Juryen har gleden av å endelig presentere årets vinnere av Eksteriørprisen 2023!
Om kåringen av Eksteriørprisen 2023
I årets kåring er det juryen som avgjør resultatet. Publikum har fått legge igjen innspill og kommentarer til de ulike prosjektene på blogg, facebook og instagram, som juryen har lest og tatt med seg i sin endelige avgjørelse.
Som alltid har juryen vektlagt bruken av tre og prosjekter hvor trekledning er med å gjøre en forskjell. Juryen søker parallelt å finne vinnere som representerer ulike hustyper og stilarter, slik at inspirasjonsfaktoren når et så bredt publikum som mulig.
Juryen ønsker å presisere at alle årets finalister utgjør flotte prosjekter som vil være til stor inspirasjon for alle som ønsker å bygge med tre, enten det skal bygges moderne, klassisk, herskapelig eller restaureres.
Alle kommentarer og innspill fra publikum har blitt lest og tatt med i avsluttende diskusjoner og vurderinger av prosjektene. Juryen har i år kåret 1, 2 og 3 plass, og har fordelt plassering og premiering slik:
1. plass: 20 000 kr, plakett, besøk, heder og ære.
2. plass: 7000 kr, plakett
3. plass: 3000 kr, plakett
Vi gratulerer vinnerne og gleder oss til å komme på besøk!
Hilsen årets jury: Frank Ivar Andersen (leder Byggmesterforbundet), Ole Rosén-Lystrup (Håndverker, Eventyrlig Oppussing), Arild Sannes (Arkitekt, ARIO AS), Franciska Munch-Johansen (fotograf og influenser), Karianne Amlie (Megler, Boligjakten), Aleksander Nygaard-Andersen (Tømrer, Norges hyggeligste håndverker 2021) og Tone Bente Bergene Holm (juryleder)
1# | Anders og Kari | Lillebru gård | Tilbakeføring til sveitserstilens prakt
Årets vinner i Eksteriørprisen 2023 går til Anders og Kari med familie, tilbakeføring til sveitserstilens prakt. Vinner av Eksteriørprisen tildeles en pengepremie på 20 000 kroner, mottar plakett og besøk fra Bergene Holm.
Det er en stund siden et tradisjonshus har gått helt til topps i Eksteriørprisen. Blant årets finalister var det to hus i denne sjangeren og til slutt ble det restaureringen av Lillbru Gård som trakk det lengste strået etter tøff konkurranse. Lillebru Gård er en klassisk sveitservilla med en lang og spennende historie. Her har dagens huseiere hatt en visjon om at huset ikke bare skal pusses opp for nå, men at det skal ivaretas og stå i flere generasjoner..
Kommentarer fra Juryen:
- Dette er rett og slett et fantastisk gjennomført prosjekt. Huset er transformert og ført tilbake til fordums prakt. Her er det mange valg av materialer og løsninger som til sammen gir et helhetlig og meget gjennomført resultat. Kledning med profil / staff (Sveitserkledning / Kragerøkledning) er et selvsagt valg som underbygger sveitserstilen og sammen med staffasjen som huseiere selv har stått for, blir det endelige resultatet veldig bra.
- Helheten i dette prosjektet er slående. Hele eiendommen fremstår som veldig gjennomført. Låven står til huset og huset står til både låve og de andre små byggene på gården ved bruk av små elementer som mønekryss osv. Sveitserstilen kan av og til oppleves litt overdådig, særlig på en gård, men her har eierne klart å balansere bruk av staffasje og ornamenter.
- Huset er helt klart til inspirasjon for dem som har et tradisjonshus som har gjennomgått ulike stilepoker og ønsker å ta huset tilbake til opprinnelig stil. Sveitserstilen er stilepoken frem for noen, som viser hva som ligger i trearkitektur. Å ivareta dette er også en del av vår kulturarv.
Vi gratulerer med førsteplassen!
2# | Berit og Christer | @nummertjue | Spennende enebolig med Nord-Kledning
Andreplass i Eksteriørprisen 2023 går til Berit og Christer, spennende enebolig med Nord-Kledning.
2. plass i Eksteriørprisen tildeles en pengepremie på 7000 kroner, heder og ære.
De siste årene har juryen sett mange spennende og moderne varianter av den opprinnelige funkisstilen. Årets andreplass er et slikt eksempel med sin rektangulære hovedform, flatt tak, minimalistiske detaljer og prikken over i’en – et stort sirkulært vindu.
Kommentarer fra Juryen:
- Prosjektet skiller seg ut fra mengden av moderne funkisboliger vi har sett de siste årene. Selv om hovedformen er ganske massiv, brytes den godt opp av rammen rundt inngangspartiet. Rammen fremstår nesten som moderne søyler og med det sirkulære vinduet i midten, får huset både et spennende blikkfang og et tydelig inngangsparti. Noe som juryen ofte synes mangler i moderne boliger
- Kombinasjonen av trekledning og fasadeplater fremstår gjennomtenkt og i kombinasjon med tilpassede vinduer får boligen et interessant veggliv. Stående kledning (dobbelfals tett) synes juryen er et riktig valg for å underbygge en moderne funkisstil.
- Konstruktiv trebskyttelse er noe juryen alltid diskuterer da mange moderne boliger, særlig dem helt uten takutstikk, utfordrer levetid på materialer som brukes på vegg. Denne boligen har en kombinasjon av vegger uten utstikk og enkelte vegger med utstikk og overbygg. Overbygg over terrasse gir huset en fin uteromssone som juryen liker godt.
Vi gratulerer med andreplassen!
3# | Mari | Moderne tilbygg møter gamle tømmervegger
Tredjeplassen i Eksteriørprisen 2023 går til Mari og Håvard, moderne tilbygg møter gamle tømmervegger
3. plass i Eksteriørprisen tildeles en pengepremie på 3000 kroner, heder og ære.
Årets 3. plass er et spennende prosjekt der eierne har bygget et moderne tilbygg til en gammel tømmerbygning. Prosjektet er en vellykket og spennende kombinasjon av det moderne og det tradisjonelle, der det gamle tømmerhusets sjarm vises både inne og ute
Kommentarer fra Juryen:
- Juryen mener dette prosjektet er til inspirasjon for alle dem som står i tilsvarende situasjon hvor det gamle huset ikke lenger er stort nok, og trenger et tilbygg. Hva skal man gjøre – bygge så likt som mulig det opprinnelige huset, eller bryte av med en helt annen stil? Her synes juryen at arkitekturen til det nye tilbygget harmonerer godt med det opprinnelige huset og viser en respekt for historien samtidig som det møter dagens behov.
- Det «opprinnelige» huset har allerede en kombinasjon av liggende tømmervegger og stående reisverksvegger. Juryen synes det er et spennende og godt valg at det nye tilbygget har fått reisverksvegger kledd med en liggende Skråkledning. Skråkledning er en enkel og klassisk kledning, men i kombinasjon med store mørke vinduer, fremstår den likevel moderne, uten at den tar fokus bort fra hovedarkitekturen. Når hele huset også er malt i samme farge, fremstår boligen både spennende og helhetlig.
- Juryen har også diskurtert og lagt merke til detaljer både innendørs og i uterommet. Inne i boligen er de gamle tømmerveggene blitt en spennende vegg i det nye tilbygget og i uterommet er terrasseanlegget med på å binde hele prosjektet godt sammen. Som alltid ligger resultatet i detaljene. Inspirerende.
Vi gratulerer med tredjeplassen!
Tusen takk til alle som har søkt og engasjert seg i Eksteriørprisen 2023. Vi håper mange har blitt inspirert og ser frem til å motta nye og inspirerende bidrag til neste år.
Se oversikt over alle finalistene i Eksteriørprisen
EKSTERIØRPRISEN 2024 – NOE FOR DEG?
Bygger du nytt hus? Eller kanskje pusser du opp eller renoverer et eldre hus? Har du nettopp skiftet ut den gamle kledningen eller satt opp et nytt tilbygg? Da er EKSTERIØRPRISEN noe for deg.
I kategorien for EKSTERIØR ser vi etter private hus og boliger der tre er benyttet på en gjennomført og god måte. Det spiller ingen rolle om prosjektet er stort eller lite, et tilbygg eller nybygg, eller om det er ombygging eller restaurering som er utført.
Vil du delta i neste års Eksteriørprisen kan du søke og finne mer informasjon her.