Høst og vinter er høysesong for oppussing innendørs. Det er ikke få lengdemetre med panel og listverk som produseres og leveres fra vår Treinteriør-avdeling i disse månedene. Vi leverer både panel og listverk som er malt, lakkert og lasert. Resultatet er uslåelig da “finishen” er jevn, glatt og i helt optimale mengder.
Mange foretrekker likevel å behandle treverket selv og da er det viktig å velge riktig behandling og fremgangsmåte. De siste årene har det vært veldig populært å male det meste hvitt. Vi som er så glad i tre er veldig fornøyde med at trendbildet nå fremmer natur og det naturlige. Nå skal treets struktur og kvister frem og gjerne behandles med en grå eller brun beis. We like it!
Male eller beise?
Maling er en behandling som dekker fargeforskjeller i treet helt, men en viss relieffvirkning fra årringene vil være synlig med mindre man helsparkler og sliper. Med kvistlakk under slipper du at ringer etter kvistutlaking kommer frem etter et par år. Kvistlakken påføres med pensel i to tynne strøk, og tørker på få sekunder.
Pass på at panelet er rent og tørt før du går i gang. Husk at du alltid bør vente med å male ferdig til slutten av fyringssesongen, som vi har skrevet om tidligere.
Etter kvistlakk må du grunne:
Bruk rulle og/eller en bred pensel og mal kun to bord av gangen. Alt treverk som blir påført fuktighet vil ”reise seg”. Det vil si at de løse trefibrene sveller opp og skaper en ru overflate som du vil kjenne og se når grunningen har tørket. Det hjelper ikke å male over denne ruheten, puss derfor overflaten lett med en pussekloss eller fint sandpapir. Du bør ikke bruke grovere korning enn 100 for å unngå riper i panelet. Kjenn etter at bordene er glatte og jevne før du børster dem rene for støv.
Nå vil småsår og spikerhull komme frem, og de tetter du med tresparkel, vinduskitt, formtre eller lignende. Hvis du har brukt en sperregrunning istedenfor kvistlakk, bør du legge et lag til med denne over grunningen.
Tilslutt maler du ett eller to strøk til, avhengig av hvilken finish du ønsker. Ferdig! 🙂
Beising har som formål å farge treet, hverken mer eller mindre. Treets struktur forblir synlig, men får en annen glød og dybde med beis enn om panelet står ubehandlet. Fargen på beisen og hvor mange strøk du legger avgjør hvor “naturlig” trepanelet ser ut til slutt.
Pass på at treet er rent og tørt før du begynner. Beis fortløpende og fullføre arbeidet relativt raskt og beis alltid i treets lengderetning. For å få et jevnt resultat bør du etterstryke med en etterstyker/bred pensel eller ei tøyfille.
Hvis du ønsker flere enn ett strøk må du også ved beising pusse over panelet for å glatte ut fiberreisningen.
Vi benytter produkter fra Beckers Acroma på Treinteriør hvor vi lager panel og listverk. Besøk deres nettsider om du trenger flere tips og råd, eller inspirasjon til fargevalg.
Hva slags panel har du?
Har du en fin panelt vegg hjemme eller på hytta? Send oss noen bilder! Kanskje kan vi bruke dem her på bloggen eller i vår neste interiørbrosjyre.
2 Kommentarer
Er det mulig å kjøpe beis i fargene bukkebrun og setergrå?
Ja. Kontakt Fargerike Bjørvik i Sandefjord. De har kontakt med Bergene Holm og kan hjelpe deg med koden som trengs til Setergrå.