En av våre kolleger har flyttet inn i nytt hus. Dette er et moderne funkishus med rette linjer og et stramt uttrykk. Garasjen er bygget i samme stil.
Tomten har fått gress og noen busker og er omkranset av en tett grønn hekk som også er formet med rette linjer.
På gårdsplassen fra inngangsdøren, via en sti mellom hus og grarasje og ut på veien, ligger det i dag grus. Som en kontrast til den stramme linjen er overgangen fra gress til grus buet som en S, som myker opp den store plassen.
Naboen over veien har også grus, mens de vis-à-vis har lagt stein på gårdsplassen sin.
Nå lurer vår kollega hva de skal gjøre med gårdsplassen sin?
Han ønsker å utnytte plassen samtidig som han beholder den stramme stilen. Skal han ta hensyn til gressplenen slik den ligger nå, eller f.eks slanke grusarealet foran inngangsdøren for å gi plass til mer plen? Skal han asfaltere grusen uten å gjøre endringer? Bør han legge stein? Skal han dele opp den store flaten i ulike soner – i så fall hvor store og med hvilke materialer? Her er valgene mange!
I mange av prosjektene vi deler på denne byggebloggen ser vi kreative løsninger der større områder blir delt inn i ulike soner ut fra bruksområde og funksjon. Kombinasjoner av ulike materialer, former og høyder forsterker effekten og gir spennende uttrykk. Her er noen eksempler:
En kjedelig hage som fikk nytt liv med en kreativ terrasseløsning.
Her skaper man liv i et stusselig rektangel ved å dele det inn i større og mindre soner av tre og bed, som står i kontrast til den rette gangstien av stein:
Et flott inngangsparti som står i stil med husets nye fasade.
Med en herlig kombinasjon av tre, stein og betong i ulike soner og høyder ble dette inngangspartiet både mer innbydende og funksjonelt og virker mye større:
Et tun av stein med sittebenk i tre.
Her kobles de ulike bygningene sammen med et felles tun, der man kan møtes og nyte solen på den deilige benken:
En kreativ gangsti gjennom hagen.
Både funksjonell og lekker, der den snor seg gjennom gresset. Kombinasjonen av rillede terrassebord, kantstein og gress gjør stien til et smykke i hagen:
En stilsikker zenhage.
Her er det brukt kombinasjoner av treverk, stein, betong og pyntesingel i stramme linjer:
Hvordan ville dere ha løst utfordringen med denne gårdsplassen?
Hvilke materialer og kombinasjoner ville dere valgt? Send oss gjerne innspill og bilder av deres egne løsninger! Bilder kan lastes opp i kommentarfeltet under, eller på vår Facebookside.
Vi følger prosjektet utover høsten!
3 Kommentarer
Interessant utfordring.
Nå har jeg kun begrenset informasjon fra bildene, men jeg synes huseieren bør ta noen grep for å tydeliggjøre hvor inngangsdøren er. Nå kommer man rett på garasjen og en tynn mørk gang mellom garasje og hus, og så, om man går og leter, kommer man til inngangsdøren, som en ikke kan se fra innkjørsel. Arealet er stort og udefinert og hele grusplassen renner visuelt sett ut i veien.
Dersom huseier er enig i at det er for dårlig kobling mellom inngang og adkomst så har jeg noen forslag som kan vurderes. Jeg ville ha startet med oppkjørselen. Bildet indikerer en minst seks meter bred overgang fra vei til tomt, jeg ville ha slanket denne betraktelig og etablert noen lave busker eller hekk for å definere overgangen fra vei til grusplass. Jeg ville ha vurdert å laget en egen gang til huset fra veien for fottrafikk som ikke skjer via garasjen/grusplassen. Denne blir kanskje ikke brukt mye, men den gir klare tegn på hvor inngangsdøren er, og er koselig for de som kommer gående. Jeg ville dessuten ha slanket grusarealet fremfor inngangsdøren betraktelig, og laget et gangareal av samme materiale som den som fører rett ut i veien.
Videre så ville jeg ha gitt treet på plenen fremfor huset litt selskap, det så litt ensomt ut rett og slett 😉 Litt vegetasjon nær inngangsdøren og gjerne langs gangveien mot huset får denne til å virke viktigere. Og så ville jeg satt kantsten mellom grus og gress, om dere velger å beholde grusen. Jeg synes grus er flott for slike oppkjørsler, men gangstiene kan med fordel være noe annet enn grus, spesielt om grusen som er brukt på plassen er subbus, for den blir lett med skoene inn i huset.
Noen løse ideer sånn på kvelden, gratulerer med nytt hus, og lykke til med å gjøre det til deres eget! 🙂
Takk for fine innspill, Anne!
Det så kjent ut.:)
Lykke til!