bor på en naturtomt, med forholdsvis liten hage, men med store terasseplattinger langs med huset.
De ønsket seg en ekstra plass der hele familien kunne samles og forlenge sommeren og de fine kveldene. En utestue var derfor et ønske som stod høyt på listen. Et drøyt år senere sto denne fine utestuen klar!
de79b-uteplass Støp_1000Tone Mette og mannen satt seg ned og tegnet en utestue i samme stil som huset. Samme takvinkel, og mest mulig vindusflater slik at den skulle bli mest mulig luftig og romslig, selv om arealet var 15 kvm.
Stuen skulle bygges selv. Gode venner er en velsignelse og de hjalp selvfølgelig til.
JobbDe valgte å isolere utestuen slik at den kan brukes året rundt. Store vinduer skaper den luftige følelsenfamilien ønsket og lyser opp i skogen på kveldene.
Sofa_1000 NattFamilien i Sandefjord har skapt akkurat det det drømte om – en hyggelig samlingsplass både for familie og venner. Her er mobilfri sone – noe som er blitt tatt vel imot både av voksne og barn.
Utestuen som ble ferdig i høst har allerede blitt brukt til hyggelige middager med gode samtaler rundt bordet, og spillekvelder med barna. Du kan se mer til hvordan det er hjemme hos Tone Mette og barna på bloggen hennes Barebeppe eller på Instagram/bare_beppe.

HagestueJuryen liker spesielt at utestuen harmonerer med huset og lager en fin helhet i uterommet. Gangstiene og terrassen binder hovedhus og uterommet sammen på en fin måte og hagen fremstår gjennomtenkt og harmonisk.

Synes du hagestuen til Tone Mette og familien hennes i Sandefjord  bør vinne Uteromsprisen?
Fra 7.-14. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.
Presentasjon av vinneren og overrekkelse av premiesjekken på hele 50.000 kroner vil i år skje fra scenen på Hagemessen klokken 14.30 på fredag 17. April.

Blant årets finalister til Uteromsprisen er det mange fine utestuer i ulik type og stil. Pia Goodwin og familien hennes har på denne praktfulle eiendommen i Asker bygget en flott og funksjonell sjøbod som nå kjemper om 50.000 kroner i finalen.
Hovedbilde_PiaPia Goodwin og familien bygget nytt hus som stod ferdig i 2005. Målet var at huset skulle passe til tomten og omgivelsene, og det skulle se ut som om det hadde ligget der «alltid».
Fasade før_1000På tomten var det en sjøbod som var bygget på 60-tallet. Denne passet ikke lenger til hovedhuset som hadde fått sørlandsstil. Verken takvinkel,stil eller plassering i forhold til  hovedhuset var ikke særlig estetisk.
Før_1000Familien drømte om en sjøbod som kunne brukes både sommer som vinter og etter å ha spart noen år og med hjelp av litt ekstra i lån, valgte familien i fjor å gjennomføre drømmen. Asker kommune og Fylkesmannen godkjente byggemelding om de ønskede endringer og de kunne gå til verks.
2013  008 Bygging_1000 Underveis_1000Deretter begynte prosessen med å finne gode håndverkere, og heldigvis fikk familien anbefalt noen utrolig flinke og hyggelige tømrere. Møne, vindskier og samme type kledning (rektangulærkledning/tømmermannskledning) som hovedhuset var en selvfølge for å få det uttrykket de ønsket.
De valgte å isolere bygget slik at det også kan brukes om vinteren. Med en elektrisk varmeovn er den lille «hytta» rask å varme opp.
Far i huset har jevnlige pokerkvelder med gutta, ungdommene på 16 og 20år samles der med venner, og mor, Pia har stadig koselige kvelder med god mat og drikke sammen med sine venninner i sjøboden.
Det har med andre ord blitt et meget nyttig tilskudd til hovedhuset!
Front_750Tidligere ble boden bare brukt til hageredskap, gressklippere og diverse skrot. Nå har familien fått et koselig oppholdsrom med flott utsikt og en unik nærhet til sjøen.
På baksiden har de bygget to små boder, hvor den ene er til hageredskap og den andre er en kombinert garderobe (skrifte til badetøy) og til å oppbevare redningsvester og båtutstyr. Sistnevnte bod fungerer vinterstid som lagringsrom for alle puter til hagemøblene.
Det nye «tilbygget» har blitt en berikelse for hele familien, som nyter sjøboden både utenifra og innenifra.

Lavvann_1000 Perspektiv_1000

Juryen synes sjøboden «binder sammen» tomten på en fin måte, og synes helheten i det arkitektoniske utrykket gir et veldig gjennomført uterom.

Synes du Pia og familiens sjøbod bør vinne Uteromsprisen?
Fra 7.-14. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.
Fagjuryryen skal også kunne påvirke og sikre at deres fagområder blir ivaretatt. De har fått 100 poeng hver.
Det kun er mulig å avgi en stemme per IP-adresse, og at stemmene blir talt opp 15.april. Da legges også stemmene fra fagjuryen til og summeres med folkets stemmer.

I år vil vi presentere vinneren og overrekke premiesjekken på hele 50.000 kroner fra scenen på Hagemessen. Klokken 14.30 på fredag 17. April går vår juryformann på scenen og skal du på Hagemessen håper vi du kommer innom oss!

Denne vakre Hagestuen til Tone og Kjell Storøygaard har mange unike og inspirerende kvaliteter – ikke minst er deres filosofi med å bruke tid, jobbe langsomt og legge krefter i detaljene er noe vi alle kan la oss inspirere av i våre hektiske liv og stressende hverdager.
Tone  og Kjell har hele veien vært bevisste på at hagestuen skulle være et overskuddsprosjekt både økonomisk og praktisk.
Denne evnen til å «ta tiden til hjelp» var en viktig faktor for at juryen lot seg begeistre stor for dette prosjektet og sendte Tone og Kjell videre til finalen i Uteromsprisen 2014.  Hovedbilde_StrorøygårdHagestuen tok utgangspunkt i noen gamle, høye vinduer de hadde. Tegningene tilpasset Kjell og Tone til terrenget og de andre byggene på området. På en slik tomt må man virkelig følge terrengets premisser, for her er det bratt!
De gamle bygningene i området er smale og høye, og det var viktig for familien Storøygaard at deres hagestue tilpasset seg omgivelsene. Huset deres er en gammel tømre fra 1880-tallet som Kjell tidligere hadde restaurert og satt opp et tilbygg med enkel stavkledning. Dette ville han gjenta på Hagestuen.

Drømmen_1000 Støp_1000Familien var lenge usikre på hvodan de skulle dele inn rommene. Hvor var det best å sitte? Hvor skulle hemstrappa plasseres? Og hvor skulle de flotte materialene de hadde spart til dette prosjektet benyttes og best komme til sin rett?
Kjell jobber til daglig i industrien men elsker å jobbe med tre. Det er dette mesterstykket av en treskjært stolpe bevis på!Treskjæring_1000 Hems_1000Stolpen fikk sin endelige plassering mellom hemstrappa og teglsteinsmuren.
Fargespillet i mursteinene og de røde vinduene har vært avgjørende for fargevalget i Hagestua. De pudderosa, kalkspettede gamle mursteinene (fra den gamle pipa i huset) fungerer veldig godt med fargene de har valgt på det malte panelet og listverket. Takhøyden gjør at hagestuen føles luftig og romslig, og den smarte hemstrappen kan flyttes etter behov.
Samarbeid_1000 Snekring_1000Arbeidet med hagestuen til familien Storøygaard har vært et langsomt overskuddsprosjekt som er bygget uten tidsfrist og stress for å bli ferdig. Hver detalj er nøye vurdert og ingenting overlatt til tilfeldighetene.Dør_1000 Tommelopp_1000Stoler_1000Disk_1000Gjenbruk av en gammel bodbenk fra Tones bestefar er med rester fra mursteinen i pipa blitt forvandlet til en praktisk arbeidsbenk med kasse til såjord.

Vinter_1000Nå kan endelig Tone og Kjell Storøygaard senke skuldrene og nyte resultatet. Den lange prosessen og samarbeidet med hagestuen har gjort at «fristedet» øverst i den bratte hagen oppleves ekstra verdifult. Sammen har de skapt noe som de, familie og venner kan ha glede av i mange år.
Vi synes hagestuen har litt Anne Knutsdotter; «Uren, luren, himmelturen» over seg. Kanskje det har noe med at søknaden fra Tone het «Drømmen om en hagestue»? Uansett er hagestuen virkelig nå.

Synes du hagestuen i Dalen bør vinne Uteromsprisen?
Fra 7.-14. April kan du stemme på norges største hageblogg Moseplassen.
Fagjuryryen skal også kunne påvirke og sikre at deres fagområder blir ivaretatt. De har fått 100 poeng hver.
Stemmene blir talt opp og summert med juryens stemmer den 15.april.

Vinneren presenteres på Hagemessen den 17.04. Vi skal selvfølgelig også dele det her på bloggen så raskt vi klarer!