Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Veslemo stakk av med den jeveste prisen!

”Høsten 1998 kjøpte et ungt samboerpar med ei lita datter, restene av et gammelt gårdsbruk på Haukerød i Sandefjord. De fleste ville kalt det en rønne og bare jevne huset med jorden, men disse to så muligheten til å skape en drøm.»

«Amalie Ree og Morten Harangen var henholdsvis 24 og 23 år den gang, og endelig i 2009 – 11 år, to barnefødsler og mange arbeidstimer senere – kan de definere huset som ferdig!”

Slik begynner søknaden til Amalie og Morten, som etter spennende finalrunder til slutt ble kåret som vinner av Ekteriørprisen 2009.

Siden det unge paret kjøpte Veslemo har det blitt lagt ned enormt med arbeidstimer på restaurering ved å ta vare på alt fra gamle tømmervegger til håndblåste vindusglass. De har fått laget kopi av original inngangsdør, beholdt plassbygde kjøkkenskap og fått produsert spesiallister til skjørtekant og vinduslister på den gamle høvelen til Telemark museum.

Ikke en eneste vegg, tak eller gulv har fått stå urørt og 7 tonn koks og leire har blitt fjernet fra etasjeskillet. Huset har fått arker for bedre utnyttelse av 2. etasje, det har blitt isolert og kledningen har blitt skiftet. Målet har hele tiden vært å ta vare på mest mulig men samtidig gjøre huset så brukervennlig som mulig.

Materialene som er brukt i prosessen, er i hovedsak kjøpt hos Byggmakker Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Veslemos historie
Ingen vet hvor gammel gården er, men den eldste dokumentasjonen er fra 1856. Selve stuen er et eget lite tømmerhus som ble flyttet til tomten fra ukjent plass, og resten av huset ble bygget rundt denne tømmerstua. Veslemo har blant annet blitt benyttet som omgangsskole og pensjonat for omreisende predikanter samtidig som Mo kirke/menighet startet opp med sine første møter i dette huset. Det ble blant annet dyrket lin på gården ved siden av vanlig gårdsdrift med dyr og grønnsaker.

Amalie og Morten omtaler huset som sitt livsprosjektet. De bruker det som inspirasjonskilde daglig, både i jobb og på fritiden, og håper andre også kan ha glede av en tur inn i deres verden.

Amalie leker med tanken om å få skrevet en bok gårdshistorien og boligprosjektet etter hvert, men innen den tid skal uthuset få en ansiktsløftning, en garasje som ser ut som en låve må på plass og de drømmer også om et bryggerhus og et anneks for å gjenskape følelesen av et gårdstun… Vi lover å følge dem videre :)

En solfylt aprildag fikk Amalie og Morten overrekket sjekken på 150.000,- plakett og t-skjorter. Tone Bente Bergene Holm og Ivar Vedeld fra juryen forklarte bakgrunnen for prisen og juryens begrunnelse. Til stede var håndverkere, representanter for byggevarehandelen Byggmakker Carlsen Fritzøe, venner og naboer som har vært til uvurderlig hjelp og lokal presse.

Blant gjestene under overrekkelsen var Sandefjord Blad. De har i tillegg til nyhetssaken lagt ut et bildegalleri.

Les også saken som Østlandsposten skrev.

Juryens kommentarer:

Det var mange gode søknader i kategorien og alle tre finalistene ville alle vært verdige vinnere. En omfattende og personlig søknad med gode bilder bidro til at ”Veslemo” stakk av med seieren.

Et omfattende rehabiliteringsprosjekt som har vart i mer enn ti år. Et prosjekt som ble påstartet av et ungt, uerfarent par med en drøm om et ”gårdstun”. Fullendt av det som har blitt en familie på fem med mange erfaringer og færre ”tommeltotter”. Les mer på våre nettsider.

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format