Juryen har gleden av å endelig presentere årets vinnere av Ombruksprisen 2023!
Om kåringen av Ombruksprisen 2023
I årets kåring er det juryen som avgjør resultatet. Publikum har fått legge igjen innspill og kommentarer til de ulike prosjektene på blogg, facebook og instagram, som juryen har lest og tatt med seg i sin endelige avgjørelse.
For andre året på rad kårer vi Ombruksprisen, en av 7 Inspirasjonspriser fra Bergene Holm. I denne kategorien får juryen bryne seg på kreative og smarte prosjekter hvor ombruk og gjenbruk av trematerialer er i fokus. Årets 6 finalister er alle unike på hver sin måte og byr på et vidt spekter av ulike løsninger og formål.
Det har virkelig vært inspirerende å følge de ulike prosjektene og det store engasjementet fra publikum.
Fra små til store prosjekter, utendørs til innendørs, har deltakerne virkelig vist hva man kan oppnå gjennom bærekraftig bygging.
Ettersom dette er vårt andre år med Ombruksprisen, har juryen tatt i betraktning de unike utfordringene og mulighetene som hvert prosjekt presenterer. Kriteriet for Ombruksprisen er inspirerende bruk av tre og evnen til å skape helhetlige løsninger gjennom ombruk. Enten det er gjennom å gi nytt liv til eldre materialer eller ved å utnytte overskuddsmaterialer fra andre byggeprosjekter, har alle finalistene demonstrert en god forståelse for bærekraftige løsninger.
Tilbakemeldinger og kommentarer fra publikum har blitt lest og tatt med i juryens vurderinger av de ulike prosjektene. Juryen har i Ombruksprisen 2023 kåret 1, 2 og 3 plass, og har fordelt plassering og premiering slik:
1. plass: 15 000 kr og plakett
2. plass: 7 000 kr
3. plass: 5 000 kr
Vi gratulerer årets vinnere av Ombruksprisen!
Hilsen årets jury: Frank Ivar Andersen (leder Byggmesterforbundet), Ole Rosén-Lystrup (Håndverker, Eventyrlig Oppussing), Arild Sannes (Arkitekt, ARIO AS), Franciska Munch-Johansen (fotograf og influenser), Karianne Amlie (Megler, Boligjakten), Aleksander Nygaard-Andersen (Tømrer, Norges hyggeligste håndverker 2021) og Tone Bente Bergene Holm (juryleder)
1# | Ingunn | Fra gammelt skur til lekker utestue
Utestue i uterommet har blitt en populær trend de siste årene, og årets 1. plass er intet unntak. Juryen er imponert over utestua og de mange kreative valgene gjort med ombruk av materialer fra tidligere prosjekt.
Juryen er inspirert av resultatet og innsatsen som har ført til et flott tilskudd i uterommet. Utestua fungerer som et hyggelig samlingspunkt for familie og venner i større grad enn det tidligere skuret på terrassen og har en flott plassering mot utsikten.
Dette er et typisk prosjekt som er veldig populært i norske uterom; utestuer forlenger sesongen og man får god nytte av uterommet selv på værutsatte områder. Det er spennende å se at det også er mulig å følge uteromstrender med ombruksmaterialer – uten at det nødvendigvis har stor innvirkning på lommeboken!
Materialene som er brukt i utestua har blitt utnyttet godt og det er liten tvil om at ombruk har vært i tankene gjennom hele byggeprosessen. Fra parkett og gammel, bearbeidet kledning på veggene, til ombruk av terrassebord som rekkverk har dette prosjektet et gjennomført fokus på ombruk!
Juryen mener at dette prosjektet benytter trematerialer på en inspirerende måte og viser at det også er mulig å bruke restematerialer og ombruksmaterialer til større prosjekt.
Gratulerer med førsteplassen!
Les mer om vinnerprosjektet her:
2# | Tore | Tores verksted | Gjenbruk og 70-talls inspirert Redesign
Årets andreplass i Ombruksprisen går til Tore og hans inspirerende prosjekt. Hans fokus på ombruk og redesign i kombinasjon med 70-tallets arkitekturstil har ført til en imponerende forvandling av hjemmet.
Tore har vist god kreativitet og evne til å ombruke materialer. Bruken av “containermaterialer” i ulike prosjekter, fra bord til kjøkken og garderobeskap, er et eksempel på å gi nytt liv til gamle elementer på en unik måte.
Bak hvert enkelt prosjekt er det tydelig at det ligger både planlegging og justeringer underveis for å oppnå gjennomførte og sjarmerende stilen. Det har blitt investert tid og innsats for å sikre at hvert element harmonerer med helheten og gir et gjennomtenkt uttrykk.
Juryen har latt seg imponere av snekkerferdighetene i prosjektet, med blant annet høvling og diverse tilpasninger av ombruksmaterialer for å gi de nytt formål. Særlig det egenproduserte panelet på veggene, viser både ferdighet og innsats for å oppnå ønsket uttrykk med gjenbrukte materialer.
Les mer om prosjektet her:
3# | Bettina | @bettinakan | Gammelt utebord fikk nytt liv
Årets 3. plass i Ombruksprisen går til Bettina og det nye bordet laget av gjenbruksmaterialer. Fornyelsen av det gamle utebordet viser på en god måte at det er mulig å ombruke gamle materialer og møbler for både moderne og funksjonelle løsninger.
Resultatet av prosjektet er en vellykket kombinasjon av bærekraft og moderne utforming. Det ombrukte teakbordet har fått nytt liv og blitt forvandlet til et funksjonelt og stilfullt utebord tilpasset nye formål.
Bearbeiding og ombruk av materialer fra møbler kan være en krevende jobb, med buer, tilpassede hjørner og vinkler. I dette prosjektet har Bettina forvandlet noe gammelt til noe nytt med en flott finish.
Gratulerer med tredjeplassen!
Les mer om prosjektet her:
Ombruksprisen 2023 har vært en spennende konkurranse å arrangere. Flotte og kreative prosjekter, godt engasjement fra publikum og gode diskusjoner i juryen. Juryen har både blitt inspirert og imponert av prosjektene som viser en god evne til å ombruke materialer fra tidligere prosjekter. Gjenbruk, ombruk, overskuddsmaterialer – vi har alle et ansvar for å kaste og forbruke mindre. Det er flott å se at finalistene i årets Ombrukspris kan være til inspirasjon og ettertanke for alle som skal i gang med nye prosjekter.
Se oversikt over alle finalistene i Ombruksprisen 2023
OMBRUKSPRISEN 2024 – NOE FOR DEG?
Har du bygget og er klar med et prosjekt hvor du i stor grad har brukt restematerialer fra et annet prosjekt eller materialer fra et revet bygg? Da er OMBRUKSPRISEN noe for deg.
I kategorien for OMBRUK ser vi etter alle typer prosjekter hvor ombrukte materialer er benyttet. Stort, lite, ute, inne, hjemme, på hytta – juryen vil vurdere løsninger, helhet og utførelse når vinnere skal kåres.
Vil du delta i neste års Ombrukspris kan du søke og finne mer informasjon her.