Hus
Interiør
Uterom
Tre og barn

Velkommen!

Velkommen til Norges mest inspirerende og allsidige byggeblogg. Her finner du utallige byggeprosjekter med et særlig fokus på tre.


Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris valgte ut 10 finalister i kategorien Åpen Klasse. Vi har samlet de i 3 grupper, og i denne gruppen er det fire finalistene har bygget unike, flotte tilskudd til ulike uterom i impregnert treverk.


Finalistene i gruppe 2: Hage og uterom med tre


Folly i Cornelias Hage

Finalist: Marinus de Rijke

Cornelias Hage (4000 m2) er en stor besøkshage som er delt opp i ulike «hagerom». Ofte har de besøk av grupper og foreninger fra hele Norge.
Eierne lar seg gjerne inspirere av andre hager i f.eks. England, Frankrike og Nederland. Av og til møter de på en «folly» i noen av hagene. Begrepet folly er hentet fra engelsk, der det betyr dårskap:)Skulptur (En folly eller follie er en struktur som er hensiktsmessig ubrukelig eller bisarr. En folly er en ikke-konvensjonell bygning, uegnet til bolig eller andre funksjoner, og tjener ikke noe annet formål enn dekorasjon.)

De fikk ideen for byggverket da de besøkte ‘Le jardin Valeriane’ i Normandie. Derfor kaller de follien ‘Valeriane’. ByggeBygningen er bygget av impregnert treverk. Det er en oktogon, en regulær mangekant eller polygon med åtte hjørner og åtte kanter.
Marinus begynte med å sette 8 stykk 48×98 konstruksjonsvirke ned i betong. Deretter festet han (med skruer) alle liggende bærere. Det gjorde det enkelt å feste alle stående lekter. Han brukte mye tid med å beregne vinkler og lengder til taket.

Follien ble en slags svenneprøve for Marnius og det overgikk alle forventninger!Taket KattDekorasjonen i toppen er en rundstokk tredd igjennom en gammel vase og 3 isoporballer som han malte i blått og gull.
Man kan se på bildene at de liggende lektene ikke ligger, men henger på de diagonale liggere.PortalEn slik bygning gjør hagen mer spennende. Planter, trær og busker som står foran, rundt eller inn i follien får en egen dimensjon. De har hovedsakelig plantet ulike typer gress ved follien.
SnowFagjuryen syntes byggverket er riktig flott i vinterdrakt også! Her ser en virkelig at den «hengende»monteringen skaper fin effekt.

Se mer av hagen her: www.facebook.com/corneliashage


Drivhuset med de flotteste vinduene

Finalist: Anette Heian

Anette har en kolonihage i Sandefjord og ønsket å bygge drivhus. Svigerfaren har hjulpet Anette mye, og han og Anette har samarbeidet godt og han har lært Anette mange byggetriks. Utgangspunktet var å bruke gamle vinduer, så hun ville ikke starte før hun hadde mange like vinduer.Vindusplanlegging Ikke kunne hun bygge heller, så hun måtte få hjelp av sin svigerfar. Da 14 små, like vinduer kom til salgs på finn.no startet drømmen og søken etter resten av vinduene og dørene. Hun valgte plassering av drivhuset på parsellen og startet gravearbeidet. På en låve fant hun drømmedørene og de flotte frontvinduene (fra slutten av 1800-tallet). Sommeren 2016 var mange trillebårlass med jord fjernet og gravejobben ferdig. Bygget skal ikke males, men grånes naturlig av vær og vind.

Sakte, men sikkert ble Anettes drøm til virkelighet.De satte inn automatiske vindus-åpnere til vinduene i mønet.
Anette har hatt det gøy og lært mye av samarbeidet med svigerfaren, og fagjuryen synes det resultatet er blitt flott og sjarmerende.


Vakker, solid roseportal

Finalist: Berit Steen

Portal Roseportalen er i sine helhet utført i tykkimpregnerte trematerialer.

Tomten til Berit Steen er på vel ett mål og består av 2 grøntarealer som er delt av en innkjørsel med belegningstein.  Hagefrelste Berit anla først nye spennende blomsterbed, og i den nedre delen av hagen ble det plantet frukttrær, hekk og noen busker.
For å binde den nedre delen av hagen sammen med den flate blomsterhagen ønsket hun noe som inviterte til opplevelse.Hun tegnet og planla mye forskjellig, og endte opp med en stor roseportal.
I ytterkant av den flate øverste hagen står det en kjempestort bjørketre, og Berit ønsket røde roser og noe staselig, siden dette skulle stå i nærheten av den store bjørka. Berit lagde nøyaktig materialliste og fikk kappet materialer på XL Bygg i Florø.
De brukte papprør til forskaling og støpte ned 4 søylesko. Tverrbordene er laftet sammen med mønebordene.
Stolpene består av 2stk 48×98 + 1 kledningsbordSolid Stolpene ble fester til søyeskoene med franske, rustfrie treskruer. Mønebordene ble bundet sammen med stålplate og denne ble igjen dekket med ett tilpasset trestykke.
Alt gikk veldig  veldig fint og hakkene stemte perfekt.

Berit måtte bløtlegge og varme trespilene til ornamentetet i siderammene.  Hun smidde en tapp i enden som hun presset inn i et ferdig boret hull.KlatreplanterRoseportalen ble malt i samme farge som huset.
Fagjuryen synes denne roseportalen er både lekker og funksjonell og forstår godt at Berit er glad og stolt over resultatet.
Mange bygger for smått og angrer siden. Denne roseportalen er nesten som en pergola og den er bygget solid og med egnede impregnerte materialer.


Fargerike stoler inntar vestlandet

Finalist: Tio Karmøy / Ben Olav Iversen

Tio Karmøy er et aktivitets/arbeids-trenings tilbud for personer som av ulike årsaker ikke har funnet sin plass i det ordinære arbeidslivet. Oransje I forbindelse deres 10 årsjubileum lagde de et prosjekt som skulle komme allmennheten til gode. 25 fargerike stoler skulle plasseres ut på noen lokale strender.

Da de hadde laget de 25 første stolene, tok prosjektet mer av enn de hadde regnet med. Etterspørselen etter produktet skjøt i været.Strand_oransjeDe har vært opptatt av at dette prosjektet ikke skal være noe Tio tjener penger på, og måten de finansier flere stoler til allmennheten på er at de lager en stol til kunde, som da finansieres en stol til allmennheten. Slik holdes utgiftene og inntektene i prosjektet i balanse. Stolene settes ut på en offentlig strand og bedriften tar på seg vedlikehold og tilsyn av de stolene som er til offentlig bruk. Stol_anker I starten av prosjektet var det viktig å finne et design som gjorde stolene gode å sitte i. De skulle lages av materialer i riktige dimensjoner som ivaretok estetikk, og ikke minst var holdbare i lang tid. Samtidig var det viktig å tilrettelegge for at personer uten erfaring med trearbeid kunne oppleve mestring i å lage stolene. Tio Karmøy lagde gode maler og delte arbeidet rundt en enkel stol opp i mange arbeidsoppgaver, slik at flest mulig antall personer kunne bidra.

Oppgaver var alt i fra innkjøp av materialene på Monter, saging av deler, montering, maling, levering og fakturering. Med stolene klarte de å finne arbeidsoppgaver til alle.
Stolene er blitt et symbol på at det er behov og plass til alle i samfunnet vårt. Fargerike_tiostolerFra å gi 30 personer med utfordringer innen rus og psykisk helse et tilbud, har de nå, et år senere, 70 personer som har tilbud om en meningsfull hverdag. Produktet er blitt så populært, og det er stor pågang på personer som ønsker å delta i dette prosjektet.

Monter Vea har vært behjelpelige med å finne de rette materialene.

Fagjuryen vet at det er mange slike flinke bedrifter og tiltak rundt om i Norge og dette er virkelig et godt eksempel. Fagjuryen synes ideen er god, fargevalget gjør stolene til et symbol for mangfold og det er benyttet impregnerte materialer som er holdbare over lang tid.


Hva synes du om årets finalister?

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det er ikke en forutsetning at trelasten er produsert hos oss. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest.

Her kan du se alle finalistene

Skriv en kommentar

Last opp ett bilde i JPEG format