Finalist Interiørprisen 2016
Huset til Ingrid og David Skogvoll er fra 1960-tallet og var blitt bygt på flere ganger. Mye var slitt og det var behov for oppussing. Paret har gjort alt det innvendige arbeidet selv, med unntak av el og rør.
Boligen ligger ca. 4 mil sørøst for Haugesund.
Da Ingrid og David overtok hadde de allerede lagt planer for en skikkelig totalrenovering. De har gjort store fasademessige endringer for å tilpasse huset til endret planløsning og bruk, og kanskje aller mest for å utnytte den flotte utsikten og dagslyset bedre. De har også bygget et lite tilbygg for å få plass til ett ekstra soverom, og for å kunne ha en skikkelig trapp fra hovedetasjen, ned til vinterhage og kjeller.
De ville også ha et mer energieffektivt hus, så tykkelsen på ytterveggene ble doblet.
Inne måtte de sørge for bedre lufting på loft, dampsperre, lekting før de kunne begynne å sette opp innvendige vegger.Høsten 2015 kunne de endelig begynne på innvendige overflater.
Da hadde de bestilt 3,5 km (!!!) med furu glattpanel.Så godt som alle innvendige vegger og takflater i hovedetasjen er kledd med Glattpanel.
Overgang tak-vegg er gjort listfritt, og panelet er voksbehandlet for hånd før montering for å få behandlet spaltene mellom bordene som blir synlige ettersom panelet tørker. Et godt tips mange glemmer!
Skråtaket i stuen valgte de å bekle med oljede eikespiler. Dette for å optimalisere akustikken i det store rommet.
Spiletak er effektfult og gir god akustikk og inneklima
Eikespiler er et svært eksklusivt materialvalg, så dette forslaget gikk ikke umiddelbart gjennom budsjettet. Monteringen av spiletaket var en møysommelig og noe utfordrende jobb, men i ettertid er de veldig glade for at de ga stuen det ekstra løftet. De har også valgt eikegulv i heltre i stue, ganger, soverom og flerbruksrom. På kjøkkenet er det linoleumsgulv som binder de to flotte “fargeklattene” ( peisveggen og kjøkkenet) sammen.
Trappen har de også bygget selv og består av kun to råvarer; 42 mm tykke eikeplater og underliggende limtrevanger. Trinnene er skrudd og skruehull plugget slik at monteringen er usynlig.
Som rekkverk rundt trapperommet har de montert stående rundstokk av furu fra gulv til tak. Tøft og annerledes, mente fagjuryen.
De har benyttet mest mulig holdbare, pustende trematerialer for å skape en varm atmosfære og lite vedlikehold.
Fortsatt gjenstår noe arbeid, men det meste i hovedetasjen er nå ferdig. Det som gjenstår er i hovedsak plassbygde møbler i flere av rommene, som tas etter hvert som familien har tid.
I det lange vinduet i stuen har de laget en dyp vinduskarm som er bred nok til at den kan brukes som sittebenk til spisebordet som står langs vinduene.
Her er det brukt bjørkefinerplater som er oljet. Denne lange benken gjør at de slipper å ha ett drøss av ekstra stoler, og de kan ha virkelig rigge til et langbord dersom de skulle ønske det. Det er også en god plass å nyte utsikten til sjøen. Bjørkefiner er også benyttet i entreen.
På kjøkkenet har de laget en avrundet hylle som står i stil til resten av kjøkkenet.
Plassbygde møbler er noe paret koser seg med å lage ettersom de både da får utnyttet plassen best mulig og får solide møbler som er akkurat slik de ønsker.
På kontoret/lekerommet har de en 4 meter lang kontorpultav furuplater som er oljet og som flittig benyttes både til data, tegning, lekser og syprosjekter.
Ingrid er veldig glad for at de har valgt levende trematerialer i sitt interiør, likevel er hun aller mest fornøyd med at forhold til mann og foreldre fortsatt er godt:) Det vitner om at dette hjemmet har krevd vanvittig stor innsats, men at de heldigvis ikke har glemt det viktigste.
Fagjuryen synes det i dette prosjektet er mange gode og inspirerende løsninger og 3,5 km glattpanel vitner om ekte kjærlighet til trematerialet.