Jozef Greuter og Kristin Møystad har bygget sin husdrøm i Stokke. Det største komplimentet de får er; “Har dere virkelig gjort hele restaureringsarbeidet selv?”
Den kommentaren har de fått mange ganger, og den bekrefter at de har lykkes med å bygge nytt i gammel stil. Huset er faktisk splitter nytt – fra bakken til pipen. Den originale hagetrappen har paret bygget selv. Inspirasjon fant de på et utendørsmuseum i Nederland.
Josef og Kristin var en av søkerne til Eksteriørprisen 2014.
Utgangspunktet var et gammelt, falleferdig og sveitserhus som var blitt bygget om og “påpyntet” for 40 år siden. Josef er snekker og har oppført mange hus i løpet av sin tid som selvstendig næringsdrivende.
Hans faglige vurderingen av arbeidet var at her måtte det startes fra bunnen. Restaurering ville bli for omfattende.
Materialene til bindingsverk handlet de hos Montér Zeiner, mens utvendig spikerslag og kledning ble kjøpt hos Maxbo i Stokke.
Prosjektet startet med at det gamle huset ble revet i mars 2012. Josef og Kristin tok vare på alle de gamle dørene i huset og mye gammel mursten ble brukt til gjenbruk i innvendig vegg. De sto selv for fundamentering, kjellervegger og betongdekke.
Det nye huset skulle være omtrent like stort som det gamle, og plassere stuen mot sør, og med et stort kjøkken sentralt i huset og med utsikt til hagen. Med utleieleilighet i kjelleretasjen ble forskrifter som takhøyde, radonsperre, rømningsvei etc. fulgt til punkt og prikke.
AS Timber satte opp råbygget. Montering av utvendig kledning, omramming av dører og vinduer og utskjæring av bjelker, rekkverk og den originale hagetrappen har paret gjort selv.
Sveitserstilen fremhever treet og treets egenskaper i motsetning til tidligere stilperioder som alle har hatt steinarkitektur som forbilde. Som i huset til Josef og Kristin, er det ofte en høy synlig grunnmur i hus bygget i sveitserstil. Det gir mindre fukttilgang til trevirket og er slett ingen dum tanke.
Josef og Kristin sin plan om et “gammelt” nybygg i enkel sveitserstil har flere personlige løsninger, som trappen og takvinduer. Takvinduene var lenge et diskusjonstema, ettersom det bryter med stilen. Motivasjonen for takvinduene var lys og utsikt til himmelen. Nå i ettertid er familien svært fornøyde med valget de gjorde. De ønsket seg også en dør fra kjøkkenet, direkte ut til en veranda med takoverbygg, og med trapp ned til den store hagen.
For å få det mest mulig tidstypisk valgte de hengslede vinduer og rød tegl på taket. Også taksteinen har paret lagt selv.
Jozef Greuter og Kristin Møystad er svært fornøyde med resultatet de har skapt – både innvendig og utvendig!
Spesielt fasaden mot øst, med den lille balkongen over karnappet og svalgangen/verandaen med den fine hagetrappen. Veldig mye av arbeidet har de gjort selv, og det er blitt akkurat slik de ønsket det.
I 2014 var nivået på eksteriørprissøkerne ekstremt høyt. Juryen vurderte det ene flotte prosjektet etter det andre, og med ulike hustyper og størrelser er det er en nesten umulig jobb å sammenligne.
Juryens fargeekspert, Dagny Thurmann uttrykte glede over at huseierne hadde valgt en tradisjonsrik okergul farge på huset. De lekne detaljene og dimensjonen på stolper og omramming ble også diskutert, og flere av juryens medlemmer fikk assosiasjoner til Astrid Lindgrens verden – spesielt Villa Villekulla. Eksteriøret er på en måte fantasifult, samtidig som det er staselig, ble det kommentert.
Josef og Kristin har all grunn til å være stolte av det flotte og solide huset sitt i Stokke.
Har du eller noen du kjenner bygget eller pusset opp med tre, håper vi at du søker, eller tipser dine venner til å søke Inspirasjonsprisen. I år har vi også en egen kategori for hytter!
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for oppdateringer om trematerialer, trebyggeri og Inspirasjonsprisen.