fbpx
Hjem Bergene Holm Inspirasjonspris Usjenert uterom med plass til både planter og sosialt liv

Usjenert uterom med plass til både planter og sosialt liv

av Bergene Holm

Hageinteresse og sosialt liv går hånd i hånd på denne flotte uteplassen. Store plantekasser og nok plass er manges drøm. Denne familien gravde seg inn for å skjerme for veien og skapte drømmen.

Uteromsprisfinalist nr. 10
Anne-Christine Kjøs fra Oslo

Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. til 9. juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.


Tekst fra søker

Utgangspunktet vårt er at vi har et hus der stue og kjøkken ligger i andre etasje. Foran huset, på sør/vest-siden, var det en hage med plen som skrånet mot veien, samt busker inn mot nettinggjerdet som skilte eiendommen mot veien. Det vi savnet var et uteområde der vi kunne sette opp langbord når vi inviterer familie og venner på bursdagsselskaper og fest, og nyte både fine dager og kveldstimer.
Samtidig er vi glad i blomster og planter, noe det var begrenset med i hagen slik den var da vi kjøpte huset.

Vi startet prosjektet for å skape et flott, usjenert uterom som vi kunne bruke som vår sommerstue, innrammet av planter for å myke det hele opp.

Vi bestemte oss derfor for å sette opp et tett plankegjerde mot veien, grave oss ned mot veien slik at vi kunne få en stor og god terrasse foran på husets solside.

Vi startet med å grave oss inn i skråningen som går opp mot veien og inn mot parkeringsområdet foran huset, og satte opp en mur av store granittblokker for å avgrense terrasseområdet mot disse sidene. Det ble lagt pukk og duk på området der terrassen skulle stå, og bjelkelget for terrassen ble plassert oppå dette, godt forankret i bakken.

Terrassen ble rammet inn av en kant, for å skape et pent visuelt inntrykk.
Inn mot huset avgrenses terrassen av en hellelagt gangvei som fører til en trapp ned til resten av hagen.
Dette arbeidet fikk vi snekkere til å gjøre.

Da terrasseflaten stod ferdig startet arbeidet med å møblere den og få god plass til både blomster, planter og mennesker. Vi er glad i blomster og planter, og kom fra en fantastisk hage i vårt forrige hus.
Vi søkte mye inspirasjon fra både TVprogrammer, blader og brosjyrer.
Vi endte opp med at vi ønsket store blomsterkasser for å kunne ha både små og store planter. Vi har valgt en løsning med to høye, store, lange blomsterkasser, med benk foran.

De to avlange kassene er delt av med en kvadratisk, lavere kasse som også er litt dypere, slik at den stikker litt ut. Samlet gir disse grepene dynamikk i inntrykket, sitteplass i grønne omgivelser til 16 personer på sittebenkene foran kassene samt lagerplass til sitteputer m.v. inni benkene.


Vi handlet terrassebord og byggematerialer hos Maxbo Vækerø. Har fått meget god hjelp til å finne frem materialene vi trenger, samt gode tips på veien.

Foran terrassen anla vi et blomsterbed med en kombinasjon av hjertetre, silkegress og japansk lønn. For å avgrense mot parkeringsplass og innkjørsel, anla vi en hekk av barlind brutt opp av syrinhortensia og blærespirea, med bunndekkende planter.

Til daglig har vi 2 spisebord fra Ikea stående foran benkene, sittegruppe og grill. Når vi har bursdager og selskaper slår vi ut platene i bordene og henter noen ekstra stoler.
Da kan vi ha 20 personer til bords, samt at vi har plass til enda et langbord med rundt 20 personer, om vi er veldig mange!


Se bildeserie fra dette prosjektet


Designet, snekringen av blomsterkasser og benker samt påfylling av leka/jord, beplanting og legging av selvvanning har vi gjort selv. Vi har fått hjelp av en gartner til å velge ut planter. Det har vært mye jobb. Snekringen av boksene tok 4 helger, og det går ca 9 kubikk med jord som er båret oppi bøtte for bøtte. Når vi ser tilbake er det egentlig ikke noe vi skulle ønske å gjøre annerledes.

Nå har vi en utrolig deilig utestue rammet inn av planter og blomster. Det skaper glede i hverdagen og når vi har gjester.

Vi er mest fornøyd med at vi nå kan bruke området til så mye, og at det er blitt en oase rammet inn av planter der vi kan kose oss når vi er alene, sammen med venner, skal spise noe godt, eller spille og kose oss. Det er blitt utestuen vår!


Fagjuryens kommentarer

Dette er et prosjekt å bli glad av!

En stor terrasse med et høyt plankegjerde mot nabotomten kan fort bli kjedelig og faktisk litt vanskelig å møblere. Her har eieren tatt smarte grep ved å lage en lang levegg i form av sittebenker og plantekasser. Resultatet gir ulike sittesoner med mulighet for litt ulik møblering. Dype plantekasser sørger for at det kan plantes både blomster og helårsplanter som igjen sørger for at veggen mot nabo blir fin, grønn og inspirerende.

Juryen liker den avrundede formen mot skiferområdet og ikke minst den pene avslutningen av terrassen ned mot bakken.


Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?

Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.

Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.

Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!

Vil du delta i neste års Uteromspris kan du søke og finne mer informasjon her.

Andre innlegg vi tror du vil like

1 Kommenter

Lin-Torill Fjelde 2. July, 2019 - 19:07

Heia Siv på Sotra!

Svar

legg igjen en kommentar