Finalist nr 2:
Heidi og Jørn Højer Ditlevsen
Denne finalisten viser både kreativitet og personlighet i sitt interiør og alle elementene som gjør dette hjemmet helt unikt. Her er det både gode tips og fine tanker rundt gjenbruk av tre.
Tekst fra søknad:
Utgangspunktet vårt var et eldre og svært slitent hus. Kjernen var mer enn hundre år gammel. Ellers var huset bygget på i flere omganger, og fremstod litt som et “lappverk”.
Vi handler så og si alt på Bygger’n Stokmarknes men har også brukt mye gamle materialer.
Vi har totalrenovert både innvendig og utvendig. Utvendig er vi ikke ferdige enda.
Det gamle gulvet i stua var i så dårlig forfatning at vi dessverre ikke kunne beholde det. Vi tok imidlertid vare på alle materialene. Likeledes måtte vi skjære ut to små tømmervegger for å få til en bedre og mer praktisk planløsning. Vi tok også vare på disse materialene.
Gamle trematerialer har en sjel og en glød som er unik, og som i tillegg er nesten umulig å gjenskape i nye materialer.
Ellers har vi tatt vare på en gammel trapp, gamle vinduer, en gammel potetkasse og tilsvarende småting. Dette har blitt til unike detaljer i interiøret slik det fremstår i dag, og bidrar til å skape en særdeles personlig stil.
Her fikk vi brukt de gamle tømmerveggene. Vi satte opp en praktisk klesbod, i tillegg til en skillevegg mellom vindfanget og en liten minigang innenfor. Det gamle gulvet har blitt til en knaggrekke og to skohyller i vindfanget. I den lille minigangen har gulvet blitt til nok en skohylle og enda en knaggrekke. I tillegg har en gammel verktøykasse blitt til en oppbevaringshylle for småting som nøkler, mobiltelefoner etc. En gammel slede har blitt til en hattehylle. I tillegg har vi satt inn et gammelt vindu i klesboden. Vi synes det “myker opp litt”, og at det gir en slags spennende følelse av “uterom inne”.
Når det gjelder gangprosjekt “gruvegangen”, så er også litt av bakgrunnen selvsagt at vi begge er fra Kongsberg. Inngangen til denne gangen er laget med utgangspunkt i en av de mest kjente stollene på Kongsberg, Christian 7 stoll i Saggrenda.
Det buede taket er laget av finerplater som er bøyd inntil et rammeverk av tre. Hele gangen er holdt i “gruvestil” med utgangspunkt i sølvgruene på Kongsberg.
Videre har en gammel trapp blitt til et dekorativt innslag som bidrar til å gjøre området over vedkassa (en gammel potetkasse) litt mer spennende.
I utgangspunktet satte vi opp denne for at kattene skulle ha et sted i høyden hvor de kunne kose seg, og den brukes flittig av begge to.
Det gamle gulvet har også blitt til to fine bord; et spisebord og et kaffebord.
Vi er fornøyd med alt vi har gjort.
Tro det eller ei, men interiøret – selv gruvegangen -sklir rett inn i hele husets interiør, slik at interiøret som sådan fremstår helhetlig og sammenhengende (synes i alle fall vi).
Noe vi er spesielt fornøyd med, og som er et kjempestalltips hva angår gamle trematerialer, er at vi har satt inn det gamle treverket med en blanding av hvit eddik og olivenolje (1:3). Billig, og særdeles effektivt i forhold til å få frem enda mer glød, spill og sjel i gammelt treverk. Funker forresten supert på gamle eikemøbler også!
Noen av fagjuryens kommentarer til prosjektet:
- Spesielt møblene synes jeg er flotte.
- Dette er så absolutt personlig og viser noe ikke mange har maken til.
- Det er utvilsomt modig å bygge gruvegang hjemme.
- Prosjektet viser gode verdier med tanke på gjenbruk.
- Det er så morsomt å se noe som ikke ligner på alt annet.