Anita og Jan Petter er så heldige å eie en villa i den eldste bydelen i idylliske Skudeneshavn på Karmøy i Rogaland. Huset er fra 1841 og vernet.
De ønsket å bygge en kombinert hagestue/drivhus i hagen, som kunne brukes hele året. Vestlandsklimaet er ikke alltid så hyggelig, så de ønsket seg skjerming mot kalde vinder og kjølige kvelder.
Fylkets vernemyndigheter var skeptiske til nybygg i området. Etter mye research valgte paret å søke om tillatelse til å bygge et drivhus med viktoriansk preg og dette ble akseptert så lenge detaljer fra deres eksisterende lysthus ble brukt.
Anita og Jan Petter Hentet saumfarte nettet for ideer og bilder av engelske drivhus/orangeri i viktoriansk stil mens de tegnet skisser.
Viktorianske drivhus ble opprinnelig bygget i mur og tre, med spir, forseggjorte detaljer og glassflater med lik bredde. Dette ønsket de å ta hensyn til. I tillegg skulle drivhuset bygges i et hjørne av tomten der de ønsket å ta vare på et gammelt plommetre med stor krone. De ønsket seg også innlagt strøm og vann.
Da tillatelsen var i orden, satte de igang med å grave og støpe fundamentet. På grunn av treet fikk orangeriet et lite inngangsparti. Grunnmuren og muren i bakkant ble bygget i rustrød teglstein som passer godt til taksteinen på skipperhusene rundt.
Til en hellegang mellom huset og den nye hagestuen fikk de tak i gamle skiferheller.
I fuktig vestlandsvær er det fornuftig å velge impregnerte materialer. Som reisverk ble det brukt impregnerte stendere. Disse ble kapppet i riktige lengder og fikk frest spor til glasset som var spesialbestilt i 40 cm bredder.
Også impregnerte materialer bør beises eller males for å hindre UV-strålene i å skade treverket. Dessuten ønsket Jan Petter og Anita et skinnende hvitt orangeri.
Etter en møysommelig jobb med 3 strøk maling kunne vinduene festes og forsegles med lister. Disse er også av impregnert materiale som er malt hvitt.
Da vinduene var på plass kunne de kose seg med sluttdetaljer og vakker dekor inspirert av det orginale lysthuset.
Den nydelige døren stammer fra et hus som har stått på eiendommen tidligere.
Avslutningsvis ble det lagt sandfargede fliser på gulvet og Anita kunne innrede!
Hun har gjennomført brukt møbler og elementer med gammel stil og mye sjel. En gammel slagbenk, gjærstoler og et slitt klaffebord. Bestefars gamle skrivepult som har fått ny topp av fliser og drivved og en gammel sengegavl har fått knagger. De fikk tak i en gammel emaljert utslagsvask og en gammel lysekrone som ble spraylakkert.
Nå var det bare å fylle på med planter!
“Dette har blitt et magiske sted! Her er det lunt og godt og det er deilig å sitte blant alt som spirer og gror”, forteller Anita.
Her sitter de midt i naturen, med den tette kronen fra plommetreet som tak. Solstrålene blir silt gjennom grener og bladverk og gir et flott fargespill samtidig som de får skygge på varme dager. Orangeriet brukes hele året og pyntes med lys både på høsten og til jul.
Til kjølige dager har de montert opp strålevarme i taket og laget en peis ved å stable murstein fra en revet pipe rundt en etanolinnsats, som er dekorert med rullesteiner.
Jan Petter og Anita har bygget en hagestue som glir godt inn med bydelens gamle bebyggelse. Material- og fargevalget gjør den til en naturlig del av miljøet og med den gjennomtenkte plasseringen på tomten får du inntrykket av at den har ligget der bestandig.
Dere kan se flere bilder fra orangeriet om dere besøker Anitas blogg Nostalgi i nr 9.