Uteromsprisen 2009 – vinner
Airin hadde et stort område nede i hagen som ikke ble brukt til annet enn å klippe en plen som ugresset nesten hadde tatt over. I tillegg sto det en svær gammel thuja MIDT i hagen, som tidligere huseier hadde plantet. Airin hadde brukt flere år på å fantasere og tenke på hva hun kunne gjøre for å utnytte det fine hagearealet med så mye herlig ettermiddags- og kveldsol.
En dag fant hun frem en spade og gravde huller i bakken og støpte fundamenter.
“Stakkars gutta på Maxbo. Jeg vet ikke hva materialer og ting heter på fagspråk, men peker på en planke jeg mener har passe dimensjon. De er gull verdt og gir råd til alt jeg spør om. Som dame er det bittelitte granne flaut synes jeg, men det er kjekt å klare å lage ting selv, så det må jeg svelge!” skriver Airin.
Hun støpte et solig fundament i leirjorden og satte inn små vinduer av glassbyggerstein i leveggen.
I tillegg måtte hun støpte og legge fliser under utepeisen. Hun fant ut at det ville være praktisk med ved i tilknytning til peisen og bygget likesågodt et lite vedskjul som en avslutning på leveggen.
Den digre thujaen ble klippet ned og bygget inn, sammen med litt annen beplantning. Overalt har hun laget små, praktiske detaljer slik at hvert element fungere slik hun ønsket.
Det å få seg en kjempestor terrasse innebærer at det melder seg et behov for noen møbler – noe å sitte på! Airin kikket lenge hos alle som selger hagemøbler og på alle slags partytelt uten at hun fant noe som passet inn.
Dermed kjøpte hun et nytt lass med materialer og gikk i gang med å lage noe selv.
Hun ønsket seg et seildukstak over en sofa med et bord foran og noe å plante noen sommerblomster i. Det endte opp med en treseters og en toseters sofa. Disse ble det bygget et hjørnebord til. Deretter kunne hun lage takbjelker som hun kunne sy impregnert duk og strekke over.
“Nå er jeg ikke avhengig av å løpe ut og samle sammen sofaputene om det kommer et regnskyll! For at ikke regnet skal renne ned på putene har jeg laget en gardin. Denne kan heises opp og ned etter behov.” skriver Airin.
Airin snekret i tillegg 2 blomsterkasser, et spisebord av stendere og terrassebord og noen krakker som kan plasseres under bordet når de ikke er i bruk. Dammen i hagen er laget i en lekker kombinasjon av naturstein, mur og treverk. Dammen er flislagt som et lite vannspeil med en liten sildrende bekk over steinmuren.
Airin er en voksen dame med 4 store barn. Til å ikke engang å ha hatt sløyd på skolen, er hun veldig stolt av hva hun har fått til! Hun håper hun kan være til inspirasjon for andre. Alt lar seg gjøre med litt tålmodighet og mange kaffepauser, sier hun.
Hun har skapt et uterom hvor det er godt å være. Hele familien er glad i kroker og kriker som man kan benytte i forskjellige formål og i forhold til sol og temperatur. Nå har sommeren med ett blitt en god del lengre hos dem – med tak over sitteplass, terrassevarmer, to lamper og terrassepeisen i nærheten.
Prosjektet har gitt mersmak. Enda ser hun detaljer hun ønsker å bygge videre på etter hvert. Vinduer i hjørnebord- seksjonen for å skjerme litt mot trekken fra vinden og en hylle på baksiden av vinduene i leveggen til lykter med er allerede planlagt.
Juryens kommentarer
En ordinær hage med et ekstraordinært terrasseanlegg.
Fra Mjøndalen mottok juryen en velskrevet og artig søknad om et terrasseprosjekt som hadde fått ”vokse mange år i hodet” på søkeren helt til en dag hvor hun bare gikk ut i hagen og begynte å grave.
Juryen falt for prosjektets mange fine detaljer. De aller fleste bygger terrasser hvor alle bordene blir lagt etter hverandre i samme retning og uten ”ramme”. Her har eieren turt å bryte retning og samtidig benyttet ulike nivåer for å skape et unikt uterom.
3 Kommentarer
Den damen er bare utrolig kreativ og praktisk anlagt. Tenk å ta seg til et sånt prosjekt uten fagkunnskap og så lande det så profft! Jeg er utrolig imponert.
Ikke sant! 🙂 Nå har vi også lagt ut artikler fra Eikerbladet og Drammens Tidende som var tilstede under overrekkelsen, og en oppsummering av juryens kommentarer.
Ibland är det verkligen så enkelt, eller hur?