Norsk Treteknisk Institutt gjennomførte høsten 2009 en kvalitativ datainnsamling, der deltakerne ble stilt følgende spørsmål:
- Hva forbindes med naturlige byggematerialer?
- Hvilke bygningsmaterialer forbindes med godt innemiljø?
- Hvordan virker materialbruk inn på opplevelsen av innemiljøet i positiv og negativ retning?
Deltakerne, alle i alderen 20-40 år og bosatt i Oslo-området, ble delt i fire grupper sammensatt av personer med ulik etnisitet, kjønn og byggerelatert erfaring.
Formålet med undersøkelsen var å undersøke hvordan folk vurderer sammenhengen mellom byggematerialer og opplevelsen av innemiljø.
Generelt var fokusgruppedeltagerne positive til bruk av tre som bygningsmateriale, men det var viktig at materialene passet inn i miljøene de ble benyttet i. Variasjon og kontraster ble sett på som positivt for innemiljøet, men materialene må danne en helhet og passe inn stilmessig. Verken heldekkende “furuhelvete” eller helhvite flater falt i smak hos deltagerne, variasjon var avgjørende.
Form, farge og lukt er viktige trivselsfaktorer, i tillegg til at tre er godt å ta og gå på. Tre som materiale i rekkverk, møbler og gulv blir derfor trukket frem som særlig positivt. Et rom med tre blir oppfattet som koselig, lunt og varmt.
Den største forskjellen mellom gruppene var kulturelt betinget. Skandinaver foretrekker tregulv og vil ha det i hele huset, mens ikke-skandinaver er mer skeptiske til tregulv. De mener dette ville være upraktisk i en rekke rom, som på kjøkkenet.
Den største forskjellen mellom kvinner og menn var holdninger til etikk og miljøvern. Mennene syntes offentlige godkjenninger gir tilstrekkelig garanti, mens kvinnene i større grad vil gjøre en aktiv innsats når de velger miljøvennlige produkter.
Hva er naturlig? Dette er et spørsmål det ble lagt stor vekt på i undersøkelsen. Noen mente at materialene er naturlige når de kommer rett fra naturen, andre at de er naturlige om de ser naturlige ut, med tanke på form og farge. Noen mente også at materialer uten kjemiske tilsetningsstoffer, og materialer som ikke er videreforedlet er naturlige.
Rapporten konkluderer med at man kan oppfatte “naturlighet” på (minst) 2 måter;
En fysisk betydning (“naturlighet” forklares med materialets opphav, grad av bearbeiding og bruk av tilsetningsstoffer)
En kulturell betydning (“naturlighet” beskriver noe som er nær naturen, ujålete og ekte)
Hele rapporten ligger på Treteknisk sine nettsider.
I Norge har vi lange tradisjoner med bruk av tre. Ifølge Anders Q. Nyrud, Forsker ved Norsk Treteknisk Institutt, ligger vi i verdenstoppen når det gjelder forbruk av tre.
Skal du sette opp panel har du flere valg og mange muligheter. I denne videoen forteller Nyrud hvorfor man bør velge tre som byggemateriale, han snakker litt om hvordan man bør sette opp og behandle trepanel og om den beroligende effekten tre har – basert på japansk forskning.