Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Tre og barn

Kategorier

Oppbevaringkasse _1000Rydding er blitt trendy og det gis ut bøker og deles reportasjer om temaet i nesten alle medier om dagen.

Skal man klare å holde orden trengs det gjerne bokser og kasser for å samle «rotet». Det finnes massevis av løsninger å få kjøpt, men det er heller ikke så vanskelig å bygge egne smarte trekasser som passer til både aviser og magasiner, flasker og bokser, sokker og votter eller leker. Det er gjerne de småtingene vi har flere av som trenger en fast plass, og lager du det selv kan du jo også tilpasse det perfekt til deg og ditt behov.BarnbyggerVi har fått hjelp av Vilja på 8 år til å vise oss hvor lett det er å lage sin egen fine trekasse.

Dette trenger du:

 • Sag
 • Glattkant i furu. Dimensjon 15 x 70 ( det går selvfølgelig an å benytte lekter i ubehandlet gran eller andre typer treverk også)
 • Skruer ( evt. spiker i tillegg)
 • Målebånd eller tommestokk og blyant
 • Pussepapir (sandpapir)
 • Syl
 • Drill ( og hammer hvis du også vil spikre litt)

 

Slik gjør du det:

 1. Start med å måle opp og kappe til lengdene til den størrelsen du ønsker.
  Vår kasse er 20 cm høy , 60 cm lang og 30 cm bred.
 2. Totalt er det 8 lengder på 60 cm, 4 biter på 30 cm og de 4 korteste er 18 cm.
  Materialer
 3. Puss over alle delene med fint slipepapir.Pusse
 4. Vi begynner med å sette sammen kortsidene. Merk hvor du vil ha skruene med blyant og bruk sylen til å lage feste til skruene.Syl
 5. Tid for å skru – bruk alltid to skruer. Sikrest og penest. Drill
 6. Når begge kortsidene er ferdig kan du entene feste de i bunnplankene eller i den nederste langsiden. KortsiderHer kan det være lurt å være to (spesielt hvis den ene «snekkeren» er relativt ung) for å få rett vinkel og for å passe på at skruen kommer rett ned. Med for tykke skruer er det fare for at treverket sprekker siden du nå må plassere skruen ca 7 mm fra ytterkant. Treffer du skjevt eller har for stor skrue kan treverket lett sprekke opp. Sidestykker
 7. Bunnplankene er det viktig at skrus siden de skal kunne bære vekte av det du vil ha i kassen, mens på sidene kan du fint klare deg med spiker. Bruk uansett to skruer eller to spikere på hver side.Hammer
 8. Når alle bunnplankene er festet gjenstår bare den øverste lengden på kassa.
 9. Det er egentlig best å beise/male før du monterer hvis du vil ha en type overflatebehandling på kassa. Det gir best resultat. Men noen ganger frister hammer og sag mer enn pensel og det går selvfølgelig fint å overflatebehandle etterpå også.Siden vi har bygget kassa i glattkanter av ubehandlet furu og vil at den skal ha den naturlige fargen og overflaten er planen at Vilja nå skal ta på et tynt strøk med Snøhvit, som er vår hvite beis slik at den beholder den lyse fargen og hindrer treverket i å gulne for mye.

FerdigMange butikker selger kasser i tre og andre materialer, men det er jo noe eget med det man har laget selv!

Kanskje vil barna utvide juleverkstedet fra dorullnisser og pepperkaker til et verksted i Snekker Andersen – stil i år:)

OG HUSK:

Bygger du noe for eller med barn håper vi du søker Barnas Trepris!

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format