Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


I dag har vi gleden av å presentere vinneren av årets Åpen klasse!

Hvert år deler Bergene Holm AS ut Inspirasjonsprisen. Dette er en konkurranse for alle som bygger med tre, og man kan delta i ulike kategorier som Interiør og Eksteriør. Søknader der gjenbrukt materiale utgjør hoveddelen av byggeprosjektet, eller man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene samles under kategorien Åpen klasse.

Premien er på 10.000 kr. Fagjuryen, som er satt sammen av fagfolk som på ulike måter representerer byggenæringen valgte ut 4 likeverdige finalister blant alle søknadene, og vinneren har nå blitt stemt frem av dere i folkejuryen via en avstemmingskonkurranse.

Dette ble resultatet for Åpen klasse 2012:

4. plass: Hus med grindverkskonstruksjon

Snekker og kunstner Mike Paul Rackwitz fra Modalen i Hordaland har bygd et hus der han kombinerer håndverkstradisjon med sin kunstneriske livsstil. Hans flotte grindverkshus har synlige konstruksjoner innvendig.

Fagjuryens kommentarer: Juryen var svake for dette prosjektet som representere litt nybrottsarbeid i disse økologiske tider. Det er den synlige stolpekonstruksjonen som gjør hele forskjellen. Til inspirasjon for alle som liker en enklere stil!

Huset innvendig

3. plass: Arkitekttegnet kaninbur

Arkitekt Kjartan Murel fra Skallestad i Vestfold har bygd et smart og annerledes bur som gir kaninene god plass til å bevege seg. 3. etasjen er avtagbar, slik at den også kan plasseres på gresset som beitebur.

Juryens kommentarer: Skal man ha dyr i bur bør det legges vekt på at det er rom for aktivitet. Dette buret innfrir i så måte. Det er solid, gjennomtenkt og gir rom for både bevegelse, oppdagelse og mulighet til å trekke seg litt tilbake. Det håper vi kan inspirere andre som har planer om å bygge tilsvarende bopeler.

Nytt kaninbur

2. plass: Speiderhus og friområde

Fredrikstad frikirken speidergruppe  kjøpte en gammel husmannsplass i skogen i Fredrikstad i Østfold. Der har de bygget opp speiderhytte, anneks, grillhytte, grillhuk og faste gapahuker, samt sanitæranlegg. Husmannsplassen er nå et flott friluftssenter for speidere og folk fra lokalområdet som gjerne legger søndagsturen hit.

Fagjuryens kommentarer: Dette prosjektet er et godt eksempel på hva man kan få til med den særegne norske dugnadstradisjonen. Tilfredstillelsen i å lage noe selv, læringen som ligger i prosessen og det flotte, brukervennlige resultatet bør gi andre lignende grupper inspirasjon til å sette i gang.

Flott fellesområde

1. plass: Gapahuk

Knut og Anne Grete Carlsen har ei hytte i Hessdalen i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag. Den ligger ca 800 moh. De ønsket seg en fast grillplass ved hytta og bestemte seg for å bygge en gapahuk med kombinert peis og grill.

På hyttetomta fant de en perfekt plass med fantastisk utsikt rett mot vest.

Taket kommer på plassGapahuken måtte stå i stil med resten av hytta. Den ble derfor kledd med villmarkspanel og pyntet med dekorerte hjørnestolper. Torvtak måtte også på plass, det er bygget opp med kledning, isolasjon og lufting under torvlaget. Innvendig er veggene kledd med stående kledning. Et lag plast mellom kledningsbordene og villmarkspanelen fungerer som vindsperre.

Totalt ble gapahuken på ca 10 m2, med tak som stikker ut på begge sider.

Deilig gapahuk for helårsbruk

Koselig gapahukKnut har konstruert og bygd alt sammen selv, med god hjelp av hyttenaboer og familie.

Pipa går på utsiden av veggen og er kledd med skifer. Sittebenken er plassbygget og utstyrt med lokk for oppbevaring. Benken er kledd med villmarkspanel. Bordet er satt sammen av en bred planke som Knut delte opp, monterte sammen igjen og tilslutt beiset.

– Gapahuken er meget populær hele året, forteller Knut. – Vi tilbringer ca 80 døgn i året på hytta. Utsikten fra gapahuken er rett vest mot solnedgang og flotte lysforhold. Dette har blitt en plass hvor vi koser oss!

VinterlykkeFagjuryen hadde følgende argumenter da de valgte gapahuken som en av årets finalister: De fleste med hytte på fjellet vil være misunnelig på uteplassen til familien Carlsen. De har bygget seg en skikkelig «vinterhage» i hyttestil med peis og ly for det meste av vær. Gapahuken er tilpasset hyttas stil. Gjennomført og solid håndverk og mange fine løsninger gjør dette prosjektet til en trygg finalist.

Nydelig utsiktKnut og Anne Grete Carlsen vant med 59 % av stemmene!

Vi gratulerer med 1. premien og 10.000 kr!

Har du også bygget noe fint av tre? Søk Inspirasjonsprisen! Du finner søknadsskjema på våre nettsider. Fristen er 1. november.

1 kommentar til “Vinner av Åpen Klasse 2012”

[…] Gapahuken ble vinner av Åpen klasse i 2012 og du kan se flere bilder her. […]

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format