På Torstrand i Larvik ligger et gammelt skipperhus fra ca. 1850. Torstrand er et av de eldste bebygde områdene i Larvik, med tett småhusbebyggelse ikke ulikt det man forbinder med sørlandsbyene. Her har de korte avstander både til byen og stranden. Som et tradisjonelt arbeiderstrøk har bydelen blitt tildels forsømt, men dermed er også mye bevart.
Tom Erik og Lena bor i Oslo, men ble fristet til å kjøpe det forfalne huset siden de har familie med sommerhus i samme nabolag.
Det at eiendomsutviklere vurderte å kjøpe for å rive og bygge moderne flermannsboliger på tomten gjorde også sitt til at de måtte “redde” eiendommen.
Etter halvannet år med uendelig mye jobb begynner huset å ta form og paret sendte i vinter inn en søknad til Interiørprisen for kjøkkenet og spisestuen.
Hvert år mottar vi i Bergene Holm AS over 100 søknader til Bergene Holm Inspirasjonspris, der alle som bygger med tre kan være med å konkurrere om premier for til sammen 250.000 kr hvert år.
Gjennom søknaden ønsker juryen å få innblikk i hva som er bygget, hvilket utgangspunkt man hadde, hva som er brukt av materialer og hvilke erfaringer og refleksjoner man gjorde seg underveis i byggeprosessen.
Noen skriver en historie, andre dokumenterer med bilder, og det er stor variasjon i metode og grundighet blant søkerne.
Tom Erik og Lena vant årets pris for Beste Søknad fordi de leverte en svært detaljert og grundig dokumentert søknad.
De forteller en underholdende og personlig historie, samtidig som de viser med dokumenter og bilder husets historie.
De forteller om hvilke utfordringer de møtte på veien, hvordan de løste dem og viser til slutt hvordan det endelige resultatet ble. Dette gir juryen et svært godt utgangspunkt for å kunne vurdere deres prosjekt.
Vi tok turen for å dele ut prisen, og ble sjarmert av det vakre huset og den skjulte skatten av en hage.
For å beholde mest mulig av husets karakter, bestemte de seg for å beholde originale tak, vegger og gulv. De første ukene gikk med til skraping av vegger og gulv med infrarød lampe og originalfargene kom etter hvert til syne.
På kjøkkenet ble veggene skrapet, sparklet, grunnet og malt med Jotuns oljemaling Klassisk hvit. Gulvene har fått samme behandling og fargen Jotun Nougat, som er tilnærmet lik den originale gulvfargen. Listverket på kjøkkenet var blitt erstattet med sparelister en gang på 70-tallet. Disse er nå skiftet ut med tidsriktig listverk.
Huset er sansynligvis bygget i perioden 1835-1850, senempiren. Listene fra denne perioden hadde rette flater avbrutt med profilering av karniss, halvstaff og kvartstaff. For å gjenskape dette er fotlistene puslet sammen av en kombinasjon av en glattaknt, med brannmurlist på toppen, og en bred profilert kombilist og en kvartstaff som avslutning mot gulvet. Fotlisten er 25 cm høy. Listene er bygget slik at de tidsriktige runde stikkontaktene får plass mellom profilene.
Slitasjen i gulvet mellom kjøkken og spisestue er kun malt, for å beholde husets karakter og særpreg.
Gulvet heller 7 cm inn mot veggen, så montering av et moderne IKEA-kjøkken ble en utfordring. Ventilatorhetten er tegnet og bygget i empirisk stil på stedet. Listverket rundt hetten går igjen i fotlistene i huset.
Flere av takene var blitt trukket om en gang på midten av forrige århundre. Tiden hadde satt sitt preg på trekket, det hadde gulnet kraftig og “hang” flere steder. De gamle trukne takene ble fjernet og hundrevis av stifter ble fjernet, før det originale taket kunne pusses, sparkles, grunnes og males.
Nå er taket flott og hvitt, men med sprekker og skjevheter som gir huset sjel.
Bak platene i Storstuen fant de original, håndmalt tapet som de har bevart bak pleksiglass.
Veggene er malt i bunnfargen fra tapetet, mens den originale blåfargen er hentet opp i fargen på møblene.
Overalt i det lille skipperhuset er de originale håndtakene heldigvis bevart. Som resten av huset har de blitt pusset grundig opp.
Parets søknad dokumenterer hele veien med før- og etterbilder og god beskrivelser og forklaringer slik at det er enkelt for juryen å forstå hva som har blitt gjort, hvilke valg man har tatt og hvilke materialer som er brukt.
Ennå gjenstår det mye arbeid både innvendig og utvendig i huset og ute hagen før familien kan nyte fridagene i sommerhuset sitt.
Vi gratulerer Tom Erik og Lena med prisen, og ser frem til å motta flere søknader etterhvert som de blir ferdige med ulike prosjekter både inne og ute!
3 Kommentarer
Vet at dette er en ‘gammel’ artikkel, men er det noen som vet navnet på tapeten de har i spisestuen? Den var fin!!
Hei Hilde, det skal vi forsøke å finne ut av! /Line
Hei igjen, Hilde! Tapeten er av det svenske merket Sandberg. De kjøpte den hos interiørbutikken Trier som holder til bak slottet i Oslo.