Eiendommen Strandmoen ligger i vakre Grefstadviga i Grimstad og er en av de tre utvalgte blant 7 finalister som kjemper om 50.000 kroner i Eksteriørprisen.
Camilla og Kjetil Wiig, kjøpte eiendommen i 2002. Da var Camilla student og Kjetil uten fast jobb, så paret har brukt årene på å etablere seg med jobb og barn.
Siden de viste at huset trengte omfattende restaurering, ville det bli kostbart og Camilla har brukt årene på å planlegge huset flere ganger. Camilla er landskapsarkitekt med stor interesse for byggeskikk og interiør, så da skissene ble levert til arkitekt var hovedplanløsningen allerede lagt.
Strandmoen ble skilt ut som egen eiendom i 1910. Da hovedhuset ble bygget i 1911 var det med bakgrunn i en spennende og tidstypisk historie. (Denne kan du lese om nederst i blogginnlegget)
På bildet over ser du huset slik det var da planleggingen av påbygg og restaurering startet 2013. Da ble skissene tegnet ferdig hos arkitekt og byggmester valgt til prosjektet.
Arkitektene ble valgt ut i bakgrunn av ekspertise på gamle hus. Byggmester ble også valgt ut i fra kunnskap om restaurering og bygging av hus i gammel stil.
Camilla og Kjetil satte selv opp budsjett og fikk dette godkjent av en byggkontrollør. Siden ingen av de hadde byggkunnskap, benyttet de seg av en byggkontrollør, som fulgte hele byggeprosessen og kunne bistå med hjelp om nødvendig.
Med svært tett byggeoppfølging fra eierne var det ikke behov for videre bistand fra byggkontrollør.
Totalrestaureringen av huset stod ferdig på avtalt dato i november 2014 og totalkostnaden ble levert nøyaktig etter budsjett. En sliten, men glad familie kunne endelig flytte inn i nytt hus.
Camilla er 4. generasjon eiere av Strandmoen. Selv om stedet er relativt beskjedent, har det likevel knyttet seg stolthet og gode minner til eiendommen.
Dette forsøker de å bringe videre til barna som vokser opp som 5. generasjon.
Hovedhuset hadde en grunnflate på 60m2. Prosjektet gikk ut på å bygge et påbygg på 40 m2 i to etasjer, som inneholdt entre, vaskerom og bad i 1. etasje, og hovedbad og soverom i 2. etasje.
Taket på hovedhuset måtte byttes ut og kneveggenene skulle løftes 20 cm. Kvisten på hovedfasaden skulle løftes ut til spiss kvist og det skulle bygges veranda ut på hovedfasaden i flukt med kvisten.
Alle vinduer og dører måtte skiftes, og all kledning måtte byttes og huset skulle isoleres fra utsiden.
Alt rivningsarbeid og opprydning ble utført av Camilla og Kjetil. For å begrense snekkerkostnadene festet snekkerne alle kledningsbord med kun en spiker, hvor Kjetil brukte kveldene på å dobbeltspikre.
Videre bisto de med isolering og montering av innvendig panel, i tillegg til rydding og rivning utvendig og innvendig. Alle gulv i hovedhuset i 1. etasje ble revet opp og bevart for å legges på gulv i lysthus og til bruk som kjøkkenbenk i nyhuset.
Paret valgte å handle maling fra engelske Farrow og Ball.
De ønsket at fargen skulle reflektere både grått og grønt, slik gresstråene på stranden og havets blågrønne fargespill.
Hovedfargen heter Green smoke, nr 47 og fargen på staffasje heter Chappell green, nr 83. Hvitfargen i inngangspartiet er Pointing, nr 2003.
Fargene er inspirert av klassisismens steinfarger, siden huset er enkel sveitser med inspirasjon fra klassisismen og med typisk senempire toramsvindu med tre glass i hver ramme.
Med et så gjennomført og omfattende prosjekt var det ingen tvil i juryen om at Camilla og Kjetil Wiig var selvskrevne finalister også til Eksteriørprisen.
Paret endte på en hederlig 2. plass i konkurransen om Interiørprisen og vil du se bilder fra hvordan de har det inne kan du lese innlegget her.
Historien om Strandmoen
Februar 1911 seilte et stort frakteskip, Cambodia, fra Fredrikstad med kurs for New Castle.
Skipet var dansk eid og skulle til Afrika for å levere varer til oppbygging av en koloni.
Båten var derfor fullastet med ulike trematerialer og husgeråd.
En voldsom storm gjorde at skipet forliste på utsiden av Fevik og Grefstadviga midnatt 16. februar 1911.
Det var 28 mann om bord hvor 17 omkommer i forliset.
11 mann blir reddet etter mange timer i sjøen, hvor redningsmennene får den danske kongens fortjenestemedalje i gull for sin redningsdåd.
Materialene
Skipet brekker i to i forliset og lasten havnet i sjøen og driver i land langs svaberg og strender i området.
Huset på Strandmoen blir oppført med tømmer som driver i land.
Tømmeret er skårede tømmerstokker, høvlet not i begge langsider og løs fjær som binder det sammen.
I huset får stuene tapet, mens kjøkkenet får panel fra forliset – på folkemunne kalt Camboida panel.
På grunn av de tragiske omstendighetene rundt forliset blir ikke historien om huset tilblivelse fortalt videre i generasjonsledd.
Men, historien dukker likevel opp igjen da oldebarnet (Camilla) skal i gang med å totalrestaurere eiendommen i 2014.
Eiendommen
Grefstadviga er en flott badestrand og et yndet turområde. Eiendommen ligger 200 meter fra stranden og var et husholdningsbruk frem til 1950 – 60 tallet, bestående av hovedhus, uthus og hønsehus. På 1950-tallet økte interessen for å feriere på Sørlandet, så familien åpnet først huset til ferierende, hvor de selv bodde i uthuset, senere ble en egen gjestehytte bygget av materialet fra det gammelt hønsehus på eiendommen.
Hovedhuset ble påbygget på 1950 tallet med en leilighet, som etter hvert ble omgjort til stue.
På 1970 tallet ble det bygget fem campinghytter, halve uthuset ble omgjort til campinghytte og Strandmoen camping ble etablert. Eiendommen fungerte som både privatsted og camping frem til 2006, da campingen ble avviklet og hyttene revet.