Finalist nr. 5 er Tommy Olafsen fra Råde i Østfold
Fagjuryen synes dette prosjektet viser stor inspirasjon til de mange fjøs, låver og driftsbygninger som ikke lenger er i bruk. Det var lurt at Tommy lyttet til kona og svigermor, og ga låven nytt liv for å feire kona.Siden Tommy gjør alt arbeidet i fritiden sin har prosjektet tatt omtrent et år å gjennomføre.
Familien Olafsen overtok barndomshjemmet til kona for 9 år siden og fant fort ut at de savnet en uteplass som var skjermet for vind. Gården i Råde i Østfold har ingen gårds-status lenger, da de verken har dyr, skog eller jord. Men bygningsmassen fra den gang gården var i drift er fortsatt der. Hovedhuset var i god stand, men vognskjulet og fjøset sto det verre til med. Tommy ville helst rive, men kona og svigermor ville gjerne beholde det gamle.
Utenfor fjøset sto fortsatt muren etter gjødselbingen og Tommy tenkte at den kunne han benytte til ei hagestue. Han fikk tak i vinduer som skulle kastes da et borettslag skulle renoveres.Først ble den gamle muren fra gjødselbingen forlenget for å få en helhet på bygget. Han måtte rive taket av det gamle melkehuset for å få lik høyde på taket og satte inn nye vinduer over hagestua for å slippe lyset inn på høyloftet. Deretter satt han inn en dobbelfløyet dør inn til fjøset. Der skulle nemlig konas 50 årslag feires.Terrassen på utsiden er bygget i impregnerte terrassebord som er beiset i en lys gråfarge.
Låven og gjødselbingen har fått et nytt liv med ny bruk.
Bygget er ikke vinterisolert, men med soloppvarming på de store glassflatene blir det fort varmt nok inne selv om det blåser og er kaldt ute.Hagestua brukes tidlig og sent og Tommy nyter spesielt kveldstimene der han innimellom kan se elg, rådyr, rev og fuglelivet utenfor.
Nå er også Tommy veldig glad for at de beholdt de gamle bygningene. De har skapt en lun plass med flott utsikt til naturen rundt og beholdt «gårdspreget».
Det er mange gårder og driftsbygninger rundt om i landet som står tomme og lengter etter å bli tatt i bruk på nye måter.
Det at vindskier og annen detaljering tas igjen på byggene skaper en fin helhet.
Avslutningsvis deler vi noen av juryens kommentarer:
- God søknad med bilder, historikk og dokumentasjon
- Omfattende og annerledes prosjekt, inspirasjon for låveeiere
- Låven blir en del av et tun og hagestuen skjuler en mindre pen fasade og et ubrukt område. Mest sannsynlig en bedre løsning enn en frittstående hagestue.
- Detaljer fra låve og hus, tas igjen i hagestuen
- Solid håndverk og materialvalg
Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen her og på blogg.bergeneholm.no.
[polldaddy poll=9994153]
Angående avstemningen:
– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.
Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.
5 Kommentarer
Utrolig flott plass med selskapslokale og masse flott utsikt utover åker og eng
Morsomt å se hva man kan få ut av en sliten låve .
Flott hagestue som fortjener å vinne!
Kjempeflott og smart
Kjempefint 🙂