Miljøfokus og estetikk går hånd i hånd i dette flotte prosjektet. Kanskje inspirerer det andre hageeiere til å erstatte tørketrommelen!
Uteromsprisfinalist nr. 1
Marit og Helge Sæthre fra Alversund
Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. til 9.juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.
Tekst fra søker
Hovedhuset på eiendommen (ca. 6 mål) er et såkalt sveitserhus bygget i 1910. I tillegg til våningshus var det et 2-delt uthus (gjenoppbygget etter brann i 1993) og et lysthus som sto ferdig i 2014.
I en tid der flere og flere tenker og satser miljøvennlig, så vi muligheten for å bygge et tørkehus eller “tørkesjå” som en del av bygningsmassen på eiendommen.
Tørkehus
Et åpent rom der vind og vær kan passere
Med utgang fra terrassen var det på forhånd laget hellevandring både mot lysthus og mot det som i dag fremstår som tørkehus.
I tider når omtanken for miljø er stigende, så vil slike tørkehus (særlig på Vestlandet) være et nyttig bidrag i kampen for et lavere energiforbruk.
Vestlandsklimaet har som kjent ikke de beste forutsetninger for å tørke klær ute, så som tenkt – så gjort, ble tanken om et tørkehus realisert nå i høst.
Åpen konstruksjon i sveitserstil
Byggeplassen ble i sin tid opparbeidet som solplass og ble funnet vel egnet til formålet. Og siden vi hadde rikelig med dråpeskifer fra forrige prosjekt og dessuten overskudd av div. pyntelister/dekor, fant vi ut at vi med relativt enkle midler kunne gjenskape illusjonen av sveitserstilen også i tørkehuset. Dermed var vi i gang.
Siden hovedmålet for prosjektet var å legge til rette for et overbygg for tørking av klær, måtte konstruksjonen være så åpen som mulig. Vi startet med å bore ned 12 stk “bjelkesko” som feste for standardene: 4 hjørner + 2 x 4 stk som sikring av bygget. Arealet/grunnflaten utgjør ca 4,20 x 3,60 m2
Hele tiden var det et overordnet mål at byggverket skulle “falle” best mulig inn med eksisterende bygg på eiendommen. Således ble dekorlister (kopier av de som er benyttet på våningshuset) montert ca 3/5 over bakkenivå. Dette både som dekor og for å styrke konstruksjonen. I tillegg ble rommene mellom også forsterket som bildene viser.
Vi har allerede god erfaring med tørking og lufting av i tørkesjået.
Kledningsbordene i hver ende er dobbelfalset (ferdig grunnet). Her er også kryssene fra sveitserstilen i hovedhuset tilpasset tørkehuset størrelse.
Siden vi har spesielt god erfaring med Beckers maling, har vi overmalt utvendig og innvendig med denne.
Vi er selv svært godt fornøyd med resultatet. Også venner og kjente som har besiktiget byggverket synes det står respekt både av bygning, stil og funksjon.
Mens vi tidligere benyttet tørketrommel til så å si alle former for tørking av klær, vil vi i fremtiden i liten grad benytte den metoden.
Se bildeserie fra dette prosjektet
Materialene er handlet hos XL-BYGG Frekhaug. Vi har vært svært fornøyd med service og tjenester hele veien. De er lett å omgås, og ofrer mye for å hjelpe ved anskaffelse av varer som ikke er lagerførte.
Fagjuryens kommentar
Det er første gang juryen har mottatt et prosjekt med «tørkesjå» i Uteromsprisen.
Et annerledes og artig prosjekt og til inspirasjon for flere som ønsker å redusere bruk av tørketromling osv.
Juryen liker at bygget harmonerer godt med både hovedhus og eksisterende lysthus mht stil og materialvalg.
Tørkesjået ser egentlig ut som det alltid har vært der. Med pene utskjæringer og skifer på taket er prosjektet et lite smykke i hagen og som helt sikkert kan brukes til mer enn å tørke klær og sengetøy.
Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?
Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.
[crowdsignal poll=10352693]
Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.
Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!
Vil du delta i neste års Uteromspris kan du søke og finne mer informasjon her.
1 Kommenter
Både estetisk og funksjonelt.