På Kongsberg står en gapahuk som kom helt til finalen i Bergene Holm Inspirasjosnpris og Åpen Klasse 2011!
Gry jobber som lærer på en skole der noen av de elvene får utfolde seg med små byggeprosjekter som en alternativ lærings- og mestringsarena.
Sammen med en mentor med erfaring som tømmerhogger, bonde og lang erfaring med lafting gikk elever og lærere i gang med å bygge en gapahuk på hennes hyttetomt.
Gapahuken er 2,5 x 2,5 m og ligger litt tilbaketrukket på tomta, men fortsatt med utsikt over vannet og gode solforhold.
Mentor hugget tømmeret de skulle bruke. Så var det barking, der elevene brukte barkespade og bandkniv. Elevene var kjempeflinke – de barka så sevjen bokstavelig talt spruta!
Det en enklest å barke stokkene på våren da sevja stiger i stokkene.
Aller først ble fire passe store steiner plassert og de første bunnstokkene lagt på. De boret hull gjennom bunnstokkene og i hjørnestokkene.
De ville gjerne bygge konstruksjonen ved hjelp av den gammel sammenføyningsmetoden, grindbygging. Vi kjenner grindverksbygg fra Vestlandet. Der løer, utmarksbygninger og naust ble bygget med denne teknikken frem til midten av 1900-tallet. Grindbygging utnytter treets evne til å krympe og utvide seg. Et Grindhus kan bygges i alle størrelser og brukes til nær sagt hva som helst der man har behov for et tak. Det kan bygges med eller uten vegger. Et grindhus kan bygges som garasje, vedskjul, grillhus, redskapshus osv, eller som her; En gapahuk med bålplass til.
Til konstruksjonen ble det kjøpt inn 28 mm rundstokk som ble kappet opp til plugger á 25 cm.
Når den tørre rundstokken blir slått ned i borrehullet i bunnstokkene som er rå, vil rundstokken trekke til seg fuktighet og utvide seg.
Gradvis vil også bunnstokkene krympe etterhvert som de tørker. Dette gjør at rundstokken holder både bunnstokkene og hjørnestokken på plass i en sterk og stabil sammenføyning.
Gammel kunnskap er gull verdt!
Nå var det på tide på få taket ferdig! Dette skulle bli et over- og underliggertak av villmarkspanel. Panelbordene hadde ligget ute i regnet en stund, men dette hadde bare gjort dem flottere!
Horisontale spikerslag av lekter ble spikret fast av motiverte elever. Et bord langsetter øverst på taket ble spikra på for å beskytte endeveden mot fukt. Dette ble også veldig dekorativt!
Underliggerne ble spikret fast med mindre dimensjon på spikerne mens overliggerne først ble spikra med 75 mm spiker, for så å bli skrudd fast med tilsvarende lange terasseskruer. Dette taket vil tåle mye vær!
Veggene på hver side ble også kledd med villmarkspanelet. Gapahuken blir dermed bekyttet både mot regn og vind.
Byggeprosjektet ble avsluttet med en velfortjent gapahukfest med snorklipping og bålmat.
Den flotte gapahuken vil bli brukt i alle slags vær både til uteskole og privat. Se flere flotte bilder på Grys blogg.