Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Cato og Lilya kjøpte en gammel jugendvilla i Holmestrand. Villaen med sine 399 kvadratmeter bruksareal er opprinnelig fra 1911 og var å anse som et ærbødig og staslig hus i sine glansdager.

Desverre hadde mange av de originale detaljene gått tapt opp gjennom årene, men med hjelp av gamle arkitekttegninger, bilder og litteratur om bygg- og stilhistorie ble det likevel mulig å få huset tilbake til tidlig 1900-tallsstil både innvendig og utvendig.

Prosessen innvendig begynte med å rive detaljer fra 70-, 80- og 90-tallet; tømmermannspanel, nedsenket tak, mdf-panel og laminatgulv ble revet og rester av fordums storhet dukket opp! Gammel stukkatur var gjemt under de 30 cm nedsenkede takene, de fant vakre taklister og bortgjemte dører.

Med kyndig snekkerhjelp ble takene hevet tilbake til opprinnelig høyde på 3 meter. Tak-, karm- og fotlister ble rekonstruert og spesiallaget der de gamle ikke kunne gjenbrukes.

Så mye måtte rives av gulvene i 2. etg at de besluttet å legge helt nye etter kopi av originale gulv, etter at etasjen hadde fått tilbake romløsningen slik den ble tegnet av arkitekten i 1909.

Alle veggflater ble strippet for lag med mdf, tapeter, gips og huntonitt for å få tilbake den faspanelen veggene hadde opprinnelig.

Husets 14 laminatdører ble byttet med heltredører, og døråpninger endret etter tegning. Trappen, husets store smykke, ble reparert av en dreiemester.

Cato og Lilya er svært fornøyde med resultatet:

«Vårt mantra har vært; Ut med MDF og det uorginale, inn med ekte treverk og orginalitet!»

Det innvendige arbeidet er utført med nye verandadører laget etter foto fra 1911. Det samme gjaldte trapp, listverk og gelender. Neste oppgave blir å gjenskape glassverandaen slik den så ut i 1912. Vi gleder oss til å se resultatet!

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format