Uteromsprisen finalist #5
Eier: Mai-Britt | @oransjerietisor
Familien har nettopp fullført drømmeprosjektet sitt – et oransjeri bygget fra bunnen med 14 store vinduskarmer fra 1920-tallet, hentet fra det gamle Lier psykiatriske sykehus. Hver karm ble nøye restaurert og malt, noe som satte standarden for hele bygget på 27 kvadratmeter. Med et tak av teglstein, listefrie innvendige vegger kledd i slett panel, og et betonggulv med varmekabler, er oransjeriet ikke bare fint å se på, men også veldig funksjonelt.
Utdrag fra søknaden til Uteromsprisen:
“Pizzaovnen er «hjertet» i kjøkkenet. Vi har bygget fundamentet til pizzaovnen fra gamle teglstein, heist på plass pizzaovnen (800 kg) + fått en varmeisolert pipe (ofte settes disse pizzaovnen ute, men når man har dem inne må man ha isolert pipe). Pizzaovnen er godkjent til å sette 5 cm fra brennbart materiale. Benkeplaten er i stein og egner seg godt til pizzabaking.
Platen på spisebordet er laget av en innervegg i et annet oppussingsprosjekt vi hadde her i Oslo. Bordbeina er gjenbruk fra et spisebord vi kjøpte for 22 år siden. Benken ved bordet laget min oldefar og min bestefar sov i den – benken pusset vi opp for 25 år siden. Hylla over kjøkkenbenken har vi laget i eik (med innfelt leddløs), vi har også forlenget kjøkkenplaten i stein med eik.”
Materialer som er brukt;
Tak og vegger innvendig er kledd med glattpanel, behandlet med et lag Osmo snøhvit. Strukturen i treverket skinner fint igjennom. Utvendig er oransjeriet kledd med en smal dobbelfals tett kledning. Den er behandlet med 3 strøk linoljemaling fra Engwall, det samme som vinduene. Taket på oransjeriet har fått teglstein og sink i overgangen mellom det lille inngangspartiet og resten av bygget. Sink takrenner + bly på dryppkanten til det runde vinduet – står fint til takrennene.
Gulvet er betong med varmekabler. Innlagt vann og strøm – eget sikringsskap. Mange flotte gjenbruks-lamper, inkludert lysekrone. Alle lampene kan dimmes, og sammen med masse levende lys skaper de en god atmosfære. Glasslysestakene har vi laget selv. Filleryen er også selvlaget.
“Alt er listefritt, noe som har krevd stor nøyaktighet, men det er også dette som har gjort at designet er strammet opp og roer ned alle vinduene. Ytterdøren er dobbel. Den er gjenbruk fra en gammel bygård på Majorstua. Vi tok av all maling og malte den på nytt med 3 lag linoljemaling.”
Dette stedet er blitt et levende rom for både planter og sosiale sammenkomster med familie og venner. Med 4 barn, 3 svigerbarn, og 4 barnebarn er det alltid liv og røre her. Oransjeriet, som ligger på Sørlandet, har blitt et populært treffpunkt i nabolaget, og det sommerlige, lette uttrykket vekker oppmerksomhet.
Vi er utrolig stolte av resultatet og ser frem til mange minnerike stunder her.
Trematerialer som er brukt:
ER DETTE UTEROMMET DIN FAVORITT?
Med så mange flotte finalister, ønsker juryen i år å fordele premiepotten på 30.000 kr på flere prosjekter. Årets førsteplass får i tillegg til pengepremien besøk av jury og plakett. Alle årets finalister blir presentert på denne bloggen, samt at de vises på vår Instagram-profil.
ALLE SOM LIKER, HEIER OG KOMMENTERER KAN VINNE PREMIE!
Alle som kommenterer under finalistene på bloggen, Instagram eller Facebook er med i trekningen av Halvor Bakke Salatbolle i tre og emalje. Vinneren annonseres på våre sosiale kanaler etter at kåring av Uteromsprisen 2024 er fullført.
UTEROMSPRISEN 2025 – NOE FOR DEG?
Skal du bygge en terrasse i sommer? Eller kanskje en balkong eller en hel vinterhage? Kanskje har du nettopp fått satt opp en lekker sjøbod eller et koselig anneks?
I kategorien for uterom ser vi etter gode uterom der tre er benyttet på en gjennomført og god måte, det spiller ingen rolle om det er en utestue, terrasse eller pergola, eller om terrassen er liten eller stor. Søknadsfrist er 1. desember 2024.
Med vennlig hilsen Inspirasjonsprisjuryen