Juryen har gleden av å endelig presentere årets vinnere av Småbyggprisen 2023!
Om kåringen av Småbyggsprisen 2023
I årets kåring er det juryen som avgjør resultatet. Publikum har fått legge igjen innspill og kommentarer til de ulike prosjektene på blogg, facebook og instagram, som juryen har lest og tatt med seg i sin endelige avgjørelse.
Det som er gøy med Småbyggprisen, er at variasjonen i prosjektene er veldig stor. Her samles også prosjektene som faller litt utenfor rammene av de andre kategoriene. Det gjør juryarbeidet interessant og spennende og vi blir alltid imponert over mange av prosjektene i denne kategorien. «Inspirerende bruk av tre», er juryens mantra når vinnere skal kåres i alle kategorier av Inspirasjonsprisen, også Småbyggprisen.
Årets 5 finalister består av spennende prosjekter med høy inspirasjonsfaktor og god bruk av tre. Det er en fin bredde blant finalistene og gjenspeiler Småbyggprisens formål om å være en kategori for alle som har laget eller snekret noe i tre.
Som alltid har juryen latt seg imponere over kreativiteten og resultatene i byggeprosjektene. Årets finalister er småbygg som kan gi inspirasjon til nye prosjekter inne, i uterommet, noe praktisk og ikke minst – en populær fritidsaktivitet.
Tilbakemeldinger og kommentarer fra publikum har blitt lest og tatt med i juryens vurderinger av de ulike prosjektene. Juryen har i Småbyggprisen 2023 kåret 1, 2 og 3 plass, og har fordelt plassering og premiering slik:
1. plass: 5 000 kr og plakett
2. plass: 3 000 kr
3. plass: 2 000 kr
Vi gratulerer årets vinnere av Småbyggprisen!
Hilsen årets jury: Frank Ivar Andersen (leder Byggmesterforbundet), Ole Rosén-Lystrup (Håndverker, Eventyrlig Oppussing), Arild Sannes (Arkitekt, ARIO AS), Franciska Munch-Johansen (fotograf og influenser), Karianne Amlie (Megler, Boligjakten), Aleksander Nygaard-Andersen (Tømrer, Norges hyggeligste håndverker 2021) og Tone Bente Bergene Holm (juryleder)
1# | Stine | @stinegskjerveggen | Enkelt og praktisk utekjøkken
Årets vinner i Småbyggprisen er et plassbygd utekjøkken tilpasset husets stil og uterommet forøvrig. De siste årene har utekjøkken blitt den nye it-faktoren i norske uterom og juryen har hatt gleden av å se og besøke mange ulike varianter.
Juryen synes likevel at Stine og mannen har klart å bygge et utekjøkken som balansere det estetiske med det praktiske og viser at alt ikke trenger å være så stort for å gjøre nytten. Mange glemmer vårt barske, nordiske klima når de planlegger og bygger typiske interiørelementer utendørs.
Her har huseiere tatt nødvendige og smarte valg, slik at kjøkkenet står seg godt utendørs – også over tid. Å bruke holdbare materialer er en god måte å bidra i klimakampen. Kjøkkenet har god skapplass og benkeplass og med materialer tilpasset huset, har det blitt et naturlig element på terrassen.
Prosjektet kunne også vært finalist i Ombruksprisen, da kjøkkenet består av restefliser fra bad og kledningskapp fra hus. Det er også et ekstra pluss.
Vi gratulerer med førsteplassen!
2# | Lusia | @_villabo | Kreativ levegg med hammock
Årets andreplass i Småbyggprisen går til en kreativ installasjon i uterommet til Lusia og mannen. De fleste med hager har lært at det er smart å skape ulike soner i uterommet. Her har et kinderegg av en levegg bestående av pergola med hammock i kombinasjon med klatrevegg for planter, blitt et smykke i hagen. Juryen liker dette småbygget veldig godt.
Det er en spennene kombinasjon av en klassisk pergola, en tradisjonell og litt gammeldags hagegynge (hammock) og veldig moderne klatrespiler i corenstål. Alt bygget i solide og impregnerte materialer som tåler det norske klimaet godt. Her er det mye inspirasjon å hente for mange.
Vi gratulerer med andreplassen!
3# | Mona | Stort rom ble to soverom
Årets tredjeplass i Småbyggprisen går til et kreativt innendørsprosjekt. Her har Mona tatt tak i en mulighet som kan være til inspirasjon for flere. Mange hus har stor nok plass, men rominndeling eller manglende rominndeling er upraktisk.
Her har ett stort rom med skråtak på begge sider, blitt til to sovealkover med felles lesekrok i midten ved vinduet. Dermed har huseier fått plass til flere sovegjester som ikke vanligvis ville delt rom. Skilleveggene har fått en smart hylle øverst, slik at lys fra vinduet i midten slipper inn i alkovene.
Juryen synes ideen er både kreativ, praktisk og sjarmernede, og selv om den ikke ivaretar eventuell sjenanse ved snorking, så gir den overnattende gjester en privat og koselig soveplass.
(Alkove, (fra arabisk al qobba=hvelving), er opprinnelig en nisje eller et lite, oftest vindusløst, birom i tilknytning til et soverom eller oppholdsrom).
Vi gratulerer med tredjeplassen!
Tusen takk til alle som har søkt og engasjert seg i Småbyggprisen 2023. Vi håper mange har blitt inspirert og ser frem til å motta nye og inspirerende bidrag til neste år.
Se oversikt over alle finalistene i Småbyggprisen
SMÅBYGGPRISEN 2024 – NOE FOR DEG?
Har du bygget noe i tre som du tenker kan være til inspirasjon for andre, men som kanskje ikke passer inn i de andre kategoriene? Da er SMÅBYGGPRISEN noe for deg.
I kategorien SMÅBYGG samler vi alt fra møbler, trebåter og brygger, til kompostbinger, berg-og-dal-baner, utedoer og plantekasser. Alt som kan bygges i tre, kan konkurrere om denne prisen.
Vil du delta i Småbyggprisen til neste år? Søk og les mer om kåringen her.