Uteromsprisen 2010 – Finalist 3
Da Oddvar Bærheim kjøpte huset i Sandefjord i 1988, var den kun en åpen terrasse på sydsiden. Det ble montert en markise, men de ønsket seg et mer permanent tak over terrassen slik at blant annet utemøblene ble beskyttet mot vær og vind og man kunne lufte via terrassedøren selv om det regnet.
Oddvar har brukt langt tid på planlegging og tegning av ulike løsninger. De første tegningene er over 20 år gamle!
De ønsket å unngå at terrassen skulle
ende opp som “en påhengt kasse”
Valget falt på en løsning med en hel vegg av vinduer, stående på grunnmur. Ellers er det støpte søyler og hjørnestolper. Prosjektet ble byggeanmeldt og godkjent vinteren 2009 og de siste arbeider ble avsluttet våren 2010.
Valget falt på skyvevindu i front, sammen med screens som skjermer sola, men er perforerte slik at man kan se gjennom.
Blomsterkassene er gravd ned i bakken og belegningsstein er lagt på høyde med plenen for enklest mulig vedlikehold og klipp. Matjord under terrassen er skiftet ut med singel.
Nå har de også fått en lun frokostplass i hjørnet!
Det har blitt benyttet bord i dimensjonen 28×120 mm både på terrassen og til trinn i trappa. De vurderte både edeltre og komposittmaterialer, men endte opp med tradisjonelle impregnerte bord.
Det meste av gulvet ble lagt før taket kom på og dette har dermed blitt mer utsatt for vær og vind enn de siste bordene som ble lagt etterpå. Foreløpig er gulvet bare behandlet med vanlig terrasseolje, men planen er å slipe over gulvet til våren slik at alt blir jevnt og likt og behandle dem med en klar eller gyllen terrassebeis etterpå.
Innvendig har terrassen blitt kledd med Perlestaff-kledning istedenfor Tømmermannskledningen som huset har, for å tilføre et koseligere “stuepreg” i uterommet. Det er skjult anlegg for elektrisitet og lys, og innebygde høytalere. Oddvar har montert innfelte down lights med dimmere og utelampe med fotocelle, i tillegg til varmeovner med individuell timer og regulator.
Terrassen har nå fått en helt annen bruksverdi. Terrassesesongen er kraftig utvidet både før og etter sommeren. Med varme og en fleksibel markiseløsning kan familien benytte terrassen utover kvelden selv om det blåser eller er kjølig. De kan endelig lufte fra stua i all salgs vær!
Terrassemøblene kan nå stå med putene i hele sommeren, og trenger ikke stues vekk om vinteren.
Oddvar er svært fornøyd med den økte bruksverdien av terrassen, men også hvor godt påbygget ble integrert med resten av huset.
“Jeg er glad jeg brukte god tid i forkant til tegning og plalegging slik at jeg nå slipper å ergre meg over uopprettelige feilvalg”, avslutter Oddvar
Juryens argumenter
Som nevnt var det mange søkere i denne genren. Det er tydelig at mange ønsker å forlenge den lyse årstiden med et uterom som binder stue og hage sammen.
Huseier har brukt lang og god tid på å planlegge en løsning som gir ønsket resultat. Den overbygde terrassen ser ut som om den alltid har vært der og har blitt en naturlig forlengelse av huset.
Alt arbeid er grundig gjennomført og resultatet gir huset et løft.
Søknaden er også spesielt omfattende, med tegninger, tekst og bilder som gir juryen en god innsikt i hele byggeprosjektet.
En solid finalist.
Også i år var det hard konkurranse i kategorien uterom. Det er tydelig at det legges ned et betydelig arbeid både i byggeprosjekter og søknad.
I alle kategorier sorterer juryen prosjektene i delkategorier. I uteromskategorien ble prosjektene delt i terrasse, lysthus/vinterhage, platting/brygge, osv. I år var det ekstra mange søkere med kombinasjonen terrasse/tilbygg, finalist nr. 3 er i denne kategorien.
Hensikten er å finne de beste prosjektene i flere genre. Ut fra delkategoriene plukkes det ut delfinalister. Disse er ekstra nøye vurdert av juryen, som har solid kompetanse både innen arkitektur og byggfag.
Årets tre finalister er svært forskjellige og det vil bli krevende for juryen og enes om førsteplassen. Juryens totalopplevelse av prosjektet, søknadens innhold og bilder og selvsagt sluttresultat vil bli avgjørende. Ikke minst vil juryen vektlegge ”inspirasjonsfaktoren” i prosjektet og søknaden.