Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har tidligere i år valgt ut 9 finalister i konkurransen om beste Eksteriør i 2012. I Eksteriørprisen er vi på jakt etter gjennomført, nyskapende eller kreativ bruk av tre i alle typer private bygg, hus og hytter. Prisen henger høyt og har en premie på 100.000 kr.
Det viste seg å bli mer utfordrende enn først antatt å velge ut de 3 kandiadatene som skulle gå videre til hovedfinalen.
Søknadene til de 9 finalistene hadde til dels svært ulik bakgrunnsinformasjon og bildedokumentasjon. Dette gjorde det spennende, men også mer krevende for fagjuryen å skulle sammenligne de ulike prosjektene. Det ble derfor bestemt at juryformann og juryens arkitekt vil forsøke å reise ut på befaring til noen av søkerne før det endelige valget ble tatt.
Til Eksteriørprisen mottar juryen mange flotte søknader som omhandler både nye og gamle hus og hytter. De fleste av husene er typisk nostalgiske hus (Sveitser, Jugend, Sørlandshus), i tillegg til moderne hus i ulike varianter.
Av hytter får vi både moderne og tradisjonelle oppføringer. Det er derfor krevende å skulle sette de ulike prosjektene opp mot hverandre.
Det juryen ofte gjør er å vurdere prosjekter som er relativt like, for eksempel Sveitserhus, og plukke ut det/de beste av disse. Videre blir nybygg kontra restaurering/tilbakeføring sammenlignet. En helhetlig plan, bevisst materialvalg, at bygget er pent fra alle sider, solid håndverk og en beskrivende søknad er nøkkelord for å lykkes som finalist i Eksteriørprisen.
Etter flere besøk og nye diskusjonsrunder har juryens valg falt på følgende finalister.
Finalistene blir presentert i tilfeldig rekkefølge
Nybygg i moderne stil
Eline Wiig og mannen var bare 25 da de ønsket å bygge hus. De skaffet seg en tomt i Orre på Klepp i Rogaland og fikk tegnet drømmehuset basert på bilder av hus de likte og ønsker om fasade og planløsninger.
Huset har fått den moderne stilen paret ønsket seg – funkispreg med rette linjer og store vindusflater. De valgte å kle huset med impregnert kledning som ble beiset mørk.
Til tross for null byggeerfaring tok de på seg mye av jobben selv. I ettertid ser de at ting kunne blitt gjort på en mer effektiv og rasjonell måte, men ut fra deres kompetanse og økonomi er de svært godt fornøyde med resultatet.
Juryens kommentarer
Dette er et hus sann til sin tid!
De som ikke velger et nostalgi-hus, ønsker ofte et mer moderne uttrykk. Huset til Wiig representerer et prosjekt som juryen tror mange, spesielt unge mennesker, vil like godt. Det finnes lignende hus i ferdighuskataloger, men Wiig har reist rundt i mange boligfelt og latt seg inspirere til å ta egne valg, tegnet og bygget disse.
Resultatet er spennende, moderne og gjennomtenkt. Paret har lært mye underveis om prosjektledelse og utfordringene med å koordinere et byggeprosjekt, men de har fulgt plan og budsjett og fått et resultat som juryen tror kan inspirere mange.
Restaurering i nøktern sveitserstil
Haver Nordre, huset til Heidi og Morten Haver i Drøbak, Akershus er flere hundre år gammelt.
Man tror at opprinnelsen var en liten tømmerstue som ble bygget ut og utvidet oppgjennom årene. Resultatet ble et klassisk lappeteppe som Haver har plukket ned stykke for stykke og møysommelig bygget opp igjen.
Bilder fra 40-tallet viser et bygg uten utsmykking i særlig grad utover funksjonell utsmykning som etasjeskiller, spyd og mønekryss.
Paret valgte å beholde det slikt og ikke falle for fristelsen til å kjøre på med for mye blonder og pynt. Gråfargen fant de under flere lag med gammel maling. Gården har nå blitt flott uten å være jålete.
Juryens kommentarer
Denne søknaden lot hele juryen seg begeistre av!
Søknaden har godt med beskrivende bilder og utfyllende tekst som la grunnlag for en grundig evaluering. Huset representerer flere stilperioder i norsk byggeskikk. Dette gjør huset fascinerende og spennende.
Når et hus har fått utvikle seg gjennom flere hundre år, er det ikke nødvendigvis slik at noe er helt riktig eller galt hva gjelder form for utsmykking, vinduer etc. Her er det tatt bevisste valg – til dels preget av tidens trender og muligheter. På samme måte som alle oppussingsprosjektene huset har vært gjennom.
Dette gir huset sjel og karakter. Tilbakeføringsprosjektet er gjennomført med et klart mål og et solid håndverk.
Nytt sveitserhus på gård
Line og Christian Rygh kjøpte Lajord gård i Holmestrand, i 2004. Dette var en gammel gård med svært nedslitte bygninger og stedet bar preg av lite vedlikehold over mange år.
Låven var rivningsklar, mens i huset lakk det vann rett inn om vinteren.
Etter at et bryggerhus ble bygget og låven renovert, rev de huset. Nå har dette gjenoppstått i klassisk sveitserstil, og ser ut som det har ligget der bestandig.
Juryens kommentarer
Da juryen gjennomgikk søknaden fra Rygh ble alle imponert både av omfanget av prosjektet, men kanskje først og fremst av den målrettede og helhetlige planen som lå til grunn.
Dette er et ungt par som gjennom åtte år har brukt all sin fritid og ressurser på å oppfylle sin drøm om et småbruk som skal ivareta både en funksjonell forretningsdel og en stilriktig bodel. «Å bo seg til» og starte med prosjekter som man kan øve seg litt på er smart og dette har gitt resultater i form av et praktisk bryggerhus, en funksjonell og ikke minst estetisk flott låve, og et hovedhus som er gjennomtenkt og ser ut som «det alltid har vært der».
Vi bøyer oss i støvet av beundring for hva disse parene har fått til og gratulerer med finaleplass!
Hva synes dere om finalistene?
Et siste møte i juryen vil finne sted tidlig i uke 12, slik at vinneren av Eksteriørprisen 2012 kan bli annonsert fredag 22. mars.