Juryen har gleden av å representere vinnere av årets siste Inspirasjonspris – Ombruksprisen 2022!
Om kåringen av Ombruksprisen 2022
I årets kåring er det juryen som avgjør resultatet. Publikum har fått legge igjen innspill og kommentarer til de ulike prosjektene på blogg, facebook og instagram, som juryen har lest og tatt med seg i sin endelige avgjørelse.
Ombruksprisen er en helt ny pris i år og en av 7 Inspirasjonspriser fra Bergene Holm. Inspirasjonsprisene ble etablert i 2009. I den helt nye kategorien får juryen bryne seg på både kreative og smarte prosjekter hvor ombruk og gjenbruk av trematerialer er i fokus. Årets finalister byr på et vidt spekter av ulike prosjekter og byggemetoder. Det har virkelig vært inspirerende å følge de ulike prosjektene og det store engasjementet fra publikum.
Stort, lite, ute eller inne– inspirasjonsprisjuryen har først og fremst vurdert «inspirerende bruk av tre», samt løsninger, helhet og utførelse når vinnere i årets Ombrukspris har blitt kåret.
Siden det er første året vi kårer Ombruksprisen, har også juryen måttet tenke litt annerledes på hvordan vi skal juryere de ulike prosjektene. Målet i år har vært å vise en bredde av prosjekter som enten har gjenbrukt eldre materialer eller har brukt reste- og overskuddsmaterialer fra andre byggeprosjekter. Begge deler er like viktig i et bærekraftperspektiv.
Tilbakemeldinger og kommentarer fra publikum har blitt lest og tatt med i juryens vurderinger av de ulike prosjektene. Juryen har i Ombruksprisen 2022 kåret 1, 2 og 3 plass, og har fordelt plassering og premiering slik:
1. plass: 15 000 kr, plakett, besøk, heder og ære.
2. plass: 7000 kr, plakett
3. plass: 3000 kr, plakett
Vi gratulerer vinnerne av Ombruksprisen og gleder oss til å komme på besøk!
Hilsen årets jury: Frank Ivar Andersen (leder Byggmesterforbundet), Ole Rosén-Lystrup (Håndverker, Eventyrlig Oppussing), Arild Sannes (Arkitekt, ARIO AS), Franciska Munch-Johansen (fotograf og influenser), Karianne Amlie (Megler, Boligjakten), Aleksander Nygaard-Andersen (Tømrer, Norges hyggeligste håndverker 2021) og Tone Bente Bergene Holm (juryleder)
1# | Lise Mette og Håvard | @Lisemettesol | Drivhus av ombruksmaterialer
Årets vinner er et sjarmerende flerbruksprosjekt som juryen vet mange har på ønskelisten sin. Drivhus, orangeri, hagestue – kjært barn har mange navn, uansett, veldig mange drømmer om et drivhus i hagen og det gjorde også årets vinnere. I flere år har de samlet på materialer de har fått til overs fra ulike byggeprosjekter, slik at de kunne virkeliggjøre drømmen sin.
Kommentarer fra juryen:
- Noe av det som er mest spennende med ombruksprisen, er jo at ingenting blir standard, prosjektene blir både særegne og spennende, nettopp fordi det bygges av både gamle materialer og restematerialer. Dette drivhuset er et herlig eksempel på det.
- Dette er et flott eksempel på hva som faktisk kan lages om man tar vare på materialrester fra andre prosjekter. Selv om man ikke har vinduer fra et eget gammelt bygg, er det lett å få tak i vinduer både på gjenvinningsstasjoner og finn.no
- Selv om uttrykket på dette drivhuset ikke passer inn i alle hager, ser jeg for meg at det passer godt inn på denne eiendommen. Som regel er det jo slik at om det blir igjen kledning fra et husprosjekt, så vil restekledningen passe godt til et drivhus eller et annet lite bygg på tomten.
- Her har eierne vært flinke til å ta vare på materialer og gjenstander over flere år. Det er inspirerende bruk av tre på mange plan. Det er ikke alle som har mulighet eller lagringsplass til å ta vare på ting over flere år, men prosjektet viser hva man kan få laget om man samler inn litt her og der. Det kan være naboer eller venner som har rester, det kan være gjenbruksstasjoner og finn.
Les mer om vinnerprosjektet her:
2# | Belinda og Per | @Belindashusoghage | Ombruk av trematerialer ble til ny og trendy hagesofa
Årets andreplass er et godt eksempel på hva man kan gjøre med restematerialer fra et annet byggeprosjekt. Utemøbler er dyrt og juryen tror det er mange som har kjøpt «rottingmøbler» som kanskje ikke har holdt så godt over tid, men hvor putene er like fine. Det er også essensen og inspirasjonen i dette prosjektet.
Kommentarer fra juryen:
- Dette lille prosjektet likte jeg veldig godt. Det er helt sikkert mange som kjenner seg igjen med at møblene har blitt ødelagt, men putene er fortsatt brukbare. Prosjektet krever ikke så mye byggekompetanse og er noe som mange kunne klart.
- Ved å bruke rester etter impregnert konstruksjonsvirke så blir jo utemøblene veldig varig. Det er bra i et bærekraftperspektiv. Jeg tror det er mange som kjøper for dårlige møbler- eller tar for dårlig vare på dem. Disse sofabenkene vil klare seg i mange ti-år om det skulle blir aktuelt, så kan man heller bytte puter om nødvendig 😊.
- Dette prosjektet er nesten en «hånd-i-hanske» med et terrasseprosjekt. De fleste som bygger en terrasse får litt overskuddsmaterialer av både konstruksjonsvirke og terrassebord. Da viser dette prosjektet at man ganske enkelt kan lage både sofa og bord av restene.
Les mer om prosjektet her:
3# | Marita og Per | @Rylandsrom | Sykkelbod og utekjøkken av gjenbrukte materialer
Tredjeplassen i årets Ombrukspris var det tøff kniving om. Til slutt ble det en søknad som består av flere ulike prosjekter i uterommet, alle i god ombruksånd, som stakk av med prisen. Det som er spennende med de ulike prosjektene er at selv om alt er bygget med gjenbruks- eller overskuddsmaterialer, så ser resultatene nye ut.
Kommentarer fra juryen:
- Veldig mange ønsker seg et utekjøkken og det er nesten ikke til å tro at dette kjøkkenet er bygget opp kun av gjenbrukte materialer (belegningsstein, bordplater og trelast), litt fra egne prosjekter, litt fra nabo og flere gode funn på finn.no!
- Her ser vi et flott eksempel på at med kreativitet og litt innsats så kan man bygge flotte ting i uterommet, nesten helt gratis. Det er både inspirerende og ganske fantastisk.
- Sykkelbod eller bod for uteleker og redskaper er det mange som trenger. Her har de bygget flere små bygg av restematerialer og jeg innbiller meg at småbyggene står godt til huset forøvrig.
Les mer om prosjektet her:
Konklusjonene på første runde med Ombruksprisen er at det har vært en veldig spennende og viktig kategori å jobbe med. Juryen er imponerte over hva som er bygget med ulike typer materialer og alle har blitt både mer motivert og veldig inspirert til å sette i gang med egne prosjekter. Gjenbruk, ombruk, overskuddsmaterialer – vi har alle et ansvar for å kaste og forbruke mindre. Da er det spennende å se at med inspirasjon og innsats, så er det bare tiden som eventuelt står i veien for å bygge drømmeprosjektet.
Vi gleder oss allerede til neste år!
Se oversikt over alle finalistene i Ombruksprisen 2022
OMBRUKSPRISEN 2023 – NOE FOR DEG?
Har du bygget og er klar med et prosjekt hvor du i stor grad har brukt restematerialer fra et annet prosjekt eller materialer fra et revet bygg? Da er OMBRUKSPRISEN noe for deg.
I kategorien for OMBRUK ser vi etter alle typer prosjekter hvor ombrukte materialer er benyttet. Stort, lite, ute, inne, hjemme, på hytta – juryen vil vurdere løsninger, helhet og utførelse når vinnere skal kåres.
Vil du delta i neste års Ombrukspris kan du søke og finne mer informasjon her.