Eksteriørprisen 2010 – Finalist 3
Da Helene Dahle og mannen Jon Helge Lindberg kom over drømmetomta i Husløsveien i Fredrikstad i 1994, lot de seg ikke skremme av det lille, slitne funkishuset som sto der. De sjekket knapt husets tilstand før de kjøpte, pusset opp beskjedent og flyttet inn.
Husløsveien består for det meste av eldre bebyggelse og en salig blanding av stilarter, blant annet ispedd hyttebebyggelse.
Da de etter 6 år bestemte seg for å gå igang med omfattende påbygging/restaurering, tilbød den hyggelige hyttenaboen dem å låne hytta si, slik at de slapp å bo på byggeplassen! Over natten bestemte Jon Helge seg for å rive hele huset og bygge ny sveitservilla istedet.
Det første Jon Helge kjøpte var en båndsag, håndfres, en sterk nikkesag og en drill.
Alt av utsmykking rundt vinduer, hjørnekasser, taksperreprofiler og øvrig listverk har han laget.
En sommerferie gikk med til å skjære ut alle listene over vinduene. Her er det blant annet brukt kledningsbord. Borden over vinduene er skåret ut av finer, som er grunnet og malt lik kledning og andre detaljer.
Jon Helge og Helene har brukt fagfolk til å få på plass husets reiseverk, elektrisk anlegg og rørleggerarbeid.
“Vi har brukt lang tid og vært nøye med materialvalg. Løsningene er nøye gjennomtenkt. Huset er basert på gamle tradisjoner og vi har bestrebet oss på å ikke jukse for mye!” forteller Helene.
Kledningen som er brukt heter Rustikk hulkil. Alt utvendig er grunnet med ett strøk Visir grunning og to strøk oljedekkbeis.
Huset ble beiset med helhvit til å begynne med, men det ble veldig hardt og blendende i solen. De valgte derfor en Egghvit Baron ultra vannbasert maling som toppstrøk.
“Vi har selvsagt vært fristet til å male i kontrastfarger rundt vinduer og på profiler, men kjenner vår egen begrensning. Dessuten er jo alle hus langs kysten fra gammelt av malt hvite noe vi synes passer fint her ved kysten hos oss.”
Helene og Jon Helge er mest fornøyd med helheten i prosjektet. At de valgte å rive og at de har tatt seg tid til tidkrevende, men korrekte løsninger.
Trappen ned til hagen er bygd i impregnerte materialer. Helskrudd og frest og natet i alle skjøter slik at det ser ut som et skipsgulv.
De fornøyde huseierene i Husløsveien får mange positive tilbakemeldinger fra venner og naboer og det er selvsagt veldig hyggelig. Drivkraften har hele tiden vært at de ikke klarer å gjøre noe halvveis. Paret er ikke redde for at ting tar tid -når man gir seg i kast med et slikt prosjekt gjelder det virkelig å være tålmodig.
“Vi har heldigvis ganske lik smak, men det blir selvsagt kompromisser også. Dette er ikke et typisk jentehus. Vi har to store gutter i huset og det har vært viktig for meg å ikke gjøre dette til et hvitt og rosa jentehus” poengterer Helene
Juryens argumenter
Huset er nytt, men bygget i typisk sveitserstil. Huseier har tydelig lagt ned mye arbeid i løsninger, detaljer og utskjæringer.
Huset fremstår som gjennomtenkt og innbydende med flotte detaljer rundt vinduer, gavler og dørpartier. Selv om sveitserstilen med sine utsmykkinger er frodig, oppleves huset som stramt og tilpasset miljøet. Håndverkmessig fremstår huset solid og gjennomført.
Søknaden er gjennomarbeidet med god og beskrivende tekst og med fine bilder før, under og etter bygging. En solid finalist.
Det er alltid krevende for juryen å kåre en vinner i denne kategorien. Eksteriørprisen har mange solide søkere, særlig blant Sveitserhustilhengerne. I år var det spesielt mange hus i denne stilen.
Det er tydelig at det legges ned et betydelig arbeid både i byggeprosjekter og søknad. Ikke minst er det er en flott premie som fortjener en verdig vinner. I år er 1. premien 100.000 kroner til vinneren av Eksteriørprisen.
I tillegg vil juryen i år kåre en vinner i ”Åpen Klasse” og ”Beste Søknad”.
I alle kategorier sorterer juryen prosjektene i delkategorier. Eksteriørkategorien blir prosjektene for eksempel delt i nybygg, restaurering/oppussing, hytte, tilbygg.
Hensikten er å finne de beste prosjektene i flere genre. Ut fra delkategoriene er det plukket ut 8 delfinalister. Disse er ekstra nøye vurdert av juryen, som har solid kompetanse både innen arkitektur og byggfag.
Det er mange diskusjoner er utspilt før juryen nå står igjen med tre verdige finalister.
Årets tre finalister har mange fellestrekk og det vil bli krevende for juryen og enes om førsteplassen. Juryens totalopplevelse av prosjektet, søknadens innhold og bilder og selvsagt sluttresultat vil bli avgjørende.
2 Kommentarer
Hva heter vindustypen/sprossene som er i glassverandaen? Har dere fargekoden på den blå ytterdøra?
Jeg lurer også på fargekoden til den blå døra nydelig!